Komercijalno poznavanje robe - Vitamini

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Komercijalno poznavanje robe - Vitamini
Vitamini su organska jedinjenja,raznovrsne strukture,neophodna za pravilno funkcionisanje organizma.Naziv vitamin potiče iz 1911godine,kada je poljski biohemečar K.Funk izolovao iz ljuske pirinča kristalnu supstancu i nazvao je vitamin(latinski vita-život, amin-amino jedinjenje)zato što je pokazivala visok fiziološki efekat u lečenju opake bolesti beri-beri,a sadržala je amino-grupu.I vitamini koji su otkriveni kasnije, iako nisu sadržali amino-grupu,zadržali su stari,pogrešan naziv.

Danas se vitaminima smatraju priurodni bitni sastojci hrane,koji u vrlo malim količinama pomažu održavanju normalne aktivnosti tkiva.Čovek i životinje vitamine jedino mogu unositi preko hrane jer oni nemaju sposobnost da sintetišu vitamine iz jednostavnih molekula kao što to mogu biljke i mikroorganizni.Za normalnoo funkcionisnje organizma ,vitamini su potrebni u minimalnim količinama,pa je raznovrsna ishrana dovoljan izvor vitamina.
Vitamini su veoma heterogena jedinjenja.Jedina zajednička odlika zbog koje se svrstavaju u istu grupu je njihov fiziološki efekat,te oni deluju u vrlo malim količinama.Zbog heterogenosti u hemijskom pogledu,klasifikacija vitamina je izvršena na osnovu njihove rastvorljivosti.Naime,razlikuju se u vodi rastvorljivi, i hidrosolubilni vitamini su:vitamin C i vitamini grupe B(B1,B2,B6,B12,PP,pantonenskakiselina,biotin,folnakiselina),aliposolubni: grupe vitamina A,D,E i K.

Vitamini se obeležavaju velikim slovima latinice,kao na primer vitamin C, a kada više njih pripagaju istoj grupi ,da bi se razlikovali obeležavaju se još sa arapskim brojevima na primer:A1,A2,D2,D3,B1 itd.

Vitamini funkcionišu u sastavu mnogih enzima,koenzima ili prostetičnih grupa enzima,a budući da imaju kataličku ulogu u živom svetu,nazivaju se biokatalizatorima.

Provitamini su supstance koje su po hemijskoj strukturi veoma slične pojedinim vitaminima,a koje u životinjskom organizmu preradom prelaze u odgovarajuće vitamine
Bolesti koje se javljaju zbog potpunog nedostatka pojedinih vitamina u organizmu nazivaju se avitaminoza,a kada ih je nedovoljno hipovitaminopza. Stanja nastala kao posledica unošenja u organizam vićih količina pojedinih vitamina nego što su potrebne nazivaju se hipervitainoza.Antivitaminima se smatraju supstance koje sprečavaju(inhibišu) dejstvo pojedinih vitamina. Dnevne potrebe ljudi u vitaminima su vrlo različite (od 3mg za vitamin B12 do 100 mg za vitamin C).

Vitamini rastvorljivi u mastima

Ovi vitamini se nalaze u hrani bogatoj lipidima,kao što su jetra,mlečna mast,jaja i ulja.Veoma se teško izlučuju mokraćom,pa se često pri vitaminskoj terapiji nagomilavaju u organizmu,izazivajući neke neželjne efekte.U ovu grupu spadaju vitamini A,D,E i K

Vitamini Hemijski sastav dnevna potreba biohemijska uloga
Vitamin D kalciferol 0,005 mg reguliše metabolizam kalcijuma
Vitamin A retonol 2 mg učestvuje u procesu vida
Vitamin E tokoferol 10 mg štiti lipide membrana od oksidacije
Vitamin menahinon 1 mg učestvuje u procesima koagulacije


Vitamin A (akseroftol) u organizmu prouzrukuje orožavanje epitela sluzokože, disajnih,genitalnih i organa za varenje,što često usled infekcija,dovodi i do smrti.Najvažniji znaci nedostatka ovog vitamina su noćnoslepilo (hipovitamnoza),a kasnije kseroftalmija, ti suvo orožvanje rožnnjače i konjuktiva uz gubitak vida(avitaminoza).
U prirodi su pored vitamina A rasprostranjeni i njegovi provitamini , i karoten.Najvažniji izvori vitamina A su:riba,jetra, žumance,maslac, pavlaka,sir,mleko.Najvažniji izvori karotena su žuto ili crveno obojeno voće i povrće:kajsija,breskva,paradajz,šargarepa i tikva.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:04 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Osnovi tehnologije i poznavanja robe - pivo derrick 0 1,944 08-02-2013 11:43 AM
zadnja poruka: derrick
  Transport kvarljive robe -transport kvarljive robe Dzemala 0 5,568 25-06-2010 03:25 PM
zadnja poruka: Dzemala
  PRIPREMA ROBE ZA PRODAJU Autor1 1 17,293 20-05-2010 11:24 AM
zadnja poruka: milan123
  VITAMINI Autor1 1 9,264 10-05-2010 10:44 AM
zadnja poruka: lazarzola
  Osiguranje robe u prometu Vesnica 0 4,228 06-05-2010 04:15 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: