Pojam akcionarskog društva

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Pojam akcionarskog društva
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz berzanskog poslovanja.

Akcionarsko društvo je privredno društvo koje osniva jedno ili više pravnih i/ili fizičkih lica u svojstvu akcionara radi obavljanja određene delatnosti, pod zajedničkim poslovnim imenom, čiji je osnovni kapital utvrđen i podeljen na akcije.
Akcionarsko društvo odgovara za svoje obaveze celokupnom svojom imovinom. Akcionari ne odgovaraju za obaveze društva, osim do iznosa ugovorenog a neuplaćenog uloga u imovinu društva.
Ulog u akcionarsko društvo u zamenu za izdavanje akcija može biti u novcu ili u stvarima i pravima, a ne u radu i uslugama društvu, bilo da su izvršeni ili budući. Izuzetno nenovčani ulog u zatvoreno akcionarsko društvo može biti u izvršenom radu ili u uslugama društvu ako je to određeno osnivačkim aktom.
Ugovoreni ulozi koji se unose u novcu uplaćuju se do registracije društva i to najmanje 50% nominalne vrednosti upisanih akcija, odnosno 50% računovodstvene vrednosti kod akcija bez nominalne vredosti a ostatak se uplaćuje u roku od dve godine od dana registracije društva.
Ako se akcije ili druge hartije od vrednosti stiču unošenjem stvari i prava, njihovo plaćanje se vrši unošenjem tih stvari i prava u imovinu društva najkasnije u roku od dve godine od dana registracije društva.

Istorijat

Akcionarsko ili deoničarsko društvo ( societe anonyme ou par actions, Aktiengesellschalft, Companies limited by shares, Joint Stock company) je oblik poslovnih organizacija, odnosno društava koji je bio jedan od najzastupljenijih u XIX veku ( naročito popularan u SAD ), mada se pojavio još u XVIII veku pa i ranije. Računa se da se sa prvim "komercijalnim kompanijama", kao pretečama, englesko pravo srelo još u XIV veku. One su se bavile trgovinom, ali svaki član je trgovao za sopstveni račun. To je trajalo sve do XVII veka kada se pojavljuju prve "Joint Stock Companies" koje su kao "akcionarska" društva osnivana za trgovinske organizacije i u kojima je svaki član uživao beneficije proistekle iz finansijskog uspeha osnovanog društva. Kasnije se ove kompanije počinju zasnivati i na osnovu kraljevske povelje ili pojedinačnih akata parlamenta. Sredinom XIX veka u Engleskoj se donosi i poseban zakon (Joint Stock Companies Act, 1844.), po kome se pojavljuju registrovane kompanije, mahom tipa akcionarskog društva. Potom se u Engleskoj donosi novi Joint Stock Companies Act (1856.) po kome se, između ostalog, predviđa potvrda o udruživanju (Memorandum of Association) i klauzule o udruživanju (Articles of Association), kao preteče modernog konstituisanja ovih društava. Kasnije se donosi čitav niz zakona kojima se konsoliduje englesko zakonodavstvo vezano za postojanje društava i njihovih određenih formi, pa i akcionarskih.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:18 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Formiranje deoničarskog društva derrick 0 1,613 02-06-2013 01:11 PM
zadnja poruka: derrick
  Nastanak i karakteristike informatičkog društva Autor1 6 4,596 22-05-2011 12:33 PM
zadnja poruka: derrick
  Revizija osiguravajućih društva derrick 0 1,937 11-09-2010 12:56 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam, vrste i uloga hartija od vrednosti Vesnica 0 9,389 06-07-2010 09:38 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Pojam i osnivanje drustva sa ogranicenom odgovornoscu Vesnica 0 6,786 06-07-2010 09:25 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: