Valutni derivati

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Valutni derivati
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Valutne izvedenice su često korišteni instrumenti od strane špekulatora zainteresovanih za trgovinu valutama s ciljem ostvarivanja profita, ali također i od strane firmi koje putem ovih instrumenata zatvaraju svoju poziciju u stranoj valuti. Valutni derivat je ugovor čija je cijena djelomično izvedena iz vrijednosti bazne valute na koju se odnosi. Ponekad investitori (prije svih individualni investitori i finansijske firme) ulaze u transakcije s valutnim derivatima kako bi špekulisali s budućim kretanjima deviznog kursa. Multinacionalne kompanije zauzimaju poziciju u valutnim derivatima uglavnom s ciljem osiguranja od rizika promjene deviznog kursa.

Forward tržište

Forward tržište je mjesto organizovane trgovine forvard ugovorima na valute. Forward ugovor je dogovor između korporacije i komercijalne banke da se razmijeni određeni iznos neke valute po određenom deviznom kursu (nazvanom forward kurs) na određeni datum u budućnosti. MNC sklapaju forward ugovore uvijek onda kada ustanove potrebu za stranom valutom na neki budući datum, kao što je npr. dospijeće računa denominiranog u stranoj valuti, s ciljem fiksiranja deviznog kursa po kojemu mogu prodavati ili kupovati stranu valutu.

Obzirom da su forward ugovori rezervisani za velike korporacije, transakcije forward ugovorima često imaju vrijednost veću od 1 mil. USD. Forward ugovore uglavnom ne koriste potrošači i male firme. U slučajevima kada banka ne poznaje dobro korporaciju ili joj u potpunosti ne vjeruje, banka često traži inicijalni depozit kao sredstvo osiguranja forward ugovora. Forward ugovori se zaključuju na period od 30, 60, 90, 180 i 360 dana, mada su mogući i drugi periodi. MNC koriste forward ugovore kod uvoza kako bi se osigurali od valutnog rizika.

Korporacije također koriste forward tržište kako bi fiksirali kurs po kojemu će moći prodati strane valute. Ova strategija podrazumijeva osiguranje od izloženosti deprecijacije valute tokom vremena.

Razlika između forward kursa (F) i spot kursa (S) u datom momentu se mjeri premijom:

F = S(1 + p)

Pri čemu je p forvard premija, ili procent za koji forward kurs prelazi spot kurs.

Ako imamo i spot i forward kurs u određenom vremenu, tada možemo odrediti premiju jednostavnim reorganiziranjem gornjeg izraza:

F = S(1 + p)
F/S = 1 + p
(F/S) – 1 = p
Korištenje forward ugovora za swap transakcije uključuje spot transakciju zajedno s korespondirajućim forward ugovorom koji je uvjetno suprotan spot transakciji.

Novi tip forward ugovora su neisporučivi forward ugovori (non-diliverable forward contract – NDF), koji se često koriste u zemaljama u razvoju. Kao i regularni forward ugovor, NDF predstavalja dogovor u pogledu određenog iznosa, određene valute, po određenom deviznom kursu na određeni budući datum (datum dospijeća). Ipak, NDF ne rezultira u stvarnoj razmjeni valuta na budući datum. Stoga, nema isporuke. Umjesto toga, jedna strana vrši neto plaćanje drugoj strani bazirano na deviznom kursu o dospijeću.

Tržište valutnih futures ugovora

Valutni futures ugovori specificiraju standardni volumen određene valute koja će se razmijeniti na određeni datum dospijeća. Iako su futures ugovori slični forward ugovorima u smislu obaveze izvršenja, ipak se razlikuju od forward ugovora po načinu na koji se njima trguje. Često se koriste od MNC u svrhu hedžiranja njihove pozicije u stranoj valuti. Dodatno se njima trguje od strane špekulanata na tržištu koji se nadaju da će moći zaraditi na bazi njihovih očekivanja u pogledu kretanja deviznih kurseva. Kupac valutnog futures ugovora fiksira devizni kurs po kojem će razmijeniti (platiti) stranu valutu na neki budući datum. Prodavac valutnog futures ugovora fiksira devizni kurs po kojem će strana valuta biti razmijenjena za domaću valutu.

Valutni futures obično imaju dospijeće treće srijede mjeseca marta, juna, septembra ili decembra. Organizirani promet valutnim futures-ima za veći broj valuta se obavlja na berzama kao što je Čikaška trgovačka berza - Chicago Mercantile Exchange (CME). Osim toga valutnim futures-ima se prometuje i na over-the-counter tržištima, s tim da ugovori moraju biti standardizirani.

Korporacije koje imaju ustaljene odnose sa velikim bankama u principu koriste forward ugovore radije nego futures ugovore jer se forward ugovori mogu potpuno prilagoditi njihovim zahtjevima u pogledu preciznog iznosa valuta i preciznog datuma dospijeća. S druge strane male firme i individualni investitori koriste više valutne futures ugovore.
Cijena valutnih futures-a je veoma slična forward kursu za određenu valutu i datum dospijeća. U suprotnom, javile bi se arbitražne aktivnosti kao rezultat značajnih odstupanja.

Za valutne futures ugovore garantuje berzanska kliring kuća, koja s druge strane minimizira svoj vlastiti kreditni rizik na način da traži određenu razliku koja pokriva fluktuacije u vrijednosti ugovora, na način da učesnici moraju obezbijediti depozit kod svoje respektabilne brokerske kuće kada zauzimaju poziciju.

Špekulanti kupuju valutne futures ugovore s ciljem da zarade na bazi očekivanih kretanja deviznih kurseva.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08-05-2010 12:07 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Finansijski derivati - forvardi i fjučersi Maja 0 3,143 02-02-2012 03:54 PM
zadnja poruka: Maja
  Analiza tržišta nafte i naftni derivati u Srbiji Dzemala 0 3,609 22-06-2010 12:04 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Finansijski derivati Vesnica 0 1,439 10-05-2010 10:22 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: