Rimsko Carstvo u doba dominata

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Rimsko Carstvo u doba dominata
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Историја Рима траје од 754. године старе ере, када је по легенди основан град, па до 476. године н.е., када је збачен последњи владар Западног Римског Царства. То је, дакле, период од дванаест или тринаест векова, што је редак пример стабилности у историји.
Око 250 година (од 754. до 509. године старе ере) је било потребно да се римска родовска организација претвори у државу. То је детињство римске цивилизације када је Рим био насеље на седам брежуљака, варварско „краљевство" које се претвара у робовласнички град-државу, полис, налик на оне које налазимо на грчком простору. Остаци гентилног уређења су још јаки, тако да је цела структура власти наслеђена из предржавног периода: реx, братственичка скупштина, сенат. Римско друштво се налази на ступњу војне демократије, гентилна структура се растаче, постепено се формирају класе, али је ропство још увек маргинална појава и има патријархални карактер. Највећу улогу у унутрашњем политичком животу, као и првим вековима следећег периода, има сукоблзмеђу патриција и плебејаца.
Од хиљаду година свог каснијег постојања, римска држава је петсто година била република, а следећих петсто најпре прикривена, а затим отворена монархија...

Римско Царство у доба домината

Период домината почиње доласком на власт Диоклецијана 284. године и траје до смрти Јустинијана 565. Оба владара су пореклом из наших крајева. Добио је назив по царској титули dominus et deus. Још у време принципата јавља се тежња деификације владара, али је, ипак, његова званична титула била „први сенатор", а сада је: господар и бог. Држава постаје апсолутна монархија која се све више меша у привредне и друштвене односе.
Док су у односу на претходни период мишљења подељена, за доминат сви се слажу да је то доба слабљења и декаденције. Већ пре тога песници су наслућивали трагедију. Лукреције у свом философском спеву De rerum natura (О природи ствари) тврди како је „наш век сломљен, изнурена земља... Све копни, све се гробу ближи, уморно путем животним".
Хорацијево мрачно пророчанство из првог века н. е. да ће „победник газити по пепелу предака... варварин својим безбожним рукама расипаће кости Ромулове”, оствариће се, али после дуге агоније.
Доминат се може поделити на три раздобља.
Прво траје од Диоклецијана (284. године) до коначне поделе Царства на два дела (395). Енергичним мерама, изградњом једног гломазног апарата и армије, привремено је криза успорена...

С А Д Р Ж А Ј

УВОД 3
1 Римско царство у доба домината 4
1.1 Оснивање домината 6
1.2 Диоклецијанове реформе 7
1.3 Диоклецијанова верска политика 10
2 Владавина Константина Великог 10
3 Унутрашњи живот Римског царства у доба домината 12
3.1 Државне установе 12
3.2 Социјални поредак 13
3.3 Култура 15
3.4 Право у доба домината 16
4 Пад Римског царства 17
ЗАКЉУЧАК 18
ЛИТЕРАТУРА 19PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:24 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Aleksandar Makedonski i njegovo doba derrick 0 2,912 09-02-2014 01:11 AM
zadnja poruka: derrick
  Rim u doba kraljeva derrick 0 1,515 09-02-2014 12:36 AM
zadnja poruka: derrick
  Srpska crkva u doba Nemanjića derrick 0 1,335 08-02-2014 03:16 PM
zadnja poruka: derrick
  Svetlost grada i doba prosvetljenja derrick 0 993 08-02-2014 03:03 PM
zadnja poruka: derrick
  Seminarski rad i diplomski rad iz istorije- Osmansko carstvo derrick 0 2,094 28-05-2012 10:47 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: