Vaspitanje u staroj Atini

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Vaspitanje u staroj Atini
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz istorije.

Oslobađanjem helenske misli racionalizacijom da krivica stoji do čoveka, a ne do boga, koja puni smisao konačno dobija u Platonovoj Državi, počinje otvaranje, a takođe i odgovaranje na pitanja šta je svet, koji mu je uzrok, kao i uzrok pojava u njemu. Otpočinjući sa Talesom iz Mileta, filozofi tragaju kroz svoje škole za počecima, odnosno principima koji uslovljavaju prirodu. Mnogobrojne filozofske škole presokratovskog perioda raspravljale su o fiziološkim pojavama kroz dijaloški metod rada, kombinovan sa umetnošću i fizičkom kulturom, ili pak kroz jedan asketski karakter škole manastirskog ustrojstva, kombinovan sa zavetom ćutanja i poštovanjem tajnih kultova, poput pitagorejske škole. Veoma je važno istaći da je u antičkoj Grčkoj, prvo nasumično, a kasnije i sistematski, obrazovanje bilo privilegija samo mladića i to onih iz bogatih porodica. To, naravno, ne znači da su žene bile nepismene ili primitivne. Mnoge su se obrazovale u okviru svojih kuća samoinicijativno ili uz pomoć roditelja, koristeći se veoma oskudnom literaturom i dovijajući se na različite načine. Pa ipak, u antičkoj Grčkoj postojalo je jedno mesto gde su devojke mogle da utole svoju žeđ za znanjem i da se pripreme za svoje buduće dužnosti majke i supruge.
U drugoj polovini V veka, posle velike pobede nad Persijancima, u Atini je cvetao privredni, politički i prosvetni rad i taj prosvetni rad obuhvatao je sve oblasti ljudskih znanja i umenja. Jedan sveobuhvatan razvitak demokratije doveo je do vlasti široke narodne slojeve i u skladu sa tim ljudi se više nisu zadovoljavali starim načinom vaspitanja. S jedne strane, vaspitanje je davao otac ili privatni učitelj-tutor, a s druge strane, to je bilo saobraćanje u svakodnevnom životu, što je predstavljalo, takoreći, jedinu školu. Bilo je potrebno da se usvoji racionalni princip i zadovolji praktična potreba novog vremena, na primer, objavljivanjem naučnih saznanja. Filozofija, kojom su se do tada bavili samo pojedinci, izašla je iz škole na trg. Novi javni prosvetitelji zvali su se sofisti i oni su izlagali svoja znanja svima koji su hteli da ih slušaju. Mnogo su putovali kako njihova pedagoška delatnost ne bi bila geografski ograničena samo na razvijene gradove i oblasti. Glavno polje na kome se sofist kreće je besedništvo, tako da su svi sofisti samim tim bili i retori. Za svoju obrazovnu delatnost sofisti su uzimali novac, što se u ono vreme smatralo činom bez presedana, kako neopisivom sramotom, tako i bezobrazlukom. Bez obzira na osudu sredine, u njihovom radu nalaze se začeci srednjoškolske i univerzitetske nastave.
Sokrat (na slici desno) nije ostavio iza sebe pisanih dokumenata, o njemu su pisali njegovi učenici. Iz tih spisa, koji su dospeli do današnjih dana, poznato je da Sokrat nije podučavao na jednom mestu, već mu je bilo važno da je okruženje duhovno inspirativno i estetski prijatno. Pod tim se podrazumevao uređen vrt antičke gospodarske kuće, gimnazijum gde su mladići vežbali telo, ili sam odlazak u prirodu. Sokrat je sedeo okružen svojim učenicima i podučavao znanje i samosaznanje karakterističnom dijaloškom metodom vođenom ironijom u sokratovskom smislu i majeutikom (porođajnom veštinom). Kada je bio osuđen na smrt od strane svojih sugrađana, pod optužbom da kvari omladinu, Sokrat se sastajao sa svojim učenicima u tamnici i bavio se pedagogijom do samog kraja života.
Sokratovi učenici, nastavljajući njegov pedagoški rad, otvarali su svoje škole u okviru vežbališta. Platonova Akademija, od jednog bezvodnog predela, pretvorena je u gaj koji je navodnjen, u kome su zasađeni platani, sa senovitim šetalištima. Platon (na slici desno) je isprva podučavao u samom vežbalištu, a kasnije u vrtu i kući u koju se zatim sasvim preselio i sve vreme provodio sa svojim učenicima. Oni nisu bili samo grčkog porekla, već su dolazili sa svih strana da se obrazuju kod čuvenog pedagoga. Jedni su dolazili radi nauke, a drugi radi pripreme za državnu službu. Kako smo već napomenuli da je u antičkoj Grčkoj obrazovanje bilo rezervisano samo za mladiće, zanimljivo je istaći da su Platonova predavanja pohađala i dve žene koje su se preoblačile u muškarce, kako ne bi bile razotkrivene. Škola je finansirana redovnim prilozima učenika, a opštinska vlast je dozvoljavala njen rad, jer je od učenika imala koristi. Akademija je bila organizovana po principu pitagorejske škole, ali nije bila vezana za tajne rituale i nije odvajala učenike od spoljnog sveta. Platon je sanjao o idealnoj državi, pa je njegov pedagoški rad bio usmeren na izgradnju takve ličnosti kod koje bi politička moć bila udružena sa solidnim filozofskim obrazovanjem.
Nastavljajući tradiciju svojih učitelja, Aristotelova škola, čuveni Licej, takođe se nalazi u okruženju jednog od vežbališta. On lično bio je učenik Platonove Akademije u koju je stigao kao mladić od osamnaest godina i ostao narednih dvadeset, sve do Platonove smrti. Podeljeno je mišljenje da li su Aristotelovi učenici dobili naziv Peripatetici zbog toga što ih je on podučavao šetajući, ili zbog toga što je podučavao u vrtu, jer se glagol šetati i imenica vrt u grčkom jeziku izvode iz istog korena, ali jedno je sigurno, a to je da je Aristotel (na slici desno) podražavao didaktičke metode svojih prethodnika. Kao i Akademija i ova škola je organizovana kao religijsko udruženje sa


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:05 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Antičko vaspitanje derrick 0 3,614 09-09-2013 02:21 PM
zadnja poruka: derrick
  Obrazovanje i vaspitanje u Sparti Dzemala 0 5,735 18-02-2011 12:37 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Demokratsko uređenje u Atini Vesnica 0 2,981 18-05-2010 12:39 AM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: