Zastita malih akcionara

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Zastita malih akcionara
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Mali akcionari su vlasnici akcija (delova kapitala) akcionarskih društava. Njihov pojedinačni udeo u vlasništvu kapitala ovih privrednih subjekata najčešće ne prelazi 1%, pa stoga samostalno gotovo da ne mogu da utiču na vođenje poslovne politike društva. Zbog ovoga se često dešava da se mali akcionari udružuju u interesne grupe, radi zajedničkog nastupa na skupštinama društava, te lakšeg ostvarivanja svojih interesa.

Treba praviti razliku između malih i manjinskih akcionara. Manjinski akcionari, iako ne poseduju kontrolni paket akcija, mogu imati vlasništvo nad značajnim delom akcija nekog preduzeća, te biti vrlo uticajni u odlučivanju, dok za male akcionare važi napred iznesen procenat vlasništva.

Mali akcionari, poput svih ostalih, imaju pravo na raspodelu dobiti i učešće u odlučivanju na Skupštini akcionara srazmerno svom (malom) udelu, kao i, zavisno od zakonodavstva pod kojim je društvo inkorporirano, na slanje predloga za skupštinu akcionara. Mali akcionari mogu koristiti svoj udeo o vlasništvu radi deoničarskog aktivizma.

Zaštita manjinskih akcionara kroz kontrolu poslovanja društva

Važan segment neimovinskih prava akcionara čini skup prava koja omogućavaju manjinskim akcionarima kontrolu poslovanja društva.

Generalno, ova prava se odnose na neposredno obavještavanje akcionara o rezultatima finansijskog poslovanja društva, mogućnost ispitivanja poslovanja društva od strane predstavnika koje su oni neposredno imenovali, kao i mogućnost predlaganja kandidata za revizora društva.

Neka od ovih prava se ostvaruju individualno od strane akcionara, dok su druga uslovljena ispunjenjem određenog cenzusa u pogledu visine kapitala. U modernom korporativnom pravu danas je uobičajeno da se ova prava garantuju svim akcionarima. Tako i Zakon o privrednim društvima, razrađujući princip zaštite manjinsih akcionara u odnosu na upravu, kao i većinske akcionare, svojim brojnim odredbama, putem različitih prava i ovlašćenja, u suštini omogućava institucionalizovanu kontrolu poslovanja društva kojom se preventivno štite njihovi interesi.

Pravo na dostupnost finansijskih i drugih izvještaja

Zakon o privrednim društvima propisuje da „kopije finansijskih izvještaja, uključujući izvještaj revizora, moraju biti dostupne na uvid akcionarima u sjedištu uprave društva u toku radnog vremena i to najmanje 30 dana prije održavanja skupštine, kao i na samoj skupštini akcionara“. Ostvarivanje ovog prava vezano je za redovnu godišnju skupštinu akcionara, s obzirom da ova skupština po ustaljenom dnevnom redu razmatra i usvaja finansijske izvještaje o poslovanju društva i izvještaj revizora. Zato je i propisano da ovi izvještaji moraju biti dostupni na uvid akcionarima najmanje 30 dana prije održavanja skupštine, kao i na samoj skupštini. Onemogućavanje ostvarivanja ovog prava predstavlja osnov za odgovornost uprave društva za prekršaj. Ovo pravo pripada svakom akcionaru individualno, bez posrednog uslovljavanja, dok sam način ostvarivanja ovog prava može biti uređen statutom društva.

Pravo na dostupnost kopija finansijskih i drugih izvještaja

U cilju potpunijeg obavještavanja akcionara o poslovanju društva i radu organa društva, Zakon o privrednim društvima utvrđuje pravo svakog akcionara „da zahtijeva da mu se, bez nadoknade, dostavi kopija posljednjeg bilansa stanja i bilansa uspjeha društva, kopije izvještaja odbora direktora ili izvještaja revizora.“ Ovaj aspekt ostvarivanja prava akcionara na in formisanje o poslovanju društva od naročitog je značaja kod akcionarskih društava sa velikim brojem akcionara. Ovo pravo je individualno I nije uslovljeno nikakvim cenzusom u pogledu broja akcija ili vrijednosti kapitala koje akcije predstavljaju – ono pripada svakom akcionaru, bez obzira na vrste i klasu akcija. Ovo pravo se može ostvariti individualnom tužbom po osnovu uskraćivanja ili nedovoljnog obavještavanja, a sprečavanje akcionara da koriste ovo pravo tretira se i kao prekršaj.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:45 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Zaštita ličnosti derrick 0 1,110 07-02-2013 08:38 PM
zadnja poruka: derrick
  Međunarodna zaštita životne sredine Maja 0 2,072 20-07-2012 03:48 PM
zadnja poruka: Maja
  Zdravstvena zaštita sportista Maja 0 1,881 21-03-2012 05:09 PM
zadnja poruka: Maja
  Zaštita životne sredine 2 Maja 0 3,413 08-02-2012 11:35 AM
zadnja poruka: Maja
  Zaštita retkih ptica Srbije Maja 0 2,093 08-02-2012 11:30 AM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: