Ekonomska psihologija drustvenih kriza

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ekonomska psihologija drustvenih kriza
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Problem istraživanja koji je autor rada obradio u ovom diplomskom radu je ekonomska psihologija društvenih kriza sa osvrtom na Bosnu i Hercegovinu. Cilj rada je da na što bolji način razjasni pojam kriza, kako nastaju krize, koje su posljedice krize i osvrt na posljedice krize u Bosni i Hercegovini.

Struktura rada je slijedeća: prvi dio rada se odnosi na ekonomsku krizu, uzroke i posljedice, drugi dio rada se odnosi na to kako kriza utječe na ponašanje ljudi, na mijenjanje njihovih navika i stila života, a treći dio rada se odnosi na utjecaj krize na stanovništvo Bosne i Hercegovine.

Izvori koji su korišćeni u diplomskom radu su pažljivo odabirani. Korišćeno je više knjiga koje se odnose na datu oblast, takođe korišćeni su elektronski izvori kao što su razni elektronski dokumenti, veb stranice a korišćeno je i istraživanje koje se bavi utjecajem krize na BIH, a koje je sprovela firma GFK.

Posle male uvodne riječi vrijeme je da se počne sa konkretnom obradom predmeta istraživanja.

DEFINICIJA EKONOMSKE KRIZE

Ekonomskom krizom se u zanosti o narodnoj ekonomiji naziva razdoblje značajnog negativnog razvoja u ekonomiji. Osim toga, ekonomskom krizom se naziva i postojanje negativnog razvoja i drugih makroekonomskih pokazatelja (npr. razina cijena, zaposlenost, tokovi kapitala). Ekonomska kriza može zahvatiti privredu jedne države ili više njih, može zahvatiti jednu ekonomsku granu širom svijeta, ekonomiju više država ili cjelokupnu svjetsku ekonomiju. Narodna ekonomija koju pogodi ekonomska kriza trpi najviše zbog posljedica nezaposlenosti i osiromašenja širokih slojeva stanovništva, što može dovesti do socijalnih nemira.Obzirom na ekonomsku konjunkturu, postoje tri nepoželjna oblika: stagnacija, recesija i depresija. Stagnacijom se naziva razdoblje u kojem ekonomija ne raste, što znači da izlazne vrijednosti (output) ekonomije unutar nekog razdoblja ostaju jednake. Nema jedinstvenog stava o pitanju može li se razdoblje stagnacije već smatrati ekonomskom krizom ili ne. Prema općeprihvaćenoj definiciji, recesijom se smatra kad se izlazne vrijednosti narodne ekonomije smanjuju tijekom dva uzastopna kvartala. Depresija nastupa kad ovo smanjenje outputa traje duže od navedenog razdoblja od dva uzastopna kvartala.

UZROCI EKONOMSKE KRIZE

Razlozi ekonomske krize su vrlo različiti. S jedne strane to može biti nesklad između ponude i potražnje unutar jedne narodne privrede, i to u pravilu kad potražnja padne ispod razine ponude roba, pa jedan dio roba ostaje neprodan, odnosno ne nađe put do kupca. Ovo može biti posljedica nepovjerenja potrošača u budući gospodarski razvoj (npr. izgledi za privrijedni rast, sigurnost vlastitog radnog mjesta i sl.). Negativni učinak mogu imati veće prirodne katastrofe, ratna opasnost ili teroristički napadi i slično. Jednako tako, nedostatak sirovina (npr. u obliku šoka od cijena nafte) može izazvati suzdržavanje konzumenata od kupovine. Prema pristašama teorije John Maynard Keynesa, potražnja države za robama ima velik utjecaj na ukupna gospodarska kretanja; ako država smanji svoje izdatke, ili povisi poreze, to preko svog multiplikacijskog efekta dovodi do smanjenja ukupne potražnje i može izazvati ili pojačati gospodarsku krizu. Krize rasta mogu biti izazvane i od strane ponude: odgradnja pretjeranih


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:19 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Gotovi seminarski radovi PSIHOLOGIJA Maja 0 6,159 11-03-2012 09:36 PM
zadnja poruka: Maja
  Preduzece kao ekonomska institucija Vesnica 0 2,249 13-05-2010 12:23 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Tehno-ekonomska analiza proizvodnje ureznika Vesnica 0 2,631 12-05-2010 09:22 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Ekonomska misao antičke grčke i starog rima Vesnica 0 3,550 11-05-2010 09:59 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Tehno – ekonomska analiza proizvodnje ureznika Um M20 Vesnica 0 1,924 11-05-2010 09:55 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: