Studija izvodljivost proizvodnja jestivog ulja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Studija izvodljivost proizvodnja jestivog ulja
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadzmenta proizvodnje.

Proizvodnja jestivog ulja je veoma tražen posao i na osnovu plana proizvodnje ulja iz fabrike „Dijamant“ uradjena je studija izvodljivosti i korištena je metoda neto sadašnje vrednosti za ocenjivanje efektivnosti inženjerskog investicionog projekta.
Definisaćemo proizvod, odnosno vrste ulja koje će se proizvoditi. Odrediće se cena koštanja reprezentativnog proizvoda po godinama gde će se koristiti metoda direktnih i indirektnih troškova. Izvršena je analiza tržišta prodaje i nabavke i data je projekcija cene prodaje po godinama. Definisana je potrebna oprema sa pojedinačnim i ukupnim cenama i stepenom iskorišćenosti kapaciteta po godinama. Napravljen je materijalni bilans po godinama i napravljene je energetski bilans po godinama. Odredjen je broj radnika po godinama i izvršena je ekološka analiza projekta. Ovaj projekat vredi 8 godina. Na kraju su dati potrebni komentari inženjerskog investicionog projekta.

1.1 Kratak istorijat fabrike

Tradicija "Dijamant" akcionarskog društva za proizvodnju ulja, masti i margarina Zrenjanin datira iz 1938. godine, kada je osnovano kao Fabrika ulja Beograd. Od tada se "Dijamant" neprekidno razvija, poštujući zahteve tržišta i proširuje svoje kapacitete, tako da se danas smatra najvećim proizvođačem ulja na Balkanu i jednim od vodećih proizvođača u Jugoistočnoj Evropi. Savremena tehnologija i sopstvena sirovinska baza omogućili su ovoj kompanijiprimatuodnosunakonkurenciju. Ono što "Dijamant" danas izdvaja od drugih proizvođača je izuzetno bogat i kvalitetan asortiman proizvoda. U svom proizvodnom asortimanu "Dijamant" ima preko 50 različitih proizvoda koji se mogu svrstati u nekoliko kategorija: ulje, margarini, majonezi, prelivi i sosovi, masti, aditivi i emulgatori. "Dijamant" je uvek spreman da udovolji zahtevirna svojih kupaca, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, kao i da prilagodi svoju tehnologiju, asortiman proizvoda, količine i vrstu pakovanja pomenutim zahtevima. U pogonirna "Dijamanta" dnevno se preradi, odnosno proizvede, 700 t suncokreta, 400 tona rafinisanog ulja, odnosno 250 tona jestivog ulja, 250 tona proteinskih hraniva, 100 tona biljnih masti, 65 tona margarina, 15 tona majoneza i 10 tona emulgatora za pekarsku industriju.

U okviru svog proizvodnog centra u Odžacima, "Dijamant" se bavi i preradom žitarica i proizvodnjom brašna, hleba i peciva, sa dnevnim kapacitetom prerade od 120 t pšenice i dnevnom proizvodnjom od 100 t brašna.
Od samog osnivanja "Dijamant" je primenjivao strategiju stalnog unapređivanja u svim aspektima rada razvoj sirovinske baze, modernizacija i proširenje proizvodnih kapaciteta, uvođenje novih proizvoda itd. "Dijamant" je jedna od prvih kompanija u SCG koja je stekla međunarodni sertifikat kvaliteta ISO 9001:2000 proširen na HACCP sistem.
I pored činjenice daje veoma teško zauzeti, a pogotovo očuvati lidersku poziciju na tržištu, "Dijamant" dobrom organizacijom postojećih resursa i stalnim ulaganjem u njih uspeva da odgovori svim izazovima savremenog poslovanja. Kao pokazatelj, odnosno potvrda iiderske pozicije, je visok nivo ispunjenih zahteva i očekivanja svih korisnika, "Dijamant-ovih proizvoda. "Dijamant" kao društveno odgovorna kompanija ulaže stalne napore u cilju poboljšanja uslova života i rada šire društvene zajednice, te se godinama pojavljuje kao značajan sponzor i donator obrazovnih institucija, naučnih ustanova, sportskih kolektiva, umetničkih udruženja, hramova, udruženja hendikepiranih, institucija za brigu o deci, bolnica, itd., ne samo u Opštini Zrenjanin, već i u čitavoj zemlji.

1.2 2005. godina u "Dijamant"-u

Kada se sumiraju rezultati 2005. godine, može se s pravom konstatovati da je to bila izuzetno uspešna godina u svim segmentima poslovanja, a naročito kada je reč o unapređenju svih aspekata rada. Po ugiedu na najveće svetske kompanije, "Dijamant" je početkom godine, kao jedna ..od prvih kompanija u Srbiji i Crnoj Gori, uveo najsavremeniji poslovni integracioni informacioni sistem SAP, koji obezbedjuje efikasno i efektivno sprovodjenje svih poslovih procesa, a krajnji rezultat je maksimiziranje dobiti i smanjenje troškova preduzeća.
Ova godina je naročito značajna kada je reč o uvođenju novih proizvoda na tržište. Nakon višemesečnih priprema "Dijamant" je u septembru mesecu tržištu ponudio dva nova proizvoda, Dobrojutro iite margarin i Lite majonez, i time upotpunio svoj kvalitetni proizvodni program. Ove proizvode karakteriše niska kalorična vrednost i sastav koji ne sadrži sirovine životinjskog porekla, te se mogu nazvati i posnim proizvodima. Kao takvi, ovi proizvodi su idealno rešenje ža one potrošače koji iz bilo kojih razloga (zdravstvenih, estetskih, verskih) nisu do sada koristili ove proižvode. Izuzetnim kvalitetom pomenutih proizvoda, upakovanih u savremenu ambalažu, "Dijamant" je još jednom pokazao da je spreman da odgovori i najstrožijim zahtevima tržišta. Tokom ove godine započeti su i veoma ambiciozni projekti ugovaranja i nabavke nove opreme za potrebe pogona prerade suncokreta, soje i uljane repice, kao i opreme za ambalažiranje finalnih proizvoda.
U"Dijamant"-u se izuzetna pažnja posvećuje brizi o životnoj sredini i zaštiti na radu, pa su iz tog razloga ove godine otvoreni projekti uvođenja i pripreme za sertifikaciju po zahtevima standarda ISO 14000 i OHSAS.

2 Analiza tržišta

2.1 Opis proizvoda

Ulja


U zrenjaninskoj uljari 1. maj 1939. godine zabeležen je kao zvanični dan početka proizvodnje ulja. Jestivo rafinisano ulje suncokreta, već decenijama je osnovni proizvod kompanije Dijamant. Ono se proizvodi od sirovog suncokretovog ulja, koje se potom rafiniše i dobija ulje koje po kvalitetu spada u sam vrh jestivih ulja biljnog porekla. Ovo ulje prema istraživanju PMG-a za 2006. godinu zauzima visoko 5. mesto na rang listi najuspešnijih brendova u Srbiji. Prvi je prehrambeni proizvod koji je stekao pravo na korišćenje znaka kvaliteta Najbolje iz Vojvodine. Paleta ulja je tokom 2006. godine proširena, tako da su danas pod brendom Dijamant u ponudi suncokretovo ulje, Mediteran ulje, ulje za prženje i maslinovo ulje.

SADRŽAJ
1 Uvod 3
1.1 Kratak istorijat fabrike 3
1.2 2005. godina u "Dijamant"-u 4
2 Analiza tržišta 4
2.1 Opis proizvoda 4
3 Proizvodnja jestivog rafinisanog ulja i potrebne komponente 10
3.1 Proces proizvodnje jestivog ulja 12
3.1.1 Čišćenje sirovine za izdvajanje ulja 12
3.1.2 Ljuštenje sirovine 12
3.1.3 Mlevenje zrna 13
3.1.4 Kondicioniranje – hidrotermička obrada materijala 13
3.1.5 Presovanje (Ceđenje) 13
3.1.6 Pužne prese 13
3.1.7 Odvajanje mehaničkih nečistoća – čišćenje ulja 13
3.1.8 Naknadna obrada ulja 13
3.1.9 AMBALAŽA I PAKOVANJE ULJA 14
3.2 Potrebna oprema za proizvodnju jestivog ulja 15
4 Cene koštanja proizvoda 16
4.1 Cena proizvoda direktnim troškovima 16
4.1.1 Cena jedne litre jestivog suncokretovog ulja 16
4.1.2 Cena jedne litre jestivog mešanog biljnog ulja 16
4.1.3 Cena pet litara ulja za prženje 16
4.2 Indirektni troškovi po godini 16
4.3 Prodajni troškovi din/god 17
4.3.1 Čista dobit 17
5 Ekološka analiza celokupnog projekta 18
6 Ocena projekta 19
6.1 Metoda neto sadašnje vrednosti 19
6.2 Ocena industrijskog projekta proizvodnje jestivog ulja 19
6.3 Iznos plaćanja kamate i vraćanje glavnice 20
6.4 Ocena projekta sa uračunatom pozajmicom 21
7 Zaključak 21
8 Literatura 22


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:50 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Fraktalna proizvodnja-proizvodni sistemi derrick 0 1,644 14-09-2013 12:27 AM
zadnja poruka: derrick
  Proizvodnja ratluka Vesnica 0 4,556 05-07-2010 09:51 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Studija izvodljivosti proizvodnja jestivog ulja Vesnica 0 3,191 05-07-2010 09:46 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Proizvodnja kašastih sokova Vesnica 0 6,760 05-07-2010 09:46 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Proizvodnja kašastih sokova Dzemala 0 4,173 18-05-2010 11:14 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: