Globalna kriza

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Globalna kriza
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

U ovom radu prikazaćemo osnovne probleme sa kojima se suočava General Motors i faktore na koje se obraća pažnja usled razvoja nauke i tehničkog progresa. Naučno- tehnički progres je osnovni faktor privrednog rasta. Problemi kvantifikacije NTP dobro su poznati. Osnovne teškoće u analizama proizilaze iz kompleksnosti procesa NTP koja se ogleda već u nemogućnosti njegove precizne definicije, a u punoj meri dolazi do izražaja u procesu kvantifikacije njegovih efekata. Međutim, zahvaljujući sadašnjem nivou razvijenosti teorijske i metodološke osnove analize, omogućeno je posebno utvrđivanje tih efekata. Još uvek ne postoje jedinstveni pokazatelji i metodi merenja NTP.

Pokazatelji progresa

Za određenje vrste analiza mogu se koristiti razni pokazatelji kao sto su:

Globalna produktivnost

Ovaj pokazatelj izražava zbirni efekat tehničko-tehnoloških usavršavanja i novena u odnosu na uštede u živom i opredmećenom radu. Sam tehničko-tehnološki nivo nekog preduzeća, grane ili privrede sagledava se nivoom u drugim srodnim preduzećima, granama i privredama.

Brzina naučno-tehničkog napretka se utvrđuje posmatranjem rasta (stopa) produktivnosti.
Ovaj pokazatelj ima svoju vrednost ako nema znatnijih razlika u stepenu korišćenja kapaciteta, nivou cena itd.

Brzina i stepen difuzije novih pronalazaka

Ukoliko je širenje novih pronalazaka brže, utoliko je i naučno-tehnički progres brži. U pogledu difuzije novih pronalazaka naša privreda sledi tokove razvijenih zemalja.3.

Proizvodnja i potrošnja električne energije

Za savremeni NTP karakteristična je sve veća i proizvodnja i potrošnja električne energije. Električna energija je jedan od osnovnih uslova povećanja stepena automatizacije i mehanizacije. Brži rast proizvodnje i potrošnje električne energije znači i da je NTP brži.

Hemizacija proizvodnih procesa i privrede

Uzimanje ovog pokazatelja predstavlja značajnu komponentu naučno-tehničke revolucije, što potvrđuje sve veći udeo hemijske industrije u ukupnoj industriji. Ne samo da raste korišćenje hemijskih proizvoda u drugim granama, nego sve šire uvođenje hemije u tehnologiju proizvodnje dovodi do nove organizacije proizvodnog procesa.

Intenzitet investicija i osnovnih sredstava i njihova struktura

U ostvarivanju NTP najveću važnost imaju investicije. Veći obim investicija omogućuje uvođenje nove tehnike , a veće investicije po zaposlenom omogućuju brže tehničko opremanje rada, što je značajan pokazatelj NTP.

Nivo kvalifikacija i kvalifikaciona struktura

Ona grana ili privreda koja ima bolju kvalifikacionu strukturu na višem je tehničkotehnološkom nivou, tako da brže promene u toj strukturi mogu značiti i brži NTP. U korišćenju ovog pokazatelja treba biti oprezan i treba ga koristiti zajedno sa drugim pokazateljima.

Unapređenje istraživačko-razvojne aktivnosti

Rast naučno-istraživačkog progresa može se sagledati i analizom porasta naučnoistraživačke delatnosti. Posebno mesto u analizi ovog pokazatelja treba obezbediti za praćenje broja i kretanja inovacija, kao i brzinu i obim uvođenja novih proizvoda.

Magistralni pravci i vidovi ispoljavanja NTP

Pozitivni aspekti NTP-a. Osnovni pravci savremenih naučno-tehničkih promena se ogledaju u radikalnom inovacionom procesu u eksploziji novih tehnologija u svim oblastima ljudske delatnosti. Posebno se ističu:
• Informatičke tehnologije (mikroelektronika, računari-hardware i software,
telekomunikacije, veštačka inteligencija - kibernetika);
• Robotika i fleksibilne proizvodne tehnologije;
• Tehnologije novih materijala i reciklaža;
• Biotehnologije - genetski inženjering;
• Energetske tehnologije (nekonvencionalni izvori energije: solarna, geotermalna, bioenergija, neutronska - energetska tehnologija budućnosti);
• Laserske tehnologije (primena lasera u proizvodnji, medicini, komunikacijama itd.) koje su rezultat primene naučno-tehničkih dostignuća.

Kada se govori o primeni rezultata NTP, o uticaju NTP na efikasnost razvoja i efektivnost poslovanja preduzeća, misli se na već materijalizovane rezultate ljudskog umnog i naučnog rada koji mogu da se primene u praksi.

Najvažnije posledice NTP koje se odnose na čoveka povezane su sa promenom njegovog
mesta u procesu proizvodnje. Od neposrednog izvršioca proizvodnih operacija, on se sve više pretvara u programera, konstruktora i nadzornika proizvodnih uređaja I tehnoloških procesa.
Gledano u širem – globalnom smislu može se reći da se nalazimo u periodu vrlo brzih naučno-tehničkih promena koje dovode do novih tehnologija, odnosno do novih proizvoda i usluga, kao i daljeg neslućenog širenja njihovog asortimana.
Zahvaljujući naučno - tehničkom progresu, tržišta se karakterišu neuravnoteženošću i diskontinuitetom. Sumpeter definiše naučno-tehnički progres kao proces akumulacije tehnoloških, socijalnih i organizacionih inovacija iniciranih od strane preduzeća. Kao noseći element naučno-tehničkog progresa, inovacioni proces je „mnogogodišnja oluja kreativne destrukcije” koja predstavlja mehanizam rasta i dinamike koja generiše razvoj novih tehnologija, proizvoda i usluga.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:52 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Globalna harmonizacija računovodstvene i revizorke prakse Vesnica 0 2,009 11-05-2010 05:31 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Svetska ekonomska kriza 1929-33 i savremena, komparativna analiza Vesnica 0 4,256 11-05-2010 05:11 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Ekonomija - globalna kriza Vesnica 0 1,941 11-05-2010 12:26 AM
zadnja poruka: Vesnica
  Globalna kriza - promjene Vesnica 0 1,781 10-05-2010 10:35 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Ekonomska psihologija drustvenih kriza Vesnica 0 1,774 10-05-2010 10:19 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: