Visoki troskovi niskih cena

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Visoki troskovi niskih cena
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Cena je jedan od instrumenata marketing miksa koji u kombinaciji sa ostalim instrumentima industrijskog marketinga treba da omogući ostvarenje željene pozicije i realizovanje ciljeva poslovanja.

Tradicionalni pristup upravljanju cenama tretira cene kao jedini kvantitativni element ponude preduzeća i element koji kupci najviše koriste. Ali, rezultati poslednjih istraživanja govore o neodrživosti navedenih pretpostavki. Činjenica je da samo jedan proizvođač može biti najjeftiniji, pa je ovo strategija koja se najlakše i najčešće kopira. Tako dolazi do rata cena koji ne koristi ni jednom učesniku i zbog toga su se tokom vremena razvili necenovni oblici konkurencije, koji se baziraju na ostalim instrumentima industrijskog marketing miksa.

Poslednjih godina necenovni instrumenti marketing miksa postaju sve važniji pri izboru poslovnih kupaca, ali je cena još uvek važan instrument marketing miksa i jedan od najvažnijih elemenata ponude koji određuje tržišno učešće i rentabilnost preduzeća.

Na međunarodnom tržištu preduzeća koriste različite strategije kako bi ostvarili što veće prihode. U svojim nastojanjima da budu najbolji ponekada postupaju nepošteno koristeći svoj položaj i moć. Velike kompanije služe se ucenama i na taj način prisiljavaju male proizvođače na saradnju.

Primer takvog poslovanja predstaviću u svom seminarskom radu. Naziv rada je "Visoki troškovi niskih cena" i govori o poslovanju kompanije Wal-Mart, najvećeg lanca maloprodajnih objekata na svetu.

Rad je napisan na osnovu stručne literature i podataka sa Interneta, a zamišljen je u osam tačaka gde su obrađeni pojmovi vezani cenu, strategiju cena, Wal Mart, kao najveci maloprodajni lanac trgovina na svetu i njegov uticaj na ukupnu svetsku privredu.

FORMULISANJE STRATEGIJE CENA PROIZVODNIH DOBARA

Preduzeće donosi strategijske odluke o ceni prilikom formiranja cene novog proizvoda i prilikom kratkoročnih i dugoročnih promena cene.

Osnovne strategijske alternative cena su:
•Strategije cena novih proizvodnih dobara,
•Strategije promena cena postojećih proizvodnih dobara,
•Strategija diferenciranja cena,
•Strategija liderskih cena,
•Strategija cena putem tendera i pregovaranja.

Strategija cena u međunarodnom marketingu

Cena je veoma važan instrument pozicioniranja na međunarodnom tržištu. Razvojem novih tehnologija, obezbeđivanjem faktora proizvodnje u svetskim razmerama, pojavom nove konkurencije i tzv. novoindustrijalizovanih zemalja, poput Južne Koreje, Tajvana, Hong Konga i Singapura, cena postaje jedno od najznačajnijih konkurentskih sredstava.

Cene na međunarodnom poslovnom tržištu se određuju na sličan način kao i na domaćem, ali se moraju uzeti u obzir i dodatni faktori koji utiču na formiranje međunarodne politike cena. Potrebno je dodatno razmatrati troškove, iz razloga što cene sirovina i stope razmene mogu fluktuirati, razlikuju se porezi i tarife, treba voditi računa o inflaciji i nestabilnim deviznim kursevima, utvrditi dužinu kanala distribucije i infrastrukturu na svakom međunarodnom tržištu.

Preduzeće može voditi dva tipa poslovne politike cena u međunarodnom marketingu: jedinstvenu i diferenciranu politiku cena.

Osnovni oblici cenovnog pozicioniranja u međunarodnom marketingu su:
•Putem regularnih tržišnih oblika cena,
•Preko diskriminatorskih oblika cena,
•Preko damping cena,
•Preko transfernih cena.

Regularni tržišni oblici cena podrazumevaju uobičajene cene. Diskriminatorske cene su rezultat neopravdano velikih cenovnih razlika za ista proizvodna dobra na različitim tržištima i mnogo se češće primenjuju u međunarodnom nego u nacionalnom marketingu. Damping cene su veoma prisutne u međunarodnom marketingu i predstavljaju niže cene


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:10 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Cena kao element marketing miksa Dzemala 0 2,858 22-06-2010 12:25 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Troskovi proizvodnje Vesnica 0 5,014 11-05-2010 05:51 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Troškovi proizvodnje Vesnica 0 6,720 11-05-2010 12:34 AM
zadnja poruka: Vesnica
  Cena i medjunarodni marketing program Vesnica 0 2,575 10-05-2010 10:49 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Troskovi, ponuda i profit Vesnica 0 1,273 10-05-2010 06:13 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: