Selekcija ljudskih resursa

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Selekcija ljudskih resursa
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadžmenta.

Pojam upravljanja ljudskim resursima je ne samo nova teorijsko-naučna već, samim tim, i nova nastavna disciplina. Upravljanje ljudskim resursima spada pod upravljačke funkcije preduzeća i formira novu poslovnu filozofiju organizacije.

Upravljanje ljudskim resursima se odnosi na politiku i aktivnosti u izvršavanju upravljačkih zadataka sa područja ljudskih resursa, a naročito u pogledu pribavljanja, obuke, procene i kompenzacije u uslovima bezbednog i pravičnog okruženja za zaposlene preduzeća.
Značaj upravljanja ljudskim resursima kao upravljačke funkcije se ogleda u ostvarivanju strateške i operativne uloge.

Prema eminentnim teoretičarima De Cenzo-u i Robbinsu, upravljanje ljudskim resursima je odgovorno za ljusku dimenziju organizacije, odosno za angažovanje kompetentnih osoba, njihovu adekvatnu obuku i takvo radno angažovanje koje obezbeđuje visoke učinke. Osim toga, tim odgovoran za ljudske resurse dužan je da obezbedi funkcionisanje takvih mehanizama koji će obezbediti produktivnu vezu zaposlenih sa organizacijom.

Osnovni cilj svakog tima koji u organizaciji upravlja ljudskim resursima je poboljšanje radnog učinka zaposlenih na strateški, etički i društveno odgovoran način. Naravno, ciljevi se mogu i bliže definisati i to kao ostvarivanje organizacione uspešnosti uz pomoć ljudi, nagrađivanje zaposlenih u skladu sa ostvarenim rezultatima, obezbeđivanje dobrih međuljudskih odnosa, povoljne klime za rad, individualne uspešnosti, kvaliteta proizvoda i usluga.Po načinu, upravljanje ljudskim resursima može de podeliti na tvrdo i meko.

Na cilj, metod i oblik upravljanja utiču mnogi faktori, koje delimo na interne i eksterne. Najuticajniji faktori su ubrzan naučno tehnološki razvoj, zaoštravanje tržišne konkurencije, povećani i/ili izmenjeni zahtevi potrošača, promene sveukupnog načina života i potreba za stalnim prilagođavanjem organizacije i i njenog poslovanja.

Zadatak dobrog menadžera svake organizacije jeste da na pravi način doprinese maksimalnom iskorišćenju resursa u cilju ostvarivanja interesa i ciljeva organizacije.Najvažniji resurs je čovek. Organizacija zadovoljava svoje potrebe za ljudskim potencijalima na dva načina: zapošljavanjem novih radnika i razvojem potencijala postojećih.

Popunjavanje radnih mesta je složen proces i počinje procesom koji se obično naziva regrutovanje (privlačenje) ljudskih resursa. Nastavak procesa regrutovanja je proces selekcije koji treba da bude sinhronizovan sa drugim aktivnostima menadžmenta ljudskih resursa.

Na primeru kompanije CBA prikazaćemo kako u praksi izgleda selekcija ljudskih resursa.CBA Srbija je nacionalana alijansa domaćih trgovaca i proizvođača i članica međunarodne alijanse CBA International, sa preko 330 prodavnica u vlasništvu, oko 450 franšizno pridruženih prodajnih mesta i 22 regionalna distributivna centra.( http://www.cbatrgovina.com/?q=onama )

SELEKCIJA LJUDSKIH RESURSA

Selekcija podrazumeva procenjivanje prijavljenih kandidata uz primenu različitih unapred utvrđenih metoda i instrumenata i izbor kandidata koji najbolje odgovaraju zahtevima konkretnog posla.Osnovni cilj selekcije je prognoziranje buduće radne usješnosti kandidata i maksimalno umanjenje grešaka u odlučivanju o izboru kandidata za zaposlenje.Efekti selekcije su ograničeni ukoliko nije sinhronizovana sa drugim aktivnostima menadžmenta ljudskih resursa.

Selekcija i izbor kandidata za zaposlenje izuzetno je složen proces koji se sastoji od nekoliko faza. Polazi se od analize posla, čime se utvrđuje opis posla, broj potrebnih izvršilaca, radnih mesta, uslova za obavljanje. Time se postavlja osnova za identifikaciju traženih znanja, sposobnosti i osobina ličnosti, kao i za izbor instrumenata selekcije.

Sam postupak selekcije sastoji se od pet osnovnih koraka. Svaki od njih se mora pažljivo isplanirati i izvršiti, a na primeru kompanije ćemo pokazati i kako izgledaju u praksi:

1.Analiza prispele dokumentacije i osnovna selekcija prijava kandidata na osnovu zahteva konkretnog posla. Ovaj deo posla obavlja profesionalno lice ili služba.
U kompaniji CBA, ovaj posao obavljaju mlađi saradnici u službi ljudskih resursa.

2.Prvi intervju.Obavlja ga obično profesionalno lice osposobljeno za vodjenje te vrste intervjua.
Imajući u vidu specifičnost poslovanja i veliku raznolikost radnih mesta, prvi intervju u CBA obavljaju šef voznog parka za vozače, komisija sastavljena od članova službe ljudskih resursa za radna mesta u trgovini, direktno nadređeni za proizvodnju itd.

3.Psiho-testovi za kandidate koji zadovoljavaju kriterijume radnog mjesta. Testiranje se vrši u regionalnom centru koji je prikazao potrebu za novim radnim mestom ili


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:28 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Menadžment ljudskih resursa 3 derrick 0 1,375 26-02-2014 12:15 AM
zadnja poruka: derrick
  Selekcija ljudskih resursa najznačajniji uslov za sticanje i održavanje konkurentske derrick 0 1,243 24-02-2014 04:16 PM
zadnja poruka: derrick
  Regrutovanje i selekcija osoblja za međunarodnu kompaniju derrick 0 948 14-09-2013 04:15 PM
zadnja poruka: derrick
  Da li testiranje, selekcija i odabir kadrova u organizaciji utiču na performanse derrick 0 1,196 22-01-2013 05:16 PM
zadnja poruka: derrick
  Menadžment ljudskih resursa 2 derrick 0 1,293 18-01-2013 09:11 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: