INTERNI NADZOR POSLOVANJA PRIVREDNIH DRUŠTAVA 2

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
INTERNI NADZOR POSLOVANJA PRIVREDNIH DRUŠTAVA 2
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžmenta, marketinga, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planova, makroekonomije, mikroekonomije, preduzetništva, upravljanja ljudskim resursima, carine i porezi.

U savremenim uslovima privređivanja menadžement je suočen sa brojnim uticajima koji uslovljavaju donošenje adekvatne odluke kada je reč o poslovanju određenog društva. Jedan od bitnih sadržalaca odluke jesu i podaci do kojih se dolazi korišćenjem računovodstvenog informacionog sistema.
Sistem internog nadzora koji uključuje sve mere pažnje usmerena na sprečavanje grešaka prekomernih troškova i prevare, proverava i obezbeđuje pouzdanost informacija. Ključni zadatak internog nadzora je da kontroliše sve delove preduzeća da li dosledno redukuju poslovnu politiku usvojenu na početku poslovnog perioda, kao i da o tome podnose informaciju menadžmentu privrednog društva .
U uslovima delovanja sila slobodnog tržišta pojačava se uloga internog nadzora. Za pojačano interesovanje za uspostavljanje internog nadzora razlog više su i prisustvo nelojalne konkurencije, povećane korupcije i erozije poslovnog morala. Strukturu sistema internog nadzora čine interna kontrola i interna revizija.


Interna kontrola

Osnovni i najvažniji oblik kontrole u preduzeću predstavlja interna kontrola , koja nije samo važna za vođenje računovodstvenih i finansijskih evidencija preduzeća, već i za upravljanje preduzećem.
Aktuelne rasprave na temu vođenja korporacije usredsredile su se, upravo, na efikasnost internih kontrola, dok se profesionalni instituti nalaze u procesu ažuriranja svojih standarda o internoj kontroli, kako bi se oni što više uskladili sa aktuelnim kretanjima u toj oblasti.
Revizor studira i ocenjuje sistem interne kontrole da bi odredio neophodni obim i pravac revizorskog rada koji će mu omogućiti da iznosi mišljenje o realnosti finansijskih izveštaja.


Definicija interne kontrole

Prema ISA 400, system interne kontrole podrazumeva sve politike i postupke interne kontrole koje je usvojila uprava nekog preduzeća kako bi joj pomogli u postizanju cilja uprave vezanog za obezbeđenje, koliko je to praktično moguće, redovnog i efikasnog obavljanja njenog poslovanja, uključujući poslovanje politike uprave, zaštitu sredstava, sprečavanje prevare i greške, tačnost i kompletnost računovodstvenih evidencija i blagovremenu pripremu pouzdanih finansijskih informacija.
Efikasno poslovanje, finansijsko izveštavanje i usklađenost su tri osnovne kategorije ciljeva menadžmenta preduzeća. Važni ciljevi kontrole operacija, aktivnosti redovnog poslovanja, su precizne informacije radi donošenja internih odluka i zaštite sredstava.
Za internu kontrolu odgovorni su svi u organizaciji: menadžment, upravni odbor, interni revizori i ostalo osoblje. Najodgovorniji je izvršni direktor koji treba da preuzme nadležnost nad sistemom interne kontrole, tj. da vodi i daje direktive višim menadžerima. Najveću mogućnost da identifikuje i ispravi pokušaje menadžmenta da se stavi iznad kontrole i zanemari ili spreči komunikaciju sa potčinjenima ima upravni odbor, čija je glavna obaveza da obezbedi rukovođenje, davanje direktive i nadgledanje.
Kontrole koje se odnose na pouzdanost finansijskog izveštavanja interesuju, prvenstveno revizora, koji ima značajnu odgovornost kada se radi o otkrivanju prevare od strane menadžmenta ili zaposlenih.
Prema studiji na temu interne kontrole, odnosno izveštaju komiteta sponzorskih organizacija Treadway komisije (Committee of Sponsoring Organisations of the Treadway Commission – COSO) interna kontrola se može definisati kao proces, ustanovljen i sprovođen od strane upravnog odbora preduzeća, menadžmenta i ostalog osoblja, a cilj mu je da obezbedi razumno uverenje vezano za postizanje ciljeva u sledećim kategorijama i efikasnost i uspešnost poslovanja, pouzdanost finansijskog izveštavanja, saglasnost sa postojećim zakonima i propisima i zaštite imovine od neovlašćenog prisvajanja, korišćenja i otuđenja.
Navedena definicija interne kontrole odražava sledeće osnovne koncepte:
- interna kontrola je “process”, tj. ona nije događaj ili okolnost, već niz činjenja koja proveravaju aktivnosti preduzeća;
- internu kontrolu obavljaju ljudi, neke organizacije zavisno od toga šta rade i govore, oni određuju ciljeve preduzeća i uvode u funkciju kontrolne mehanizme;
- od interne kontrole se očekuje da upravnom odboru i menadžmentu preduzeća pruži samo razumno uverenje, a ne apsolutno uverenje da su ciljevi kompanije ostvareni;
- interna kontrola se primenjuje radi postizanja ciljeva u jednoj ili više kategorija koje se međusobno preklapaju i tu razlikujemo četiri kategorije ciljeva : poslovanje vezano za efikasnost i uspešnost korišćenja resursa preduzeća, finansijsko izveštavanje vezano za pripremu pouzdanih objavljenih finansijskih izveštaja, usklađenost – uključujući usklađenost poslovanja kompanije sa važećim zakonima i propisima i, četvrto, zaštita sredstava .
Jednostavnija definicija internu kontrolu označava kao skup mera koje preduzima menadžment u smislu ostvarivanja poslovnih ciljeva .
Dr Slavoljub Martić navodi da se sistem interne kontrole sastoji od svih mera i metoda koje se primenjuju u preduzeću u cilju: obezbeđenja njegovih sredstava od rasipanja, pronevera i neefikasnosti, unapređenja tačnosti i pouzdanosti knjigovodstvenih i operativnih podataka, pridržavanja poslovne politike preduzeća i ocene poslovne efikasnosti.


Komponente sistema interne kontrole

Interna kontrola se sastoji od pet međusobno povezanih komponenti proisteklih iz načina na koji menadžment vodi preduzeće i to:
- kontrolno okruženje – ljudi sa svojim individualnim osobinama, uključujući integritet, moralne vrednosti, kompetentnost, okruženje u kojem rade, zatim, ponašanje, shvatanje i aktivnosti menadžmenta u pogledu sistema interne kontrole i njenog značaja u preduzeću;
- procena rizika – poslovne ciljeve koje nastoji da ostvari kompanija određuje, a uprava, zatim, utvrđuje rizike vezane za postizanje zacrtanih ciljeva i preduzima određene korake radi kontrole tih rizika;


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:35 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ekonomičnost kao pokazatelj ekonomske uspješnosti poslovanja derrick 0 1,183 05-02-2014 11:43 PM
zadnja poruka: derrick
  Preventivna uloga interne revizije u optimiziranju rizika poslovanja u budućnosti Maja 0 1,472 17-02-2012 03:42 PM
zadnja poruka: Maja
  Logistički aspekti poslovanja Renault-a i Opel-a Maja 0 1,436 17-02-2012 01:03 PM
zadnja poruka: Maja
  Utjecaj lokacije na uspješnost poslovanja prodavaonice Dzemala 0 2,018 10-08-2011 05:55 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Diplomski rad - Prednost elektronskog poslovanja u odnosu na klasični biznis erik_bananamen 0 2,535 25-05-2011 11:51 PM
zadnja poruka: erik_bananamen

Skoči na forum: