Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: B2c (business-to-consumer) model poslovanja
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije i Ekonomike.


Electronic Business (EB - elektronsko poslovanje) jeste vođenje poslova na Internetu, što ne podrazumeva samo kupovinu i prodaju, nego i brigu o klijentima i poslovnim partnerima, kao i organizacija poslovanja u sopstvenoj firmi online i organizacija prema klijentima.
e-Commerce (Electronic Commerce EC - elektronska trgovina) je kupovina ili prodaja dobara ili usluga putem Interneta, naročito putem servisa World Wide Web. U praksi se ovaj termin često koristi umesto novijeg termina e-business, što znaci poslovanje putem Interneta.
Termin e-Commerce moze se definisati i kao proces upravljanja online finansijskim transakcijama od strane pojedinaca ili kompanija. Ovaj proces ukljucuje kako maloprodajne, tako i veleprodajne transakcije. Termin Online je sinonim za Internet (biti na liniji = biti na Internetu).
Fokus e-Commerce-a je u sistemima i procedurama pomoću kojih dolazi do razmene različitih finansijskih dokumenata i informacija. Ovi sistemi ukljucuju transakcije kreditnim karticama, e-cash (elektronska gotovina), e-billing (elektronsko plaćanje), e-cheques (elektronski cekovi), electronic invoices (elektronski računi), narudžbine i finansijske izjave. e-Commerce praktično omogućuje nastavak korisćenja tehnologije elektronskih razmena podataka (EDI).
Zanimljiv je primer navoda jednog od voditelja diskusije na konferenciji "Internet & Electronic Commerce Conference and Trade Show" iz 1999. g. Učesnici u diskusiji su se slozili da ne znaju kako da definisu pojmove e-commerce i e-business. Voditelj diskusije je to prokomentarisao na svoj način: "Nemam pojma, to za mene ništa ne znaci. To su za mene e-Bogovi. Mi ovde pričamo o trgovini putem Interneta, znači, mi koristimo Internet da bi poslovali."
Prethodni primer plastično prikazuje da se pojmovi sa slovom "e" (electronic - elektronsko), uključujući i termin elektronsko poslovanje, u poslednje vreme isključivo vezuju za Internet terminologiju.
Na zapadu u poslednjih nekoliko godina popularno je koristiti popularne termine koji počinju sa slovom "e" (buzzwords) i koji označavaju različite nove tehnike i tehnologije poslovanja na Internetu.

Kupovina preko Interneta je trenutno vid kupovine sa najvećim stepenom rasta koja je u nekim zemljama po profitu već prevazišla klasičan način kupovine. Prodaja robe preko Interneta omogućava
- poslovanje sa manje osnovnih sredstava, do praktično neograničenog broja korisnika,
- skoro trenutnu prilagodljivost promenama na tržištu
- direktan kontakt sa kupcima bez posrednika.
Elektronsko poslovanje (eCommerce) je poslovanje korišćenjem Interneta kao komunikacionog kanala za obavljanje kupoprodaje kao i promotivnih aktivnosti. Mnogobrojne prednosti koje Internet pruža, svake godine privlače sve veći broj kupaca, pa se očekuje da obim kupovine preko Interneta sledeće godine nadmaši klasičan vid kupovine u prodavnicama.

Generalno, u zavisnosti od ciljnih korisnika, eCommerce aplikacije se mogu svrstati u B2C (Business to consumer) ili B2B (Business to business). B2C bi se mogao najlakše shvatiti kao “maloprodaja“ ili još bolje reći “web maloprodaja”. U toj priči, subjekti su krajnji kupci. B2B predstavlja nivo iznad; to je “web veleprodaja” i tu su subjekti druge firme...

Sadržaj

e Commerc – osnovni pojmovi .................................................... 3
Web prodavnica ....................................................................... 5
Uspešan B2C portal ……………………………………………………………..….. 6
B2C model polovanja (u okviru elektronskog trgovinskog centra) ……….…. 10
Prednosti i nedostaci B2C elektronske trgovine ………………………..…..………… 13
Stanje kod nas ................................................................... 15
Razvoj elektronskog poslovanja u jugoistočnoj Evropi ........................ 17
Literatura ............................................................................... 20
Referentni URL