Komanditno društvo prema zakonu o privrednim društvima

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Komanditno društvo prema zakonu o privrednim društvima
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Gotovo sve članice EU bez izuzetka poznaju četiri forme trgovačkih društava: dva društva lica (tzv. javno trgovačko društvo ili društvo pod zajedničkim imenom koje je pandan našem ortačkom društvu i komanditnom društvu) i dva društva kapitala (akcionarsko društvo i društvo sa ograničenom odgovornošću).
Isti je slučaj i sa novijom regulativom (Mađarska, Slovenija, Poljska, Češka) i bivšom regulativom naše zemlje (Jugoslavija 1937). Neke zemlje poznaju, uz to, i tip komanditnog društva na akcije (Francuska, Nemačka, Italija, Švajcarska, Slovenija), a druge ga ne poznaju (Engleska, Austrija, Mađarska, Jugoslavija 1937) i tip tajnog društva (Engleska, Nemačka, Slovenija, Hrvatska, Francuska), kao i tip kompanija sa odgovornošću ograničenom garancijama i tip kompanija s neograničenom odgovornošću (oba su oblici društva kapitala u Engleskoj), te, najzad, tip evropskog akcionarskog društva.
Za razliku od društava kapitala, društva lica (ortačko i komanditno) u uporednom pravu nisu detaljno regulisana, ali su ipak daleko detaljnije regulisana nego u našem pravu i to po pravilu subsidijarnim rešenjima a izuzetno imperativnim normama.
Razlog ovom nalazi se u činjenici da uporedna prava poznaju poseban imenovani ugovor o ortakluku, što je u osnovi i pravna priroda ovih društava, te se rešenja ovog ugovora mogu u nedostatku posebnih propisa za ova društva na njih primenjivati. U situaciji kad naše važeće pravo ne poznaje i posebno ne reguliše ni ovaj ugovor, to je van svake sumnje bilo potrebno postojeću regulativu ovih društava kompletirati i to dominantno dispozitivnim pravilima, kako bi se ostavio prostor autonomnoj regulativi.
Komanditno društvo nastalo je u srednjem veku iz ugovora „commenda“, primenjivanog naročito u pomorskoj trgovini.
Ovaj ugovor sastojao se u tome što je jedno lice predavalo robu ili neku sumu novca trgovcu ili vlasniku broda, uz rizik koji je bio ograničen na vrednost njegovog učešća u takvom poduhvatu i uz pravo na deo profita iz takvog poduhvata. na ovom modelu su se konstruisala mnogobrojna društva, posebno stoga što je položaj „poveravača“ (komanditor), bio bolji od člana javnog trgovačkog društva.
Ovakav poseban status (tajnost položaja i ograničenost rizika) bio je naročito pogodan za plemstvo, oficire i sveštenike koji nisu tada mogli biti trgovci, a na ovaj način su svojim sredstvima mogli učestvovati u trgovačkim operacijama. Takođe, na ovaj način se izbegavala zabrana kanonskog prava o davanju zajma sa kamatom.
U francuskoj teritoriji se čak ističe da je ova zabrana i bila motivisana ciljem prisiljavanja bogatih ljudi da se bave trgovinom i trgovačkim poslovima, umesto da se orijentišu na statičan položaj zajmodavca. Ovaj oblik društva, i pored njegove relativne neatraktivnosti, zbog prirode odgovornosti (što važi i za ortačka društva), poznaju sva zakonodavstva.

S A D R Ž A J

UVOD
II Komanditno društvo 4
Pojam 4
Pravni status 4
Upis u registar 4
Registracija 5
Dvojnost članstva 5
Svojstvo ortaka 6
Pravna priroda 6
Delatnost 6
Firma 7
III Osnivanje društva 7
Ugovor o osnivanju 7
Ulog ortaka 8
IV Prava i obaveze ortaka društva 10
Pravni odnosi medju članovima 10
Uopšte 10
Prava komanditora 10
Obaveze komanditora 11
V Raspolaganje udelom u društvu 13
Pojam i vrste 13
Prenos udela na treća lica 13
Prenos udela među ortacima društva 13
VI Eksterni odnosi društva i ortaka 14
Zastupanje društva 14
Odgovornost za obaveze društva 14
VII Prestanak društva 15
Primena pravila ortačkog društva 15
Promena statusa komanditora 16
Prestanak društva na osnovu otkaza poverioca 16
VIII ZAKLJUČAK 17
IX LITERATURA 18


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:06 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Uslovi za dobijanje sertifikata prema standardima ISO 9001 - 2000 derrick 0 1,668 26-08-2013 10:35 PM
zadnja poruka: derrick
  Akcionarsko društvo 2 Maja 0 3,664 15-02-2012 11:35 PM
zadnja poruka: Maja
  Staljinova politika prema jugoslaviji Dzemala 0 1,386 10-08-2011 05:18 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Spoljnotrgovinsko društvo sa ograničenom odgovornošću Dzemala 0 2,407 03-04-2011 09:46 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Dioničko društvo Dzemala 0 6,298 31-03-2011 03:51 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: