Logaritam i logaritamska funkcija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Logaritam i logaritamska funkcija
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


U ovom maturskom radu, kao što i sam naziv kaže, biće obrađene sledeće oblasti: logaritamska funkcija i logaritamske jednačine. Međutim, verovatno bih pogrešio kada bih odmah počeo sa objašnjavanjem teme, a da prethodno ne kažem nekoliko osnovnih činjenica, a koje se tiču eksponencijalne funkcije. Pošto se tema ovog maturskog rada pre svega odnosi na logaritamske funkcije i jednačine, eksponencijalne funkcije neće biti detaljno obrađene.

Reč logaritam je kovanica dve grčke reči l o g o s (logos – ratio) i a r i t m o s (arithmos – broj). Tvorac ovog termina, kao i samog pojma logaritma je John Napier. U njegovim ranijim rukopisima mogao se susresti izraz ' veštački broj ' (artifical number).

Napier nije bio profesionalni matematičar već škotski lord, baron od Merchistona. Rođen je 1550 u Merchistonskom dvorcu u okolini Edinburgha, u vreme velikih borbi između katolika i protestanata u Škotskoj. O njegovoj ranoj mladosti zna se veoma malo. Iz pisma njegovog oca Archibalda, orkneyskom biskupu, može se naslutiti da je Napier neko vreme boravio u inostranstvu.

Sa trinaest godina pohađao je St. Andrew Univerzitet, gde se, kako on sam kaže, zainteresovao za teologiju. Verovatno je to bio razlog zbog čega je za svoje najveće delo smatrao The Plaine Discovery of the Whole Revelation of Saint John, gde je dokazivao da je rimski papa Antihrist, odnosno nevernik. Ipak, Napierova genijalnost se ipaik najsnažnije ispoljila kroz njegove matematičke radove.U Edinburghu, godine 1614, u delu Mirifici Logarithmorum Canonis Descriptio obznanjuje javnosti svoje otkriće.Mnogo pre, procenjuje se negde oko 1588, započeo je njegov rad na problemu logaritama. Ustvari, Napierova najveća preokupacija bila je trigonometrija. Ideja, koja ga je vodila ka rešavanju problema, je bila da pojednostavi množenje sinusa...

Sadržaj :

UVOD 3
1 Eksponencijalna funkcija 4
2 Pojam inverzne funkcije 6
3 Definicija logaritma 7
4 Osnovna svojstva logaritma 8
5 Logaritamska funkcija i njeno ispitivanje 9
6 Logaritamske jednačine 14
ZAKLJUČAK 18
LITERATURA 20PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:01 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ekstremi funkcija dvije promjenjive derrick 0 3,226 19-02-2014 12:39 AM
zadnja poruka: derrick
  Kvadratna funkcija Dzemala 0 4,847 08-04-2011 03:00 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Logaritamska funkcija matematika-22 zekan 0 3,860 09-09-2010 01:42 PM
zadnja poruka: zekan
  Eksponencijalna funkcija, jednacine i nejednacine Vesnica 0 7,065 28-06-2010 09:12 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Kvadratna jednacina i kvadratna funkcija Vesnica 0 8,320 25-06-2010 08:50 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: