Turska osvajanja pd xi vijeka do smrti cara Dušana

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Turska osvajanja pd xi vijeka do smrti cara Dušana
UVOD

Pod uticajem klinijevskog pokreta i jakog vjerskog zanosa na Zapadu, krajem DŽI vijeka raste antimuslimansko raspoloženje. Dok Španija potpomognuta francuskim krstašima zaustavlja tursko nadiranje, Normani osvajaju Siciliju od Arapa, a Đenova i Piza flotom napadaju muslimane na Korzici, Sardiniji i sjevernoj Africi, hrišćanski Istok je pokleknuo pred islamskom najezdom. Na mjesto oronulog kalifata nastanjuju se turska plemena, prvo kao obični najamnički vojnici, a poslije su postali toliko moćni da su sami zbacivali i ubijali kalife.

Ova plemena, iako nižeg stupnja društvenog razvoja izlazili su iz epohe varvarstva kada su krenuli u osvajanje islamskog svijeta. Vješto organizovani pod vođstvom kana još od VI vijeka počeli su da migriraju zapadno od Bajkalskog jezera. Od gvožđa koje su pronalazili u svojim planinama pravili su tvrdo oružje kao i njihov surovi zakonik koji je kažnjavao smrću pored uobičajenog izdajstva i ubistva i preljubu i kukavičluk. Žene su im rađale brže nego što su ginuli u ratovima. Brojčano ojačani počeli su da silaze u drugoj polovini DŽ vijeka sa planine Altaja u plodne ravnice između Amu-Darja, Tibeta i Bukare. Dva turska plemena su se posebno isticala: Oguzi(Uguzi) i Seldžuci. Salur, poglavica Oguza, prvi je primio islam 965. godine, a pleme mu nazvano Turkomani (pravovjerni Turci).

Druga grupa Turaka se ujedinila pod Seldžukom, osnivačem dinastije Seldžukida i nazvani su Seldžuci. Seldžuk je ubrzo zavladao Transoksijanom kao i Turkestanom. Sultan Mahmud iz Gaznija u namjeri da zaustavi suparničku tursku silu zarobi i utamniči jednog Seldžukovog sina u Indiji 1029. godine. Neustrašivi i razbjesneli seldžučki Turci pod vođstvom Tugrul-bega zauzmu veći dio Persije i pošalju kalifu al-Kajimu u Bagdadu izaslanstvo s porukom da se oni pokoravaju njemu i islamu, čime su utrli put svom daljnjem napredovanju. Kalif se ponadao da ga seldžučki ratnici mogu izbaviti od buvajhidskih sizerena i pozove Tugril-bega da mu pritekne u pomoć. Tugrul-beg zauzme Bagdad 1055. godine, a Buvajhidi pobjegnu. Kalif se oženi Tugrilovom nećakom, a Tugrila 1058. godine učinio ,,Kraljem istoka i zapada’’.


SADRŽAJ

PREDGOVOR ...................1
PRVI DIO - KRSTAŠKI RATOVI UVOD .........2
I KRSTAŠKI RAT ................4
LATINSKO KRALJEVSTVO JERUSALIMA ..........6
II KRSTAŠKI RAT ..........6
III KRSTAŠKI RAT ......................8
IV KRSTAŠKI RAT I PAD CARIGRADA ......8
PROPAST KRSTAŠKIH RATOVA .............9
ISHODI KRSTAŠKIH RATOVA .............10
DRUGI DIO – OSMANLIJE
MONGOLSKA NAJEZDA ....................11
POSLJEDICE MONGOLSKE NAJEZDE - OSMANLIJE ........12
TAKTIKA TURSKOG OSVAJANJA ...............16
LITERATURA ......................26


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:54 AM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Međunarodna trgovina u periodu 19-20 vijeka derrick 0 1,437 09-02-2014 12:50 AM
zadnja poruka: derrick
  Osvajanja cara Dušana i politika od 1346-1355 godine derrick 0 966 08-09-2013 03:23 PM
zadnja poruka: derrick
  Istorija Vizantije od 9. vijeka do 1453 - seminarski Maja 0 1,741 29-08-2012 10:41 AM
zadnja poruka: Maja
  Nemačka osvajanja pre rata VS1 0 1,411 17-02-2012 06:03 PM
zadnja poruka: VS1
  Vaterlo - Napoleonova osvajanja Dzemala 0 1,515 08-04-2011 01:17 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: