Zaštita dece od zlostavljanja i zanemarivanja u porodici

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,087
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Zaštita dece od zlostavljanja i zanemarivanja u porodici
Nasilje je svako nanošenje fizičkog i psihičkog bola drugom licu, činjenje i nečinjenje koje ugrožava fizički, psihički, emocionalni, seksualni i ekonomski integritet pojedinca koji nije u stanju da se samostalno zaštiti. Poslednjih godina centri za socijalni rad, domovi zdravlja, MUP i škole u Beogradu beleže porast nasilja u porodici, posebno nad decom zbog čega je zaštita ove populacije posebno važna. Svaki građanin je u obavezi da prijavi policiji i tužilaštvu, centru za socijalni rad, zdravstvenoj ustanovi, specijalizovanim službama, nevladinim organizacijama, SOS i Incest trauma centrima i dr, ukoliko primeti slučajeve bilo koje vrste zlostavljanja ili zanemarivanja dece u porodici.

Kada Centar za socijalni rad identifikuje zlostavljanje ili zanemarivanje po prijavi ili u okviru aktuelnog postupka, u obavezi je da po službenoj dužnosti pokrene postupak za zaustavljanje nasilja, što se posebno odnosi na maloletnu decu i radno nesposobna lica. Krivični zakon Republike Srbije sankcioniše nasilje kao krivično delo za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora. Posebna socijalna i porodično-pravna zaštita predviđena je za maloletnike za koje se utvrdi da su zanemarivana ili zlostavljana (prijave, usmene ili pisane, o saznanjima da postoje takve pojave građani treba da dostave nadležnom odeljenju Gradskog centra za socijalni rad). Građani treba da znaju i imaju u vidu da je saradnja na relaciji škola, dom zdravlja ili neka druga zdravstvena ustanova, najbliža stanica policije i građana najefikasniji put u borbi protiv nasilja i zaštiti dece - žrtava nasilnika. Nisu dovoljna saznanja da u našem susedstvu i okruženju postoje zlostavljana deca već je naša građanska dužnost da takve slučajeve i prijavimo nekoj od navedenih institucija.

Prava dece sa posebnim potrebama

Dete sa specijalnim potrebama je maloletnik koji je lako, umereno, teže ili teško mentalno nedovoljno razvijeno, obolelo od autizma, višestruko ometeno u razvoju i fizički invalidno dete. Kategorizacija dece sa smetnjama u razvoju vrši se od 5 do 15 godine starosti. Ukoliko se radi o teškoj ometenosti, kategorizacija se može izvršiti i pre pete godine života.

Uput za kategorizaciju (prazan obrazac) daje opštinski Sekretarijat za društvene delatnosti koji popunjava nadležni pedijatar. Popunjeni obrazac prosleđuje se nadležnoj komisiji za kategorizaciju koja postoji pri svakoj opštini. Nalaz, ocenu i mišljenje, komisija dostavlja nadležnom opštinskom sekretarijatu za društvene delatnosti koji donosi rešenje o kategorizaciji na osnovu zakonskih kriterijuma.

Medicinski aspekti zaštite majke i deteta

Trudnoća i porođaj su normalne fiziološke pojave, i ova dva životna događaja u većini slučajeva protiču bez problema. Ipak, trudnoća nosi izvestan rizik po majku i dete, zbog čega je veoma važno sprečiti, uočiti na vreme, i lečiti moguće komplikacije pre nego što ugroze zdravlje majke i deteta. U periodu trudnoće žena je posebno motivisana za unapređenje svog zdravlja i zdravlja čitave porodice. Taj period treba iskoristiti za promociju pozitivnih zdravstvenih poruka i edukaciju. Informišući pojedince i zajednicu o štetnim navikama i praksi koje mogu da ugroze zdravlje, i promocijom odgovarajuće zdravstvene zaštite, sprečiće se veliki broj komplikacija izazvanih trudnoćom. Dalje, pružanje informacija o kliničkim znacima i simptomima koji zahtevaju hitnu intervenciju višeg nivoa zdravstvene zaštite može da doprinese mobilizaciji cele zajednice u pravovremenom pružanju pomoći kada je zdravlje žene ili ploda posebno ugroženo. Ovo je posebno važno u sredinama u kojima se većina porođaja obavlja u kućnim uslovima, i u kojima se veliki broj porođaja obavlja bez stručne pomoći.

Rano uključivanje žene u sistem zdravstvene zaštite i pružanje odgovarajućih zdravstvenih usluga (lekarski pregledi, laboratorijska i druga ispitivanja) omogućavaju rano otkrivanje i pravovremeno lečenje komplikacija. Prvu posetu trudnici treba iskoristiti za upoznavanje trudnice sa njenim zakonskim pravima u vezi trudnoće i materinstva (trudničko bolovanje, pravo na bolovanje zbog zdravstvenog stanja deteta, socijalna zaštita nezaposlene trudnice, socijalna zaštita posle porođaja). U sklopu postpartalne zdravstvene zaštite obavezna je kućna poseta babinjari i novorođenčetu, koja započinje sutradan po izlasku majke iz bolnice, i na-stavlja se u pet uzastopnih poseta. Patronažna sestra nastavlja nadzor nad novorođenčetom i majkom do kraja prvog meseca. Ženama u toku trudnoće, porođaja i materinstva, kao i u vezi sa planiranjem porodice, deci, školskoj deci i studentima – grupacijama stanovništva koje su, zbog generativne funkcije, odnosno rasta i razvoja, izložene povećanom riziku oboljevanja i umiranja, obezbeđuje se potpuna zdravstvena zaštita. Zdravstvena zaštita utvrđena ovim programom obezbeđuje se i ženama, deci, školskoj deci i studentima koji imaju boravište na teritoriji Republike Srbije i status izbeglog, odnosno prognanog lica.

Pored zdravstvene zaštite obezbeđuje se i zdravstvena zaštita od zaraznih bolesti, onkološka zdravstvena zaštita, zdravstvena zaštita od šećerne bolesti i preventivna stomatološka zdravstvena zaštita. U pogledu dostupnosti zdravstvene delatnosti i zdravstvene zaštite, ženama, deci, školskoj deci i studentima, nezavisno od njihovog imovinskog stanja, verske i nacionalne pripadnosti i mesta prebivališta ili boravišta, odnosno školovanja, obezbeđuju se približno isti uslovi na celoj teritoriji Republike Srbije.

Očuvanje i unapređenje zdravlja i zdravstvene zaštite žena, dece, školske dece i studenata, je organizovana i sveukupna delatnost društva u čijem obezbeđivanju i sprovođenju učestvuju: roditelji, predškolske i školske ustanove, fakulteti i druge obrazovne i kulturne ustanove; ustanove socijalne zaštite, preduzeća; radio, štampa i televizija, humanitarne, verske, sportske i druge organizacije, zajednice i udruženja; lokalne zajednice, opštine, gradovi, autonomne pokrajine i Republika. U obezbeđivanju i sprovođenju zdravstvene zaštite posebne zadatke imaju zdravstvene ustanove i zdravstveno osiguranje. U obezbeđivanju uslova za zdravstvenu zaštitu žena i dece (pomoć) u lekovima, zdravstveno-vaspitnim sredstvima, medicinskoj opremi, sanitetskim vozilima, edukaciji kadrova i dr.) učestvuju UNICEF, SZO i druge međunarodne humanitarne organizacije, u skladu sa svojim planovima i programima.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:05 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Zaštita ličnosti derrick 0 887 07-02-2013 08:38 PM
zadnja poruka: derrick
  Međunarodna zaštita životne sredine Maja 0 1,809 20-07-2012 03:48 PM
zadnja poruka: Maja
  Zdravstvena zaštita sportista Maja 0 1,652 21-03-2012 05:09 PM
zadnja poruka: Maja
  Zaštita životne sredine 2 Maja 0 3,013 08-02-2012 11:35 AM
zadnja poruka: Maja
  Zaštita retkih ptica Srbije Maja 0 1,810 08-02-2012 11:30 AM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: