Realizacija pripremnog predškolskog programa u mešovitim grupama

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,087
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Realizacija pripremnog predškolskog programa u mešovitim grupama
UVOD


Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, pripremni predškolski program predstavlja deo obaveznog, devetogodišnjeg obrazovanja i ostvaruje se u okviru predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Ovim zakonom je predviđeno da Pripremni predškolski program postaje obavezan od školske 2006/2007. godine i traje najmanje šest meseci. Međutim, Zakonom o Osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja iz 2009. godine, donete su neke izmene, a među njima je i odluka da pripremni predškolski program traje minimum devet meseci, umesto prethodnih šest. Proces uvođenja, primene i evaluacije pripremnog predškolskog programa, propraćen je brojnim propustima, kao i nekim nedovršenim procesima, što je rezultat nespremnosti, ishitrenosti i još jedne nepripremljenosti za ulazak u „reformu“. Međutim, ono što je ovde potrebno istaći, jesu osnovne odlike i karakteristike pripremnog predškolskog programa.

Prema Opštim osnovama predškolskog programa, pripremni predškolski program treba da obezbedi pravo deteta da se razvija i raste u kvalitetnoj vaspitnoobrazovnoj sredini, koja uvažava njegove potrebe i podstiče njegov razvoj. Pripremni predškolski program, kako se ističe u Opštim osnovama predškolskog programa, kao sastavni deo obaveznog vaspitanja i obrazovanja, ima kompenzatorsku ulogu, koja podrazumeva obezbeđivanje uslova svoj deci, za proširivanje i sređivanje socijalnog i saznajanog iskustva, čime se ublažavaju socio-kulturne razlike, i obezbeđuje, donekle, podjednak start za polazak u školu. Takođe, pripremni predškolski program ima za cilj i uspostavljanje programskog i organizacionog kontinuiteta predškolskog i školskog obrazovanja, odnosno, kako to Stanisavljević-Petrović objašnjava: „Pripremanje dece za polazak u školu svakako predstavlja značajan cilj predškolskog vaspitanja i obrazovanja čije ostvarivanje omogućava uspostavljanje kontinuiteta u procesu vaspitanja u jednoj značajnoj etapi razvoja deteta, etapi koja označava prelazak sa predškolskog na osnovnoškolsko detinjstvo“.

Sadržaj

UVOD 3
1 Primena pripremnog predškolskog programa u Srbiji 4
2 Pripremni predškolski program u mešovitim grupama 8
2.1 Realizacija modela A 9
2.2 Realizacija modela B 15
ZAKLJUČAK 18
LITERATURA 20


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:55 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Razvijanje komunikacijskih sposobnosti dece predškolskog uzrasta derrick 0 1,743 06-03-2014 12:27 AM
zadnja poruka: derrick
  Upotreba slikovnica u razvoju govora dece predskolškog uzrasta derrick 0 1,963 27-02-2014 03:38 PM
zadnja poruka: derrick
  Autizam kod dece predškolskog uzrasta derrick 0 3,525 22-01-2013 11:44 PM
zadnja poruka: derrick
  Fizičko vaspitanje djece predškolskog uzrasta derrick 0 2,595 22-01-2013 11:31 PM
zadnja poruka: derrick
  Muzičko pamćenje kod dece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta-razvoj derrick 0 1,419 22-01-2013 11:17 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: