B2c (business-to-consumer) model poslovanja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
B2c (business-to-consumer) model poslovanja
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije i Ekonomike.


Electronic Business (EB - elektronsko poslovanje) jeste vođenje poslova na Internetu, što ne podrazumeva samo kupovinu i prodaju, nego i brigu o klijentima i poslovnim partnerima, kao i organizacija poslovanja u sopstvenoj firmi online i organizacija prema klijentima.
e-Commerce (Electronic Commerce EC - elektronska trgovina) je kupovina ili prodaja dobara ili usluga putem Interneta, naročito putem servisa World Wide Web. U praksi se ovaj termin često koristi umesto novijeg termina e-business, što znaci poslovanje putem Interneta.
Termin e-Commerce moze se definisati i kao proces upravljanja online finansijskim transakcijama od strane pojedinaca ili kompanija. Ovaj proces ukljucuje kako maloprodajne, tako i veleprodajne transakcije. Termin Online je sinonim za Internet (biti na liniji = biti na Internetu).
Fokus e-Commerce-a je u sistemima i procedurama pomoću kojih dolazi do razmene različitih finansijskih dokumenata i informacija. Ovi sistemi ukljucuju transakcije kreditnim karticama, e-cash (elektronska gotovina), e-billing (elektronsko plaćanje), e-cheques (elektronski cekovi), electronic invoices (elektronski računi), narudžbine i finansijske izjave. e-Commerce praktično omogućuje nastavak korisćenja tehnologije elektronskih razmena podataka (EDI).
Zanimljiv je primer navoda jednog od voditelja diskusije na konferenciji "Internet & Electronic Commerce Conference and Trade Show" iz 1999. g. Učesnici u diskusiji su se slozili da ne znaju kako da definisu pojmove e-commerce i e-business. Voditelj diskusije je to prokomentarisao na svoj način: "Nemam pojma, to za mene ništa ne znaci. To su za mene e-Bogovi. Mi ovde pričamo o trgovini putem Interneta, znači, mi koristimo Internet da bi poslovali."
Prethodni primer plastično prikazuje da se pojmovi sa slovom "e" (electronic - elektronsko), uključujući i termin elektronsko poslovanje, u poslednje vreme isključivo vezuju za Internet terminologiju.
Na zapadu u poslednjih nekoliko godina popularno je koristiti popularne termine koji počinju sa slovom "e" (buzzwords) i koji označavaju različite nove tehnike i tehnologije poslovanja na Internetu.

Kupovina preko Interneta je trenutno vid kupovine sa najvećim stepenom rasta koja je u nekim zemljama po profitu već prevazišla klasičan način kupovine. Prodaja robe preko Interneta omogućava
- poslovanje sa manje osnovnih sredstava, do praktično neograničenog broja korisnika,
- skoro trenutnu prilagodljivost promenama na tržištu
- direktan kontakt sa kupcima bez posrednika.
Elektronsko poslovanje (eCommerce) je poslovanje korišćenjem Interneta kao komunikacionog kanala za obavljanje kupoprodaje kao i promotivnih aktivnosti. Mnogobrojne prednosti koje Internet pruža, svake godine privlače sve veći broj kupaca, pa se očekuje da obim kupovine preko Interneta sledeće godine nadmaši klasičan vid kupovine u prodavnicama.

Generalno, u zavisnosti od ciljnih korisnika, eCommerce aplikacije se mogu svrstati u B2C (Business to consumer) ili B2B (Business to business). B2C bi se mogao najlakše shvatiti kao “maloprodaja“ ili još bolje reći “web maloprodaja”. U toj priči, subjekti su krajnji kupci. B2B predstavlja nivo iznad; to je “web veleprodaja” i tu su subjekti druge firme...

Sadržaj

e Commerc – osnovni pojmovi .................................................... 3
Web prodavnica ....................................................................... 5
Uspešan B2C portal ……………………………………………………………..….. 6
B2C model polovanja (u okviru elektronskog trgovinskog centra) ……….…. 10
Prednosti i nedostaci B2C elektronske trgovine ………………………..…..………… 13
Stanje kod nas ................................................................... 15
Razvoj elektronskog poslovanja u jugoistočnoj Evropi ........................ 17
Literatura ............................................................................... 20


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:24 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ekonomski parametri kvaliteta poslovanja GSP derrick 0 2,642 26-02-2014 12:32 AM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje znanjem kao nova platforma poslovanja derrick 0 2,100 18-01-2013 02:12 PM
zadnja poruka: derrick
  Business plan workshop konačna verzija Dzemala 0 2,232 17-04-2011 03:49 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Business plan Dzemala 0 3,846 12-04-2011 09:50 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Cultural awareness in business - seminar paper Dzemala 0 1,991 04-04-2011 04:18 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: