Antičko vaspitanje

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Antičko vaspitanje
Atina

Grčka kultura je dala polaznu tačku za razvoj vaspitanja antičkog čoveka i razvila kulturnu baštinu tadašnjeg civilizovanog sveta. Atina, jedan od Grčkih polisa gde je bila razvijena trgovina, zanatstvo i kultura, vaspitanje je imalo drugačiji karakter nego sto je to bio slučaj u drugom grčkom polisu – Sparti. Antičko vaspitanje je bilo u potpunosti okrenuto ka pojmu lepog, ukrašenog vrlinama i znanjem (filozofija). Sistem škola je bio sledeći: Muzičke škole su bile za dečake od sedam do petnaest godina u kojima su se obučavali u čitanju, pisanju, računanju, muzici i pevanju. Sledeće su bile takozvane palestre gde su se dečaci bavili gimnastikom.

Muzička škola i palestre su se odvijali paralelno. Gimnazije su bile za imućnije dečake uzrasta od šesnaest do osamnaest godina u kojima se produžavalo bavljenje gimnastikom a takođe su ih posećivali filozofi koji su sa njima raspravljali o raznim filozofskim i državnim pitanjima. Prva dva tipa skole su bila privatna dok je gimnazija bila državna institucija. Vaspitanje je bilo omogućeno svima koji su slobodno rođeni. Rob je bio taj koji je vodio dete od kuće do meste gde se skupljala omladina radi sticanja znanja. Otuda je i nastala reč pedagogija – pais, pidos što znači – dete i ago, agein što znači – voditi. Iako su škole bile isključivo rezervisane za dečake to ne znači da su devojke bile nepismene ili primitivne.

SADRŽAJ

1 Atina 2
2 Sparta 4
3 Stari Rim 6
4 ZAKLJUČAK 8
5 LITERATURA 9


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:21 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Obrazovanje i vaspitanje u Sparti Dzemala 0 6,119 18-02-2011 12:37 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Vaspitanje u staroj Atini Vesnica 0 3,603 19-05-2010 11:05 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: