Dioničko društvo

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Dioničko društvo
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.Dioničko društvo je društvo kapitala. U dioničkom društvu ovlasti imaju organi, a ne članovi društva i uređeno je tako da njegove organe čine:

1. GLAVNA SKUPŠTINA – najviši organ upravljanja na kojoj dioničari ostvaruju svoja prava;
2. NADZORNI ODBOR – nadzire vođenje poslova u skladu s odlukama glavne skupštine, aktima društva i propisima;
3. UPRAVA – vodi cjelokupno poslovanje između dviju glavnih skupština na vlastitu odgovornost.
Vođenje poslova u dioničkom društvu uvelike ovisi o organizacijskoj strukturi društva u skladu s kojom se oblikuju odnosi između njegovih dijelova...


POJAM I OBILJEŽJA DIONIČKOG DRUŠTVA

POJAM


Dioničko društvo je trgovačko društvo kapitala u kojem se temeljni kapital dijeli na dionice Kako je dioničko društvo, društvo kapitala, kod osnivanja i postojanja važan je uloženi kapital, a ne tko u društvu sudjeluje kao osnivač . Uloženi kapital, ukoliko se ne radi o vinkuliranim dionicama na ime, ostaje isti čak i ako se kupnjom i prodajom dionica članovi društva promijene.
Za obveze društvo odgovara samostalno i neograničeno cijelom svojom imovinom, dok članovi snose odgovornost samo do visine svojih uloga i to u slijedećim slučajevima:

1. ako društvo posluje s gubitkom odnosno ne ostvaruje dobit pa dioničari (članovi društva) ne ostvaruju dividendu;
2. u slučaju stečaja odnosno prestanka društva pri čemu se dioničarima ne vraćaju njihova uložena sredstva.

Imovina društva i imovina pojedinog dioničara strogo su odijeljene te vjerovnici društva ni u kom slučaju ne mogu svoja potraživanja naplatiti od dioničara i njihove imovine.
Dioničko društvo je pravna osoba odnosno može tužiti i biti tuženo, kazneno i prekršajno gonjeno, samostalno preuzimati obveze i stjecati prava. Svojstvo pravne osobe stječe se upisom u sudski (trgovački) registar, a od trenutka usvajanja statuta do upisa u sudski registar na dioničko društvo primjenjuju se odredbe o preddruštvu.
Temeljni zadatak svakog dioničkog društva je bavljenje određenom djelatnošću u cilju stvaranja dobiti. Predmet poslovanja utvrđuje se statutom društva i upisuje se u trgovački registar s naznakom djelatnosti koje ga čine. Dioničko društvo može imati više djelatnosti, a svaka djelatnost kojom se društvo bavi može biti organizirana kao poduzeće. Predmet poslovanja proizvodnog dioničkog društva znatno ovisi o sjedištu društva odnosno mjestu u kojem društvo obavlja svoju djelatnost koja nužno mora biti u blizini sirovinske osnove, ljudskog potencijala, glavnog tržišta i prometnih veza. Ovi faktori imaju znatan utjecaj na postizanje efikasnijeg poslovanja. . .PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:51 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Komanditno društvo prema zakonu o privrednim društvima Maja 0 1,950 16-02-2012 08:06 PM
zadnja poruka: Maja
  Akcionarsko društvo 2 Maja 0 3,666 15-02-2012 11:35 PM
zadnja poruka: Maja
  Spoljnotrgovinsko društvo sa ograničenom odgovornošću Dzemala 0 2,411 03-04-2011 09:46 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Civilno društvo sector - nevladine organizacije u srbiji Dzemala 0 2,640 31-03-2011 03:48 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Kultura drustvo i pojedinca - ekonomika industrije mat.dipl5 0 2,395 09-09-2010 03:06 PM
zadnja poruka: mat.dipl5

Skoči na forum: