Globalna harmonizacija finansijskog izvestavanja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Globalna harmonizacija finansijskog izvestavanja
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

U stvaranju racunovodstvenih izvestaja postoje odredjena pravila. Postovanje i poznavanje tih pravila je od izuzetne vaznosti kako za autore,tako i za korisnike finansijsko-racunovodstvenih iskaza.U tom slucaju ne dolazi do vecih problema ,ali problemi nastaju ukoliko se korisnik finansijskih izvestaja ne nalazi u drzavi cija ga ekonomska slika interesuje.Ti problemi su posledica sadrzinskih i formalnih razlika finansijsko-racunovodstvenih izvestaja razlicitih zemalja.Evropska zajednica radi na usvajanju posebnih racunovodstvenih direktiva,s ciljem harmonizacije racunovodstvenih resenja.Dakle,tezi se zajednickom dogovoru i izboru resenja koja omogucavaju poslovno sporazumevanje.
Medjunarodne trgovine robom i kapitalom uticale su na potrebu za medjunarodnim razumevanjem racunovodstva.Sve vise dolazi do specijalizacije racunovodstva kao struke,a to je prouzrokovano pre svega globalizacijom,koja sve vise povecava finansijske transakcije i zahteva podrsku na polju medjunarodno uporedivog racunovodstva.

Uticaj istorijskih okolnosti na prisustvo razlika u racunovodstvenim resenjima

Kao i u mnogim drugim sferama,i na racunovodstvo su veliki uticaj imali odredjeni istorijski dogadjaji. Jedan od prelomnih istorijskih dogadjaja je svetska ekonomska kriza,koja je trajala cetiri godine,od 1929. do 1933. godine i koja je dovela do nastanka americke drzavne Komisije za nadzor berzi(SEC) u SAD-u.Navedena komisija je 1929. godine bila autor opstih racunovodstvenih nacela(GAAP),koja su od tada postala osnovna pravila obavezna za sve clanove berze pri izdavanju racunovodstvenih izvestaja.
Pomenuta nacela,sadrze sledeca resenja:
1)nacelo realne prezentacije (fair presentation);
2)nacelo prioriteta sadrzine u odnosu na formu (substance over form);
3)nacelo kontinuiteta (going concern principle);
4)nacelo realizacije (realisation principle);
5)nacelo sadrzajnog razgranicavanja (matching principle);
6)nacelo opreznosti (conservatism principle);
7)nacelo formalne i materijalne konstantnosti (consistency);
8)nacelo bistvenosti (materiality).

Kao uzor za izradu sopstvenih racunovodstvenih standarda u nekim zemljama(Slovenija,
Ceska,Poljska,Slovacka,Bosna i Hercegovina),posluzili su medjunarodni racunovodstve-
ni standardi i resenja.Sa druge strane neke zemlje(SR Jugoslavija,Hrvatska),su izabrale upotrebu racunovodstvenih standarda i resenja.Oba slucaja su imala strateski uticaj na dalji razvoj racunovodstva u pomenutim zemljama.
Dvojno knjigovodstvo se razvilo najpre u Italiji ,Francuskoj,Nemackoj,Engleskoj,
Holandiji,a zatim u ostalim zemljama.

Direktive EZ o polaganju racuna

Potrebom za konstituisanjem zajednickog trzista (koje znaci brisanje ogranicenja izmedju zemalja clanica EZ) i cinjenicom da su se propisi o polaganju racuna razlicito razvijali,uzrokovana je potreba EZ da se zavrsni racuni ucine razumljivijim i da se olaksa njihovo citanje.Do konacnog odredjivanja vaznih direktiva je doslo 1984. godine,iako su
Pripreme za njih pocele jos 1965. godine. Pomenute direktive su odredjene sledecim redom:
-prvu direktivu,vezanu za publikovanje,EZ je usvojila 9.marta 1968. godine;
-cetvrta direktiva koja se odnosi na unifikovane godisnje racunovodstvene izvestaje o ekonomskom polozaju i uspehu drustava kapitala(DD,DOO),usvojena je od strane EZ
25. jula 1978. godine;
-sedma direktiva odnosila se na izradu konsolidovanih bilansa drustava kapitala,a EZ ju je usvojila 13. juna 1983. godine;
-osma direktiva koja je tretirala eksternu reviziju godisnjih obracuna poslovanja drustava kapitala,usvojena je 10. aprila 1984. godine.

Pomenute direktive su smanjile broj razlika u racunovodstvenim resenjima,ali ima i misljenja da direktive vise regulisu formalnu,a manje sustinsku stranu problema.Da bi se pomenute razlike svele na prihvatljiv minimum,neophodna je dalja unifikacija racunovodstva.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05-05-2010 11:09 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Spajanje preduzeća kao vid finansijskog restruktuiranja Maja 0 1,183 02-02-2012 01:09 PM
zadnja poruka: Maja
  Globalna harmonizacija računovodstvene i revizorke prakse Vesnica 0 1,576 11-05-2010 05:31 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Ekonomija - globalna kriza Vesnica 0 1,448 11-05-2010 12:26 AM
zadnja poruka: Vesnica
  Globalna kriza Vesnica 0 1,098 10-05-2010 10:52 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Globalna kriza - promjene Vesnica 0 1,313 10-05-2010 10:35 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: