Pismo, knjiga i periodika kod srba u 18. veku

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Pismo, knjiga i periodika kod srba u 18. veku
UVOD – kulturni kontekst XVIII veka

U baroknom razdoblju srpska književnost je napustila stilsku tradiciju stare srpske književnosti i prihvatila nove uzore i nove kanone ukusa. Za tu novu književnost karakteristično je da crpe nove impulse u perifernim regionima koji se graniče sa zapadnim ili drugim pograničnim područjima teritorije na kojoj živi srpski narod. Sa jednim razdobljem, jasno politički omeđenim, podudarili su se, dakle, i važni početni i završni akcenti srpske barokne književnosti. Ona je trajala oko sto pedeset godina – od sredine XVII do kraja XVIII veka otprilike, alije stvorena između 1648, kada se u Trgovištu pišu prvi silabički stihovi barokne poezije srpske, i 1770. godine otprilike, kada su već završena najveća prozna dela rokajne književnosti XVIII veka – Rajićeva Istorija (1768) i Orfelinova monografija o Petru Velikom (1770). To je trenutak kada se završava osamdesetogodišnja bitka za dobijanje štamparije i kada Kurcbek počinje rad na štampanju srpskih knjiga u Beču, trenutak kada izlazi prvi srpski časopis, Orfelinov Magazin (1768), u kojem je štampan jedan sonet u pohvalu žena. I u oblasti usmene književnosti to je razdoblje jasno omeđeno pojavom, kasnije širom Evrope čuvenog, Fortisovog dela Viaggio in Dalamazia (1774), kojim simbolično počinje jedan nov, "predromantički" odsek u istoriji čitave srpske, i ne samo srpske, književnosti. To je bio jasan znak da su vremena jedne nove književnosti i jedne nove čitalačke publike bila na vidiku i da je sudbina baroknog književnog dela zauvek prešla iz ruku pisaca u ruke čitalačke publike.

Za borbu protiv moćne institucije kakva je bila, na primer, centrala za širenje katoličanstva (Collegium de propaganda fide), osnovana 1622, a njoj su od prvog dana stajali na raspolaganju novac, štamparije, ugled, politički i diplomatski uticaj, škole, "sjemeništa" i univerziteti, niz visoko obrazovanih pisaca širom Evrope, spremnih da se založe za njene interese, mogućnost rasturanja knjige čak i u oblastima pod turskom upravom trebalo je imati bar približno efikasna sredstva A srpska književnost se našla u toj, u prvom redu političkoj borbi naoružana jedino svojim dugim tradicijama, koje s metodima jezuitske propagande nisu imale ništa zajedničko. Bez knjiga i štamparija, bez škola, ona se morala osloniti na najbližeg "prirodnog" saveznika u toj borbi – na književnost Ukrajine, koja je s jezuitskom zvaničnom propagandom u Poljskoj već vodila slične borbe tokom celog XVII veka, i imala razrađenu polemičku književnost neophodnu u tim borbama, zasnovanu upravo na istim principima na kojima je počivala i jezuitska propagandna književnost.

Sadržaj

UVOD – kulturni kontekst XVIII veka 3
1 Jezik, pismo, štampa i širenje knjiga 5
ZAKLJUČAK 10
LITERATURA 12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:20 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Protestantizam u XX veku derrick 0 1,109 09-02-2014 12:41 AM
zadnja poruka: derrick
  Sudovi i suđenje kod naroda Starog Istoka - hr derrick 0 993 08-02-2014 03:10 PM
zadnja poruka: derrick
  Proces projektovanja kod objekata korbizje Dzemala 0 1,553 13-08-2011 10:40 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Lecenje hiperlipoproteinemije kod starih osoba Dzemala 0 1,580 12-08-2011 09:46 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Shvatanje egzistencije kod Kjerkegora Dzemala 0 1,010 12-08-2011 09:39 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: