Novac i poslovno bankarstvo

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Novac i poslovno bankarstvo
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Банка се може дефинисати као установа која се бави кредитним и новчаним пословима.
Централна банка је основна и једина монетарна власт на монетарном и валутном простору који покрива својим пословањем. Њена значајна улога у свакој националној привреди произилази из овлашћења које на њу преносд државни органи.
И првом делу овог рада под називом „Међусобн условљени развој новца и банака“ размотрићем како је развој новца и њефових функција утицао на функције и улогу банака.
Други део рад се односи на дефинисање ноцва, као и на објашњењу основних функција које новац: средство размене, средство чувања богатства, мера вредности и др.
Траћи део рада се односи на банке њихову улогу и основне функције у платном промету једне земље.
Четврти део рада се односи на Централну банку и њену улогу у банкарском пословању.

Међусобно условљен развој новца и банака


Појам и развој банака уско је повезан са настанком и трансформацијама појавних облика новца. Иницијални облици новца имали су два битна обелажја: 1. материјалну опипљивост 2. нацијоналне оквире несметаног функционисања – брзо и без губитака по трансакторе. Све док су наведене карактеристике биле доминантне у квалификацији појма и функције новца банка је била пуки посредник између финансијских суфицитарних и финансијски дефицитарних трансактора. Тада је важио банкарски систем заснован на 100% резервама. Банке су издавале новчанице на бази 100% покрића у злату или сребру, због чега је изостајало стварање новца од стране банака.

Оног тренутка када је златни и сребрни новац почео да служи за издацвање банкнота и онима који претходно не депонују злато и сребро, отпочео каје процес његове дематеријализације. Издавањем банкнота независно од реалне подлоге, банка је од пуког посредника у емисији примарног новца постала активан субјект у стварању новца, тј. секундарној емисији новца. Због плативости обавеза на захтев, банке задржавају део депозита у виду резерви ликвидности, чиме банкарски систем прелази на систем делимичних резерви.

Другу половину 20 века карактерише тенденција денационализације новца, тј. тежња да се новац истргне суверенитету појединих држава и да један новчани облик постане планетарно средство обрачуна и плаћања. Ова тенденција је узрокована убрзаном глобализацијом финансијских тржишта на основу примене све савршеније информационе технологије.

Кроз еволуцију новца од робног и репрезентативног робног новца, преко новца у виду дуга до апстрактног или номиналног новца рефлектује се и еволуција улоге банке. Развојем концепта новца и његових функција мењала се и улога банака. Све већи степен дематеријализације новца повећавао је аутономију банке у трансферисању, а временом и у стварању новца, што је захтевало од банака рационално пословање у функцији јачања поверења у банку .

За разлику од других предузећа који производе робе и услуге за задовољење различитих репродукционих, личних, заједничких и општих потреба, банке су „произвођачи“ специфичне робе која се зове новац. Новац је специфична роба јер олакшава и убрзава задовољавање наведених потреба. Обављајући ту функцију новац слзжи као:
1.мера вредности (у условима робног новца) или као мерило цена (у условима папирне валуте);
2.прометно средство, тј. као средство размене, јер искључује потребу налажења партнера у размени са двоструком подударношћу жеља;
3.платежно средство, што омогућује и одложено плаћање, уз претпоставку да новац чува општу куповну моћ, чиме се омогућују дужи и бројнији уговори о купопродајама, а то је и основа система кредитирања;
1.средство за згртање блага у време робног новца, а у савременим условима новац се јавља као фонд амортизационих и акумулационих фондова, као индикатор ликвидности, као гарант слободе конзума;


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:39 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Poslovno pregovaranje, ugovori i odnosi derrick 0 1,628 04-08-2013 12:50 PM
zadnja poruka: derrick
  Poslovanje sa stanovništvom - bankarstvo Maja 0 1,498 02-02-2012 04:34 PM
zadnja poruka: Maja
  Islamsko bankarstvo Maja 0 2,317 02-02-2012 04:00 PM
zadnja poruka: Maja
  Novac i savremeni problemi novcanog opticaja Vesnica 0 2,083 11-05-2010 09:33 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Pravo konkurencije - poslovno pravo Vesnica 0 2,157 11-05-2010 09:21 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: