Javni rashodi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Javni rashodi
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadžmenta.

Do početka 20. veka, nedovoljna pažnja posevećuje se javnim rashodima.
Postoji interes za izučavanje javnih prihoda: u korespondenciji sa idejama tada vladajućeg liberalnog kapitalizma. Početkom 20. veka, uključivanje javnih rashoda u okvire javnih finansija, ali samo nabrajanjem raznih vrsta javnih rashoda, ne i objašnjavanje raznovrsnog mogućeg delovanja javnih rashoda na ekonomskom i socijalnom planu, nema razmatranja problema opravdanosti postojanja raznih vrsta javnih rashoda.
Država ima, osim klasičnih adminstrativnih funkcija i zadataka, i brojne i sve obimnije socijalne, a posebno ekonomske funkcije i zadatke.
Javni rashodi danas su veoma efikasan instrumenat ukupne ekonomske i socijalne politike. Ne tretiraju se samo kao akt potrošnje, već kao racionalno korišćenje bogatstva odnosno društvenog proizvoda. Savremena finansijska teorija zauzima stav da su javni prihodi i javni rashodi ravnopravni i podjednako važni delovi javnih finansija. Javni rashodi su defacto sinonim za javne potrebe koje se upravo zadovoljavaju angažovanjem sredstava javnih rashoda. Pošto javne potrebe omogućuju egzistenciju i razvoj određene državne zajednice, smatra se da je najpre nužno definisati obim potrebnih sredstava za njihovo zadovoljenje, pa tek posle toga prići razradi modaliteta kojima će se prikupiti tako određena sredstva.
Jedan od mogućih razloga za davanje prednosti obradi javnih rashoda leži u specifičnosti javnih rashoda u odnosu na druge rashode, kako one u privredi (poslovne), tako posebno privatne (lične) rashode. Rashodi u okvirima finansija političko-teritorijalnih zajednica javljaju se u izvesnom smislu kao finansijska personifikacija javnih ili društvenih potreba i namena. Zbog toga treba prvo poći od utvrđivanja javnih rashoda koji su potrebni za njihovo finansiranje, a zatim pristupiti utvrđivanju visine sredstava za njihovo pokriće.
M.Trklja najeksplicitnije je obrazložio potrebu da se prvo tretiraju javni rashodi. Tri su razloga za to. Prvo, bitna pretpostavka za demokratsko odlučivanje o javnim prihodima jeste što egzaktnije saznanje o obimu i strukturi javnih rashoda.Drugo, kako javni rashodi imaju neproizvodan (osim izuzetnih slučajeva), mada ne i društveno nekoristan karakter, što znači da se preko njihovog angažovanja ne obezbeđuje reprodukcija javnih prihoda, njima se kao takvima mora posvetiti izuzetna pažnja. Treće, specifičnost javnih potreba i javnih rashoda kojima se obezbeđuje njihovo zadovoljavanje predstavlja odlučujući momenat za fiskalni metod ostvarivanja javnih prihoda na ovom području. Bez prethodnog utvrđivanja karaktera potreba i javnih rashoda ne bi bilo moguće sasvim jasno objasniti karakter i specifične oblike javnih prihoda.

Definicija javnih rashoda

U javno-finansijskoj literaturi se mogu sresti brojne definicije javnih rashoda. Ne ulazeći u razlike, valja konstatovati da javni rashodi, po pravilu, predstavljaju zadovoljenje javnih potreba pomoću novca, odnosno, da su javni rashodi oni izdaci koje država čini u javnom interesu zadovoljenja javnih potreba.
Za većinu definicija javnih rashoda bitno je da podrazumevaju sledeće:
(1) javni rashodi služe za podmirenje (pokriće) javnih potreba i
(2) u savremenim uslovima javni rashodi su, po pravilu, izraženi u novcu.
Javni rashodi - osnovni cilj zadovoljenje javnih potreba - osnovni momenat za razgraničenje javnih rashoda od rashoda privatnih lica. Rashodi privatnih lica - zadovoljenje ličnih potreba, javni rashodi su trošenje radi zadovoljavanja opštih (javnih) potreba.
Druga bitna karakteristika javnih rashoda leži u činjenici da se, u savremenim uslovima, javni rashodi izražavaju u novcu. Mogu se naći slučajevi da se podmirivanje javnih rashoda može ostvarivati i na razne druge nenovčane načine (u naturi, radom, odnosno činjenjem, u obliku počasti i putem ispuštenih prihoda).
Negativan stav o nenovčanim načinima realizovanja javnih rashoda: opasnost od korupcije i privilegovanja nosilaca javnih funkcija, nenovčani načini podmirivanja javnih rashoda nose sobom i veliku mogućnost evazije javnih prihoda.

Politika javnih rashoda

•Racionalno trošenje sredstava za javne potrebe/rashode strogo u funkciji ostvarivanja opštih interesa društva, uz primenu načela umerenosti i štednje
•Svođenje javnih rashoda i fiskalnog deficita na ekonomski i socijalno održiv nivo i uravnoteženje budžeta
•Smanjenje udela javnih rashoda u BDP kao pokazatelja veličine javnog sektora na oko 35% raspoloživog BDP
Značajan deo stvorenog društvenog proizvoda zemlje ide na podmirivanje javnih rashoda, potrebno je definisanje određenih načela (principa) javnih rashoda.
U finansijskoj teoriji se formulišu određena načela kojih se valja pridržavati pri trošenju javnih rashoda, kako bi prikupljeni prihodi za njihovo podmirivanje bili što optimalnije iskorišćeni.
Istiću se tri načela:
(1) načelo opšteg interesa,
(2) načelo štednje i
(3) načelo umerenosti i proporcionalnosti.
Pojedini autori ovim načelima dodaju i neka druga:
(1) načelo skladne strukture zadovoljenja potreba,
(2) načelo autonomnosti i
(3) načelo demokratičnosti (M. Trklja),
(4) načelo izvora sredstava i načelo podudarnosti prihoda i rashoda (Barbara Jelčić).
Zahtev da javni rashodi treba da služe ostvarivanju samo opšteg interesa, tj. ne za podmirivanje ličnih potreba. Javni interes treba da bude ispred interesa pojedinca.
Načelo štednje predstavlja jedno od osnovinih načela javnih finansija.Veliku važnost posebno u uslovima prenapregnute javne potrošnje. Praktična eksplikacija ovoga načela: težnja da se sa što manje sredstava postignu što veći efekti. U nekim slučajevima isuviše veliko smanjenje sredstava može da prouzrokuje vise štete nego koristi, s obzirom da može da dovede u pitanje funkcionisanje određene javne službe.
Načelo umerenosti javnih rashoda znači da javni rashodi treba da budu visoki koliko i javni prihodi, odnosno da se finansiraju iz društvenog proizvoda, a ne iz imovine ili na račun


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:33 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Javni sektor - uloga javnih preduzeća u privrednom razvoju zekan 0 2,740 09-09-2010 02:40 PM
zadnja poruka: zekan
  Javni prihodi i rashodi Vesnica 0 3,499 30-05-2010 10:48 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Javni sektor Vesnica 0 6,918 25-05-2010 01:56 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Rashodi - finansije Vesnica 0 7,065 24-05-2010 11:06 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: