Utopija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,089
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Utopija
Uvod

Tomas Mor je jedan od najvećih predstavnika engleskog humanizma i najveći utopijski socijalista sve do devetnaestog vijeka. Studirao je na Oksfordskom univerzitetu. Sklopio je prijateljstvo sa Erazmom Roterdamskim,koji je napisao djelo „Pohvala ludosti“ koje posvećuje Moru. Kasnije Erazmo rukovodi pripremom jednog od najboljih izdanja „Utopije“. Mor je kao mlad stekao ugled u naučnim krugovima, učestvovao je i u političkom životu. Sve mu je to omogućilo da upozna društvene probleme svoga vremena, ekonomiju,pravosuđe i politički život,što je uticalo na njegovo glavno djelo „Utopiju“.

Na početku ovog djela Mor opisuje svoju ekspediciju u Francuskoj gde je bio poslan zbog nekih pregovora. Za vrijeme svog boravka njega je posjetio njegov bliski prijatelj Petar Egidije koga je upoznao sa izvanrednim i nadasve učenim čovjekom Rafaelom i njih dvojica su odmah pronašli zajedničke teme. T. Mor je sa velikom pažnjom slušao Rafaelove doživljaje i avanture, ali ga je najviše zainteresovalo kakve je sve narode sretao na svom putu i kakvo je njihovo državno uređenje. Rafael mu je odmah rekao da je na svojim putovanjima sretao razne narode čak i na mjestima na kojima se smatralo da nema nikog i da je državno uređenje različito kod svih naroda bilo da su oni primitivniji ili savremeniji. U jednom trenutku u njihov razgovor se ukljucio i kardinal kojem je Rafael pokušao objasniti da krađu ne treba kažnjavati sa najvecom mogucom kaznom odnosno smrću, jer je najprije država kriva što ga je svojom politikom dovela u situaciju da krade kako bi preživeo. Rafael to objašnjava tim što seljaci nemaju dovoljno sredstava za proizvodnju pa su prinuđeni da prodaju svoje proizvode po najnižom cenama koje su dovoljno visoke da bi se pokrili gubici i ulaganja seljaka u proizvodnju. On još kaže da se ubistvo i krađa kažnjavaju sa smrcu i da onda ništa ne sprečava lopove da ubiju nekoga pošto, ako ih uhvate slijedi ista kazna.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:01 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: