Islamsko bankarstvo

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Islamsko bankarstvo
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

U modernom industrijskom svijetu razvijene poslovne banke čine kostur bankarstva ali svoje aktivnosti usko vežu za centralno bankarstvo. Skoro sve poslovne banke su u prvom redu dileri novca i njegovih nadomjestaka (čekovi, trgovinske mjenice i sl..), a zatim su i financijske institucije koje nude veliki broj različitih bankarskih usluga.
Njihova osnovna aktivnost je pribavljanje slobodnog novca od pojedinaca, kompanija, korporacija i/ili povremeno od države s jednim jedinim ciljem, da uz dodavanje vlastitog kapitala osigurati financijske resurse (depoziti) iz kojih će kasnije zainteresiranim klijentima odobravati različite vrste kredita, posudbe ili će investirati u vrijednosne papire.
Ključni resursi banke su depoziti (po viđenju, oročeni i štedni depoziti). Tu su još nedepozitna bankarski resursi u formi kreditnih (dugoročni dug banke) i tržišnih izvora (emisija i prodaja vrijednosnih papira) i dionički kapital banke. Prilikom sastavljanja bilance svaka banka evidentira efekte pribavljanja slobodnih novčanih sredstava, iskazuje tokove i strukturu formiranih kreditnih potencijala.
Bančin potencijal predstavlja kvantum slobodnih financijskih sredstava s kojima banka raspolaže i koja se mogu bez problema usmjeriti u kredite ili u vrijednosne papire.
Govoriti o bankarstvu, a ne istaći, da njegovu suštinu čini samo jedan jedini detalj, međusobno povjerenje između banaka i depozitara (štediše) i / ili klijenata, u najmanju ruku predstavlja ignosrisanje primarnog načela. Dakle, samo povjerenje (stečeno kvalitetom) može izgrađivati i čuvati bankarski sustav iu okviru njega adekvatan status i funkcionalnost svake od banaka.
U zemljama u kojima je financijsko tržište razvijeno, banka nije ništa drugo do tvrtka koja pruža usluge deponiranja sredstava koja podliježu povlačenju na zahtjev i koja odobrava zajmove komercijalne i poslovne prirode. To je karakteristika depozitnog bankarstva svojstvenog otvorenim gospodarstvima razvijenog svijeta, za razliku od bankarstva u nekim od bivših socijalističkih zemalja čije funkcioniranje i dalje znatno odstupa od pravila koja vrijede na financijskom tržištu. Naime, vlade većeg broja sada bivših socijalističkih zemalja provođenjem svoje monetarne politike, i dalje svjesno i permanentno ignoriraju tržišna pravila.
Drugi tip bankarskog poslovanja obuhvaća aktivnosti koje obavlja središnja ili emisijska banka. Za nju vrijedi pravilo da je državni (vladin) bankar i zajmodavac posljednjeg izvora (eng. lenders of last resort), odnosno kreditor poslovnih banaka i ostalih financijskih institucija. U svim zemljama je uglavnom organizirana kao jedinstvena i centralizirana emisiona ustanova pod dominantnom kontrolom države, izuzev Sjedinjenih Američkih Država, u kojima funkcionira višestupanjski decentralizovao emisioni sustav poznat kao Federalni rezervni sustav SAD (Federal Reserve System - FRS).
Nijednoj od središnjih banaka nije cilj stjecanje zarade već stvaranje ambijenta za primjenu adekvatnih mjera monetarne i kreditne politike i ostvarivanje kreditno-monetarnih ciljeva državne gospodarske politike. Zbog to- ga se u financijskoj literaturi često naziva banka svih banaka ili kičma bankarskog i gospodarskog sustava.
Podrazumeva se da centralna banka za sprovođenje monetarne i kreditne politike, koja je bliska politici vlade, upravo zbog toga koristi najefektnije financijske instrumente.

S A D R Ž A J

UVOD
Islamsko bankarstvo 4
1. Pojam/definicija/kratka istorija Islamskog bankarstva 4
1.1. Islamsko i konvencionalno bankarstvo (razlike u poslovanju) 7
1.2. Islamsko bankarstvo u ne-islamskim zemljama 10
2. Finansijski instrumenti (vrste) 12
3. Islamsko bankarstvo danas 20
ZAKLJUČAK 24
LITERATURA 25


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:00 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Poslovanje sa stanovništvom - bankarstvo Maja 0 1,519 02-02-2012 04:34 PM
zadnja poruka: Maja
  Centralno bankarstvo Vesnica 0 1,569 09-05-2010 11:43 AM
zadnja poruka: Vesnica
  Novac i poslovno bankarstvo Vesnica 0 2,007 08-05-2010 04:39 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Medjunarodno bankarstvo Vesnica 0 2,438 07-05-2010 06:15 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Elektronsko bankarstvo derrick 0 5,752 26-01-2010 02:09 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: