Jugoslovenska politika 1950 - 1953 - magistarski

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,097
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Jugoslovenska politika 1950 - 1953 - magistarski
УВОД

Почетак друге половине XX века обележио је низ кључних догађаја и процеса који су довели до суштинских промена на међународној политичкој сцени.
Југословенска политичка теорија и пракса, чији су нови темељи у међународним односима постављени почетком педесетих година прошлог века, имала је посебан утицај на друге земље. Појединим, као што су Мађарска и Пољска, служила је и као пример који је требало следити у погледу либерализације друштва и осамостаљивања на спољнополитичком плану у односу на Совјетски Савез. С друге стране, постојао је обрнути процес -утицај одређене групе земаља на степен отворености Југославије у међународном контексту. Реч је о земљама попут СССР – а, Велике Британије и др.

Прерасподелом моћи као кључног појма у одређивању суштине односа на светској позорници, биполарни свет је нестао, а Сједињене Америчке Државе су постале једина сила глобалних размера способна да своје интересе спроводи широм планете. У таквим условима, судбина некадашњих великих сила, али и оних регионалних, као и “малих“ држава зависила је овог моћника. У тој пловидби између Сциле и Харибде, Југославија је покушала да избегне утицај ове земље. До избијања сукоба са Информбироом није изгледало да ће Југославија на било који начин иступити из “источног лагера“, али ни да ће успоставити блиске политичке и не само политичке већ и војне односе са Сједињеним Америчким Државама. Педесете године XX века представљају период у коме су постојале најинтензивиније релације између Југославије, СССР–а, Сједињених Америчких Држава и суседних земаља. С друге стране, за Југославију је било важно да добије подршку Запада у време када се спорила са Совјетским Савезом. Због наведене интензивности и садржајности контаката односи Југославије са наведеним земљама, привлаче посебну пажњу истраживача.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:28 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza potencijala Srbije u domenu ruralnog turizma - magistarski rad derrick 0 2,431 04-08-2013 12:39 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza prodaje knjiga bazirana na konceptu data warehouse-a - magistarski derrick 0 2,503 04-08-2013 12:38 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza profitabilnosti banaka na finansijskom tržištu Srbije - magistarski derrick 0 2,509 04-08-2013 12:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Biznis plan - magistarski derrick 0 2,687 04-08-2013 12:34 PM
zadnja poruka: derrick
  Fluktuacija zaposlenih na tržištu rada u periodu krize - magistarski derrick 0 2,861 04-08-2013 12:30 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: