Odnosi iz bilansa stanja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Odnosi iz bilansa stanja
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Finansijski položaj preduzeća odražavaju njegova aktiva i pasiva. On se izražava kroz finansijsku strukturu, likvidnost i solventnost. Informacije o finansijskoj strukturi su od interesa pri donošenju odluka o daljem zaduženju preduzeća, o raspodeli dobitka i za procenu sigurnosti uloženog kapitala. Informacije za procenu finansijskog položaja su sadržane u bilansu stanja. Informacije o promeni finansijskog položaja obezbeđuju se izradom izveštaja o tokovima kapitala, odnosno promenama neto obrtnog fonda. Informacije o prinosnom položaju nalaze se u bilansu uspeha, ali se značajni pokazatelji uspešnosti utvrđuju kombinovanjem informacija sadržanih u bilansu uspeha i bilansu stanja.

Ovi bilansi vezuju se za kraj poslovne godine i zato predstavljaju godišnji obračun. U našoj zemlji preduzeća koja vode poslovne knjige sastavljaju i polugodišnji obračun. Struktura bilansa stanja i uspeha nije u potpunosti prilagođena potrebama analize i kontrole finansijskog položaja preduzeća.

Da bi informacije date u finansijskim izveštajima bile od koristi korisnicima moraju da poseduju četiri osnovne kvalitativne karakteristike, a to su: razumljivost, relevantnost, pouzdanost i uporedivost.

Bilans – izraz finansijske situacije preduzeća

Karakteristike bilansa stanja


Bilans stanja daje trenutnu sliku veličine i strukture sredstava i njihovih izvora. Aktiva prikazuje sredstva (imovinu) - materijalnu konstrukciju, a pasiva izvore sredstava (kapital) - finansijsku konstituciju preduzeća. Aktiva predstavlja knjigovodstveni (tehnički) bilansni pojam, a sredstva (imovina) ekonomski. Pojam aktive je širi pojam od pojma sredstava, jer aktivu čine realne (sredstva, imovina) i fiktivne stavke (smanjenje sredstava). Funkcionalni odnosi između oblika i izvora sredstava mogu biti normalni i nenormalni, proporcionalni ili ne proporcionalni i kao takvi određuju kvalitet materijalno - finansijsku konstrukcije preduzeća.

Pod normalnom materijalno - finansijskom konstitucijom podrazumeva se optimalna veličina, struktura i izvori sredstava. Problem postizanja normalne materijalno - finansijske konstitucije preduzeća (što je preduslov za efikasno poslovanje preduzeća) je činjenica da ova konstitucija nije statička već dinamička kategorija, te je neophodno vršiti kontinuirano rebalansiranje.

Bilans stanja ukazuje na kvantitet sredstava, putem zbira aktive i pasive, i na kvalitet sredstava, i izvora sredstava putem strukture aktive i pasive.

Karakteristike bilansa uspeha

Bilans uspeha predstavlja pregled rashoda, prihoda i finansijskog rezultata preduzeća za određeni period. Najvažniji bilans uspeha je onaj koji se odnosi na određenu poslovnu godinu. Ovaj bilans sastavlja se na osnovu knjigovodstvenih podataka evidentiranih na računima prihoda i rashoda. Podaci iz bilansa uspeha služe kao osnova za ocenu uspešnosti poslovanja preduzeća.

Za razliku od bilansa stanja, čiji su računi realni jer izražavaju imovinske delove, računi bilansa uspeha su obračunskog karaktera jer iskazuju samo refleks promena računa stanja nastalih pod dejstvom promena koje prouzrokuju rashode i prihode. Ako se celina knjigovodstvenog sistema izrazi jednačinom: A + R = O + K + P, onda se iz te celine mogu izvući bilans stanja: A = O + K +_ F i bilans uspeha: R + F = P ili R = P + F, što pokazuje da se globalni finansijski rezultat (F) utvrđuje i u bilansu stanja i u bilansu uspeha, s tim što se u bilansu uspeha detaljno prikazuju prihodi i rashodi (A = aktiva, R = rashodi, O = obaveze, K = sopstveni izvori, P = prihodi). Istorijski posmatrano, do računa (pozicija) bilansa uspeha došlo se raščlanjavanjem mešovitog računa robe na račun aktive i račun rezultata ili raščlanjavanjem sopstvenih izvora na račun prethodno akumuliranih rezultata (kapitala) i račune tekuće ostvarenog rezultata u određenom periodu.

U formalnom pogledu bilans uspeha predstavlja dvostrani pregled – na levoj strani rashodi i pozitivan finansijski rezultat, a na desnoj prihodi i negativan finansijski rezultat. On se može dati i u formi jednostranog računa, pri čemu se prvo prikazuju prihodi, a ispod njih rashodi i kao treći deo razlika – finansijski rezultat. Za korisnike izvan preduzeća, bilans uspeha se sastavlja na propisanom pbrascu, dok se za interne potrebe obrazac može prilagoditi potrebama preduzeća.

Za razliku od bilansa stanja, bilans uspeha se sastavlja za određeni izveštajni period u kome su iskazani svi prihodi i rashodi i na osnovu njih utvrđen dobitak ili gubitak. S obzirom na to da je


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:34 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Odnosi sa medijima 2 derrick 0 1,990 11-10-2013 03:50 PM
zadnja poruka: derrick
  Odliv mozgova iz Srbije derrick 0 1,704 07-08-2013 10:35 PM
zadnja poruka: derrick
  Poslovno pregovaranje, ugovori i odnosi derrick 0 1,561 04-08-2013 12:50 PM
zadnja poruka: derrick
  Vaterpolo - Projektni rad iz NT210 – Poslovna etika i komunikacija derrick 0 1,488 03-06-2013 03:23 PM
zadnja poruka: derrick
  Aktivan životni stil iz ugla velnesa derrick 0 2,627 08-02-2013 12:55 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: