Logistički aspekti poslovanja Renault-a i Opel-a

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Logistički aspekti poslovanja Renault-a i Opel-a
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD – životni ciklus automobila


Auto industrija je stara preko 100 godina i slojevi složenosti su nastajali u svakoj tački evolucije. Auto industrija ima jedan od najkomplikovanijih lanaca vrednosti (uzvodno i nizvodno) za proizvodnju vozila u velikom obimu, a što je postalo još komplikovanije sa daljim razvojem industrije. Globalizacija i heterogenost tržišta dramatično su povećali raznovrsnost proizvoda po segmentima i broj varijanti standardnog proizvoda čime se usitnjava proizvodnja, te izostaju efekti ekonomije obima. Raznovrsnost proizvoda i varijanti obezbenuje auto kompanijama sticanje konkurentske prednosti na tržištu putem diferenciranja, ali povećana složenost automobila kao proizvoda povećava složenost razvoja novog proizvoda, proizvodnog procesa i snabdevačkog lanca. Troškovi koji su povezani sa ovom dodatnom složenošću postaju jako važni za konkurentnost auto kompanija. Drugim rečima, smanjivanje složenosti postaje glavna poluga za smanjivanje troškova i ostvarivanje ekonomije obima i ekonomije širine, te održavanje/poboljšanje konkurentnosti. Složenost proizvodnog procesa u auto industriji raste zbog visoke složenosti automobila kao proizvoda, velikog broja složenih funkcija i rastuće složenosti proizvodne mreže pošto mnogi auto proizvođači proizvode u više zemalja i moraju da koordiniraju poslovne aktivnosti na svim ovim lokacijama.

Auto proizvođači mogu upravljati menunarodnom složenošću putem unifikacije. Unifikacija je sinergija izmenu proizvoda usled deljenja zajedničkih delova (platforma proizvoda), tehnologija ili karakteristika dizajna (konstrukcije). Stvaranje unifikacije putem platforme proizvoda, tehnologije ili dizajna može smanjiti složenost, redukovati troškove i omogućiti kompaniji da smanji vreme od planiranja i razvoja proizvoda do lansiranja na tržište (time to market). Smanjivanje složenosti može se postići putem manje raznovrsnosti i promeljivosti strukture proizvoda. Unifikacija smanjuje broj delova, tehnologija i koncepata dizajna koji smanjuju raznovrsnost proizvoda. Životni ciklus automobila kao proizvoda je dug i složen i u proseku traje oko sedam godina, sa dve do tri godine koje se odnose na razvoj proizvoda, dok se preostale četiri do pet godina odnose na prodaju na tržištu. Kao rezultat, auto proizvonači sporo reaguju na promene u tražnji na tržištu. Automobil je veoma složen mehanički proizvod koji se sastoji od oko 2.000 funkcionalnih komponenti, 30.000 delova i 10 miliona linija softverskog koda. Poslednjih godina, u automobile se ugranuje sve više elektronike, mada automobili i dalje ostaju mehaničke „mašine“. Ipak, buduća auto industrija će trebati sve više specijalista iz oblasti elektronike, pravljenja softvera i stručnjake za “mehatroniku” koji su sposobni da pruže superiorne rezultate u povezivanju elektronike i precizne mehanike.

Auto proizvođači moraju proizvoditi automobile koji će zadovoljiti strožije zakonske propise (bezbednost i ekologija) i izmenjene potrebe i zahteve kupaca koji imaju sve veća očekivanja po pitanju stila, snage, upravljivosti, pouzdanosti i udobnosti, ali po istoj ceni.

Sadržaj


UVOD – životni ciklus automobila 3
1 Logistički aspekti poslovanja – CRM i kanali distribucije 4
1.1 CRM i kanali distribucije 4
1.2 Razmatranje tržišta i njegov uticaj na poslovanje Renault-a i Opel-a 9
1.3 Razmatranje proizvoda 13
ZAKLJUČAK 20
LITERATURA 22


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:03 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ekonomičnost kao pokazatelj ekonomske uspješnosti poslovanja derrick 0 1,749 05-02-2014 11:43 PM
zadnja poruka: derrick
  Preventivna uloga interne revizije u optimiziranju rizika poslovanja u budućnosti Maja 0 1,974 17-02-2012 03:42 PM
zadnja poruka: Maja
  Utjecaj lokacije na uspješnost poslovanja prodavaonice Dzemala 0 2,557 10-08-2011 05:55 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Diplomski rad - Prednost elektronskog poslovanja u odnosu na klasični biznis erik_bananamen 0 3,030 25-05-2011 11:51 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Seminarski rad - Teorija i praksa realizacije estetskog poslovanja erik_bananamen 0 2,113 14-05-2011 01:44 PM
zadnja poruka: erik_bananamen

Skoči na forum: