Ugovor o zakupu 2

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,097
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Ugovor o zakupu 2

Увод


Уговор о закупу је уговор којим се један уговорник (закуподавац) обавезује да преда одређену непотрошну ствар на употребу другоме уговорнику (закупцу), а овај се обавезује да за то плаћа одређену накнаду (закупнину) и да по истеку одређеног (уговореног) времена закупљену ствар врати закуподавцу. Употреба обухвата и уживање ствари (прибављање плодова), ако није другачије уговорено или уобичајено .

Општи појам уговора о закупу, за разлику од других уговора (купопродаја, размена, поклон, зајам...), исказује његову особеност да он није основ за стицање права располагања (односно права својине), већ само овлашћења употребе и уживања. Закупац је овлашћен да, уз одговарајућу накнаду, користи предмет закупа и да га врати по истеку одређеног времена. Он, дакле, не стиче право у целини које је било на страни закуподавца, већ само коришћење предмета закупа. Када се правном положају закупца дода и овлашћење да он може, у одређеним случајевима, предмет закупа даље да да у закуп (тзв. подзакуп), онда се садржина његових права, бар једним малим делом, простире и на трећи атрибут права својине, на атрибут располагања. С друге стране, закупац непокретности има могућност да своје право закупа забележи у земљишне књиге и да на тај начин обавеже сваког даљег прибавиоца ствари да му допусти уживање закупљене ствари према одредбама уговора. Тако, закуп као облигационоправни однос добија и обележја erga omnes, што за закупца значи да постаје титулар једнога права које је по својој природи и оквирима шире од права које извиру из других облигационоправних уговора. Када се има у виду и могућност уговарања закупа на дуже време, по неким правима и више деценија, онда се закључује да се закуп јавља као правна могућност дуготрајне употребе и уживања туђе ствари, могућност која често прераста оквире облигационоправних односа улазећи у домен стварноправних овлашћења.

Садржај

Увод 3
Правне особине уговора о закупу 4
Битни елементи уговора о закупу 5
Предмет закупа 6
Закупнина 6
Време трајања закупа 7
Дејство уговора о закупу 7
Обавезе закуподавца 7
Обавезе закупца 9
Престанак закупа 11
Протек одређеног времена 11
Отказ 11
Пропаст ствари услед више силе 12
Смрт уговарача 12
Литература 13


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:32 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ugovor o prevozu robe - stvari u drumskom saobraćaju derrick 0 1,708 06-03-2014 01:12 AM
zadnja poruka: derrick
  Ugovor o osiguranju derrick 0 2,661 21-09-2013 12:37 AM
zadnja poruka: derrick
  Ugovor o prodaji 2 derrick 0 2,490 24-01-2013 07:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Međunarodni ugovor o prodaji robe - DUO MIX derrick 0 2,039 24-01-2013 12:02 PM
zadnja poruka: derrick
  Ugovor o kupoprodaji derrick 0 1,479 23-01-2013 09:46 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: