Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Jugoslovenska politika 1950 - 1953 - magistarski
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
УВОД

Почетак друге половине XX века обележио је низ кључних догађаја и процеса који су довели до суштинских промена на међународној политичкој сцени.
Југословенска политичка теорија и пракса, чији су нови темељи у међународним односима постављени почетком педесетих година прошлог века, имала је посебан утицај на друге земље. Појединим, као што су Мађарска и Пољска, служила је и као пример који је требало следити у погледу либерализације друштва и осамостаљивања на спољнополитичком плану у односу на Совјетски Савез. С друге стране, постојао је обрнути процес -утицај одређене групе земаља на степен отворености Југославије у међународном контексту. Реч је о земљама попут СССР – а, Велике Британије и др.

Прерасподелом моћи као кључног појма у одређивању суштине односа на светској позорници, биполарни свет је нестао, а Сједињене Америчке Државе су постале једина сила глобалних размера способна да своје интересе спроводи широм планете. У таквим условима, судбина некадашњих великих сила, али и оних регионалних, као и “малих“ држава зависила је овог моћника. У тој пловидби између Сциле и Харибде, Југославија је покушала да избегне утицај ове земље. До избијања сукоба са Информбироом није изгледало да ће Југославија на било који начин иступити из “источног лагера“, али ни да ће успоставити блиске политичке и не само политичке већ и војне односе са Сједињеним Америчким Државама. Педесете године XX века представљају период у коме су постојале најинтензивиније релације између Југославије, СССР–а, Сједињених Америчких Држава и суседних земаља. С друге стране, за Југославију је било важно да добије подршку Запада у време када се спорила са Совјетским Савезом. Због наведене интензивности и садржајности контаката односи Југославије са наведеним земљама, привлаче посебну пажњу истраживача.
Referentni URL