Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Vidovdanski mit i implikacije na politički život Srba - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Istorija (/Forum-istorija)
+---- Tema: Vidovdanski mit i implikacije na politički život Srba (/Thread-vidovdanski-mit-i-implikacije-na-politi%C4%8Dki-%C5%BEivot-srba)


Vidovdanski mit i implikacije na politički život Srba - Dzemala - 18-02-2011 01:02 AM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Prema ovim interpretacijama, suština veze između kolektivnog identiteta i mita jeste u tome što se u mitu navodno čuva ono što je najvažnije za narod, moralni koncept i sama istina o njemu. Drugačije rečeno, mit je bazična naracija ili priča jednog naroda koja opstaje uprkos protoku vremena i promenljivosti ideologija.
Pojedine srpske priče o kolektivnom samopoimanju karakteriše svodljivost na Vidovdanski mit ilipotpuno poistovećenje nacionalnog identiteta i Vidovdanskog mita.
Predmet ovog rada biće upravo pomenuti Vidovdanski mit i njegove implikacije na politički život Srba. Cilj rada jeste da prikaže i objasni na koji način je Vidovdanski mit uticao na politički život Srba, tokom različitih perioda.


Vidovdanski mit i implikacije na politički život Srba

Pojam vidovdanskog mita


Vidovdanski mit je, pored svetosavskog, osnovni srpski mit, koji se u interpretacijama može dalje raščlanjavati na više mitova o junacima (Lazareva i Miloševa legenda), o nebeskom carstvu kao kosovskom opredeljenju, o kosovskom zavetu, izdajstvu itd.

Ukratko,ovaj mit obuhvata skup tvorevina usmene književnosti o bici koja se desila na Vidovdan 1389. godine. Nesumnjivo je da ova bitka istovremeno ima i istorijsku i mitološku vrednost. Upravo zato je važno razdvajanje i ovih dvaju aspekata.

U nastojanju da od mitološkog predanja odvoji istorijske činjenice, Jovanka Kalić iznalazi i prve razloge netačnih podataka o ovoj bici, sračunatih na to da opravdaju poraz ili maksimalizuju pobedu. Slika o razmerama borbi, sledeći dostupne izvore, već od samog početka oštećena je nepouzdanošćuvesti o srpskom i turskom taboru. Jedni su, prema Jovanki Kalić, pravdali poraz, drugi uvećavali pobedu. . .

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Vidovdanski mit i implikacije na politički život Srba 3
1.1 Pojam vidovdanskog mita 3
1.2 Implikacije mita na politički život Srba 4
ZAKLJUČAK 8
LITERATURA 9