Utjecaj lokacije na uspješnost poslovanja prodavaonice

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Utjecaj lokacije na uspješnost poslovanja prodavaonice
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Definicija riječi trgovina vodi porijeklo od engleske riječi commerce, koja najbolje opisuje taj pojam. U prijevodu, riječ commerce može označavati razne vrste društvenih odnosa, kao što su razmjena ideja, mišljenja ili osjećanja; a također i proces razmjene (kupnje i prodaje) dobara u općem smislu, uključujući i transport od mjesta do mjesta. Dakle, trgovina je, jednostavno, razmjena dobara i usluga, obično za novac. Prisutna je svuda oko nas u mnogo različitih oblika. Bilo da kupujemo svakodnevne potrebštine u dragstoru, ili da prodajemo stare stripove u svom dvorištu - sudjelujemo u trgovini, iz različitih kutova. Trgovina je proces razmjene robe i usluga.
Naziv potiče od slavenske riječi trg, po nekima od grčke riječi trgoše što bi u prijevodu značilo prijevara. Trgovina nije jedini nositelj robnog prometa, kojim se također bave i sami proizvođači, a donekle i sami potrošači.
Kao posebna gospodarska djelatnost, trgovina ima zadatak da svojim posredovanjem u prometu organizira redovnu razmjenu između proizvodnje i potrošnje. Svojom aktivnošću ona treba osigurati ponudu robe i usluga u količinama i asortiman u koje tržište traži, u vrijeme kada se traži i po cijenama i drugim uvjetima koje su kupci spremni prihvatiti.
Krajem 19. i početkom 20. stoljeća u litaraturi su egzistirala dva pojam trgovine. Prvi pojam se vezuje za engleske i francuske ekonomiste koji su polazili od socijalno-ekonomskih funkcija trgovine, a drugi za njemačku komercijalno - pravnu školu koju su privlačili pravni odnosno privatno-ekonomski elementi - kupnja i prodaja robe u cilju postizanja dobiti.
Hrvatska trgovina kao djelatnost se temelji na kapitalizmu. Kasnih 80-ih, na početku tranzicije iz socijalističke ekonomije, njena pozicija je bila na zavidnom nivou, ali su rat i privatizacija doveli do stagniranja i propadanja dijela industrije.
Hrvatsko tržište prostorno se proteže na 56 000 km2 i ima 78 stanovnika po m2 (u europskim državama je i preko 130 stanovnika po m2, gotovo dvostruko više), a omeđeno je s preko 3 000 km kopnene i morske granice. Ovakav opseg granice u nekom kvadratnom obliku podrazumijevao bi državu površine od preko 500 000 km2. Organizirati distribuciju u ovako oblikovanoj državi skupo je i troškovi distribucije moraju biti 3-4% maloprodajne cijene veći nego u zemljama jednostavnije geografije i veće naseljenosti...

SADRŽAJ:


1. UVOD 3
1. 2. ORGANIZACIJA TRGOVINE 4
1. 3. OSNOVNE ULOGE U TRGOVINI 4
1. 4. ELEMENTI TRGOVINE 4
2. RAZVOJ I FUNKCIONIRANJE TRGOVINE 5
2.1. RAZVOJ MALOPRODAJE 5
2.1.1. Primjer razvoja suvremene maloprodaje 6
3. LOKACIJA PRODAVNICE KAO UTICAJ USPEŠNOG POSLOVANJA 7
3.1. TEORIJA PROSTORNE HIJERARHIJE TRGOVINSKIH CENTARA 9
3.2. OPĆA TEORIJA INTERAKCIJE POJEDINIH SUBJEKATA TRGOVINE 9
3.3. LOKACIJA U TRGOVINI 9
4. ZAKLJUČAK 11
5. LITERATURA 12

SLIKE:

slika 1 8PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:55 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ekonomičnost kao pokazatelj ekonomske uspješnosti poslovanja derrick 0 1,353 05-02-2014 11:43 PM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj organizacione kulture na imidž organizacije na tržištu derrick 0 1,176 26-08-2013 10:31 PM
zadnja poruka: derrick
  Preventivna uloga interne revizije u optimiziranju rizika poslovanja u budućnosti Maja 0 1,624 17-02-2012 03:42 PM
zadnja poruka: Maja
  Logistički aspekti poslovanja Renault-a i Opel-a Maja 0 1,608 17-02-2012 01:03 PM
zadnja poruka: Maja
  Zlostavljanje na radu (mobing) u javnoj upravi s osvrtom na javna preduzeća Maja 0 1,733 15-02-2012 11:59 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: