Analiza trzista

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Analiza trzista
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Ako posmatramo istorijski, tržište je u svom razvoju evoluiralo, pratilo industrijski razvoj i prilagođavalo se potrebama savremenog društva bilo koje epohe.Može se reći da je ta evolucija pošla od konkretnih, preko polukonkretnih pa sve do apstraktnih oblika tržišta. U ranim fazama vladao je izrazito konkretan oblik tržišta. Takav oblik je vladao u uslovima proste robne proizvodnje, gde je uglavnom proizvođač plasirao robu iznoseći je na tržište.U ovom obliku tržišta imamo direktno sučeljavanje proizvođača kao prodavca, kupca kao potrošača i obavezno robu koja se prodaje i daje na uvid.

Polukonkretna tržišta karakteriše to što se kupcima prezentuju samo uzorci robe, što je slučaj na sajmovima, gde se kupovina, odnosno sklapanje ugovora o trgovini robe može obaviti i kasnije. Apstraktna tržišta su karakteristična po tome što je na njima velika koncentracija ponude i tražnje, ali bez prisustva robe i neposredno zainteresovanih partnera (kupca i prodavca), kao što je slučaj na berzama. Da bi se sročila definicija tržista, potrebno je da ista bude dovoljno široka kako bi mogla da što kompleksnije odrazi sadržinu i funkciju tržišta. i da kroz nju dođu do izražaja komponente koje čine karakteristiku i sadržinu tržišta:
-prostor,
-vreme,
-kontakt između kupca i prodavca,
-ponuda,
-potražnja ,
-cena.

DEFINISANJE TRŽIŠTA

Ispunjavajuci ove uslove neke od prihvaćenih definicija bile bi sledeće:
Pod tržištem se podrazumeva institucionalni i tehničku kontakt kupca i prodavca, koji na posebno opremljenom prostoru, u određeno vreme, nude ili traže određenu vrstu robe od neodređenog partnera, u svrhu razmene za novac, po ceni koja ima tendenciju da se izjednači.

Tržište je institucionalno i organizaciono tehnički oblikovan kontakt između kupca i prodavca, tj.onih koji u određenom vremenu i na posebno opremljenom prostoru nude ili traže određenu robu u cilju razmene za novac, i po cenama koje u uslovima zakona vrednosti pokazuju tendenciju izjednačavanja.

Tržište predstavlja mozaik različitih međusobno povezanih komponenata kao što su: organizacija, kupci i prdavci, prostor, vreme, ponuda i tražnja, cene i sl.

TIPOVI TRŽIŠTA

Postoji posebna nučna disciplina koja se bavi razvrstavanjem tržišta prema različitim kriterijumima, a naziva se tipologija.

Tržište sačinjavaju: trgovinska mreža (prodavnica, samousluga, robna kuća, benzinska stanica, otkupna stanica, i dr.), tržište na veliko, pijace, prodaja u fabrici, berze, aukcije, sajmovi i dr.

U realnom životu ne postoji jedno već čitav spektar različitih tržišta koja su međusobno povezana cirkulacijom robe i novca.Dr. Bićanić je na teritoriji naše zemlje nabrojao 272 oblika tržišta, i konstatovao da to nije konačan broj. Da bi se međusobno razlikovala tržišta se dele na bazi nekih karakteristika kao što su prostor, roba, struktura odnosa na tržištu i dr. U literaturi se danas pominje mnogo kriterijuma za razvrstavanje tržišta .
Sa stanovišta prostora na kome se vrši razmena robe,tržište može biti: lokalno (domaće), regionalno,nacionalno,svetsko i t.d.

Prema stepenu slobode delovanja zakona ponude i tražnje: slobodno i kontrolisano

Prema veličini prometa : tržište prodaje na malo i tržište prodaje na veliko.

Planeri i analitičari vrše podelu i prema nameni pojedinih roba na tržištu reprokukcionih materijala, tržištu onvesticione opreme, tržištu opreme široke potrošnje.

Svako tržište lokalno ili nacionalno, unutrašnje ili spoljno sastavljeno je od čitavog niza homogenih tržišnih segmenata.Svaki od segmenata zahteva određeni prilaz, tj. odgovarajuću marketing strategiju.

Tržište se može još podeliti na osnovu realnih odnosa između ponude i tražnje na:
- perfektno – samo ako se radi o slobodnom odnosu ponude i tražnje (teorijski model).

Savremeno tržište u većoj ili manjoj meri karakteriše nesklad između ponude i tražnje. Nesklad je potenciran raznim monopolskim situacijama na strani ponude (monopol, duopol, oligopol) ili na strani tražnje (monopson, oligopson, polipson).
- imperfektno – daje povoda da se razlikuju tržišta prodavca i kupca.

Tržište kupca– podrazumeva se da pod srazmerno većoj ponudi robe dominira kupac.PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:52 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza tehnika odbrane polja derrick 0 1,832 11-10-2013 03:44 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza konflikta derrick 0 2,188 08-02-2013 12:48 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza tržišta nafte i naftni derivati u Srbiji Dzemala 0 3,729 22-06-2010 12:04 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Analiza kompanije Montenegro Airlines Vesnica 0 1,662 13-05-2010 01:46 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Analiza AD Sintelon Vesnica 0 1,650 13-05-2010 01:38 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: