Dete i televizija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Dete i televizija
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz marketinga.

Први део чланка садржи кратак, можда и недовољан, приказ начина на који стручњаци гледају на компјутер и компјутерску технологију уопште и њеном утицају на децу. Преглед је формиран у облику питања, а одговори су дати у облику резултата истраживања која су на ту тему спроведена у свету. Други део је статистички приказ и анализа резултата истраживања на тему шта родитељи мисле о истој теми. Најкраће речено, мишљења и ставово родитеља су претежно негативни, док је познавање садржаја интернета на веома ниском нивоу.

Угрожава ли употреба компјутера здравље деце?


Мишљење аутора чланка је да компјутер не представља опасност за дечије здравље. Морам се оштро успротивити тој тези, као и оној да је релативно безопасан осим у виду замора очију и кичме услед дуготрајног седења. Систематски прегледи у београдским домовима здравља показали су да чак 90 одсто школараца има неки деформитет кичменог стуба. Проблеми с кичмом одражавају се и на развој срца и плућа. Истовремено, број гојазне деце, како показују подаци за Нови Сад, скоро се утростручио у односу на пре 20 година. У Дому здравља „Нови Сад“ примећено је да је број кратковиде деце у порасту, а незванични кривац за то управо је компјутерски екран. И како се онда може назвати “релативно безбедним?”За нездрав начин одрастања деце донекле, тврде стручњаци, кривицу сносе и родитељи који не контролишу колико времена деца проводе испред екрана. Мало које дете ће само затражити да иде у шетњу ако зна да то време може да проведе играјући игрице.

Може ли се компјутер сматрати дрогом?

Аутор чланка не износи свој став, већ наводи да постоје различита мишљења. Ја могу да наведем следеће податке које сам прикупила исцрпном претрагом на интернету и у дневним новинама. У Србији постоји само једна установа која лечи зависност од компјутера (Дефектолошко саветовалиште „Ентер"). Разлог томе је што Светска здравствена организација ову зависност, за разлику од наркоманије, алкохолизма или коцкања, није званично класификовала. Према светским статистикама, 10 одсто људи који сваки дан користе рачунар је на неки начин зависно од њих, а најугроженији су тинејџери. Стручњаци кажу да је зависност од компјутера стање у коме је коришћење рачунара доминантна животна активност. Испољава се у више облика: од играња видео игара, четовања, „сурфовања" по интернету, па до опседнутости сајбер сексом. Зависника од рачунара лако можете препознати. Он сатима седи за компјутером и не може да преживи дан без четовања или интернета. По правилу су изоловани, асоцијални, себични и егоцентрични. Угрожене су све популације, али највише тинејџери.
Последице ове болести су физичке, психичке и социјалне природе.- Зависници од компјутера пате од несанице, тромости, лоше концентрације, а неретко могу да упадну и у стање агресивности. Често мешају виртуелни и стварни свет, што је веома опасно. Услед даноноћног седења за рачунаром страда им кичма, вид и слух, а стално седење и испијање кафа изазива и појаву хемороида. Лечење је исто као код других зависника, а разлика је само у томе што се од пацијента не тражи да се у потпуности одрекну рачунара. Дакле, са порастом броја рачунара, сочавамо се и са порастом броја зависника ове врасте....
Све у свему, генерална порука аутора чланка гласи да, иако нове, за информационе технологије - када је реч о њиховом утицају на децу - важи веома старо правило: питање здравља је питање мере. Изузетак од правила, за сада, чине особе које болују од епилепсије, код којих је поуздано утврђено да, као и код гледања телевизије, коришћење рачунара носи огроман ризик од изазивања напада, због титрања слике на екрану.
Код осталих, чије се здравље може оквалификовати као просечно, уколико се пред рачунаром проводи више од шест сати дневно без прекида, најчешће последице су поремећаји вида - сагласни су медицински и ергономски стручњаци. Код деце, последице су трајна оштећења кичме, зглобова, плућа и бубрега, са за сада немерљивим последицама по укупно здравље. Тек за двадесетек година, када прође довољно времена и садашња деца и тинејџери уђу у пету деценију живота, моћи ћемо да сагледамо последице садашњег вишесатног боравка пред екраном.
Психо-соматски поремећаји: Током рада за рачунаром, на поремећаје вида најдиректније утиче тзв. блештање са екрана, које може бити и последица одраза са екрана или радних површина. Разлог је истовремени доток сунчевог или вештачког светла са светлошћу коју зрачи екран. Блештању доприносе и титрање слике и неодговарајућа боја слова, слаба организација података на екрану, која присиљава корисника на предуго претраживање, као и превелика густина и неодговарајућа величина слова на екрану. Поред проблема са видом, деца који свакодневно користе компјутер често осећају здравствене сметње због преоптерећености коштано-мишићног система: бол и укоченост врата и рамена, главобољу, притисак у глави и врату, бол и укоченост руку, леђа и ногу и отеченост мишића и зглобова. Међутим, објашњавају стручњаци, те сметње су далеко више везане за дуготрајно седење, него за употребу рачунара. Извесна разлика у односу на друге 'седеће' активности је у томе што рачунарски екран захтева сталну и дуготрајну концентрацију.
Гомилање различитих и, наизглед, баналних симптома, током времена доводи до психо-соматских поремећаја који се манифестују општим умором, исцрпљеношћу, депресијом, забринутишчу, тромошћу, раздражљивошћу и значајно умањеном способношћу за обављање радних задатака. Рад испред монитора није дирактан узрочник стреса, већ су то потреба за многобројним понављањем радњи, дуготрајна поваћана концентрација, ограничавање социјалног контакта због везаности за екран, ниво одговорности, степен личне прилагођености захтевима које намећу нове технологије, лична мотивација, тип личности.
Такође, физички стрес због лоших ергономских решења, често доводи и до психичког стреса који, зависно од психофизичких карактеристика појединца, даље узрокује лакше или теже поремећаје. Препоруке, наравно, имају и лекари. Они саветују да се на рачунару без прекида не ради дуже од два сата, а било би идеално уколко се за рачунаром не би проводило више од шест сати дневно. Лекари подсећају и на важност редовних контрола вида, као и на правовремено обраћање здравственим установама уколико се појаве симптоми здравствених поремећаја, како би се одмах преписала адекватна терапија. И, на крају, оно најважније: што више физичких активности током слободног времена и одлазака у природу - далеко од рачунара.
Нажалост, ово је само кратки преглед здравствених проблема које аутор чланка није ни поменуо или их је овлаш дотакао у свом раду. Ако бих покушала да дам и најкраћи пресек опасности које вребају на Интернету, као масовној комуникационој мрежи, требало би ми много више простора него што то овај рад допушта. Проблеми педофилије, мобинга, десоцијализације су само мали део онога што вреба са друге стране екрана. У Србији, родитељи су, више него и сам аутор чланка, забринути за


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08-06-2010 12:34 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  PR i televizija Vesnica 0 1,166 10-06-2010 09:48 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Deca i televizija Vesnica 0 3,169 08-06-2010 05:26 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: