Umetnik u renesansi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Umetnik u renesansi
УВОД

Појам уметности као и сам смисао речи уметник мењао се кроз време. Познато је да је током средњовековног периода уметник сматран само обичним занатлијом. Они који су се бавили оваквом врстом послова, имали су своја цеховска удружења баш као и сви други. Иако су понекад у питању била врхунска ремек-дела где су појединци заиста остављали неизбрисив лични печат, они су и даље сматрани само рукама које понизно спроводе у дело раскошне царске наруџбине, илуструју најзамршеније идеје теолога и патрона, а све то у славу Божију. Чини се да чак и они сами нису поседовали никакву свест о својој улози, што је наравно било у складу са општом друштвеном структуром. Почев од Ренесансе све постаје другачије.

Временом положај уметника се мења а њихов статус у друштву бива све бољи, али оно што је био главни циљ још увек је неостварено. То је било признавање уметности као слободне вештине. Ренесанса је обновила интересовање за грчке и римске ауторе, за хуманистичке студије, тзв. Studia humanitas. Њихова се вредност подразумевала као универзална и она постаје идеа образовања у Кватроченту. Антички систем - скуп знања (паидеиа), поново је актуелан. Он подразумева кружно, целокупно образовање које је обухватало septem artes liberales (седам слободних вештина).

Садржај

УВОД 3
1 Ренесансни стваралац – од занатлије до уметника 4
2 Хуманистички покрет и ренесансни уметник 8
3 Идентитет ренесансног уметника 9
ЗАКЉУЧАК 11
ЛИТЕРАТУРА 13


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:28 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: