Vidovdanski mit i implikacije na politički život Srba

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Vidovdanski mit i implikacije na politički život Srba
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Prema ovim interpretacijama, suština veze između kolektivnog identiteta i mita jeste u tome što se u mitu navodno čuva ono što je najvažnije za narod, moralni koncept i sama istina o njemu. Drugačije rečeno, mit je bazična naracija ili priča jednog naroda koja opstaje uprkos protoku vremena i promenljivosti ideologija.
Pojedine srpske priče o kolektivnom samopoimanju karakteriše svodljivost na Vidovdanski mit ilipotpuno poistovećenje nacionalnog identiteta i Vidovdanskog mita.
Predmet ovog rada biće upravo pomenuti Vidovdanski mit i njegove implikacije na politički život Srba. Cilj rada jeste da prikaže i objasni na koji način je Vidovdanski mit uticao na politički život Srba, tokom različitih perioda.


Vidovdanski mit i implikacije na politički život Srba

Pojam vidovdanskog mita


Vidovdanski mit je, pored svetosavskog, osnovni srpski mit, koji se u interpretacijama može dalje raščlanjavati na više mitova o junacima (Lazareva i Miloševa legenda), o nebeskom carstvu kao kosovskom opredeljenju, o kosovskom zavetu, izdajstvu itd.

Ukratko,ovaj mit obuhvata skup tvorevina usmene književnosti o bici koja se desila na Vidovdan 1389. godine. Nesumnjivo je da ova bitka istovremeno ima i istorijsku i mitološku vrednost. Upravo zato je važno razdvajanje i ovih dvaju aspekata.

U nastojanju da od mitološkog predanja odvoji istorijske činjenice, Jovanka Kalić iznalazi i prve razloge netačnih podataka o ovoj bici, sračunatih na to da opravdaju poraz ili maksimalizuju pobedu. Slika o razmerama borbi, sledeći dostupne izvore, već od samog početka oštećena je nepouzdanošćuvesti o srpskom i turskom taboru. Jedni su, prema Jovanki Kalić, pravdali poraz, drugi uvećavali pobedu. . .

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Vidovdanski mit i implikacije na politički život Srba 3
1.1 Pojam vidovdanskog mita 3
1.2 Implikacije mita na politički život Srba 4
ZAKLJUČAK 8
LITERATURA 9PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:02 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Religije i politički ekstremizam derrick 0 1,032 09-02-2014 12:38 AM
zadnja poruka: derrick
  Hitler - život i delo derrick 0 1,445 08-09-2013 03:59 PM
zadnja poruka: derrick
  Istorija i politički razvoj Evropske Unije derrick 0 988 08-09-2013 03:58 PM
zadnja poruka: derrick
  Pismo, knjiga i periodika kod srba u 18. veku Maja 0 1,176 27-08-2012 12:20 PM
zadnja poruka: Maja
  Politički odnosi u regiji BiH-Srbija-Hrvatska - ij Dzemala 0 1,112 13-08-2011 10:37 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: