Nemačka osvajanja pre rata

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Nemačka osvajanja pre rata
Beleške za srednjoškolce i sve koji žele da znaju više. Lektire i referati za sve godine. MaturskiRadovi.Net (beleške, referati, lekcije, lektira, pisci, zadaci, sastav, pismeni, forum, druženje, puškice)

Glavni zadaci Hitlera, da učvrsti svoju vlast, zatim da reši ekonomsku krizu, naoružavanje. Lada se učvrstio nastoji da ruši versajski ugovor. Svima trebaju saveznici, čak i nemačkoj, rano se uspostavio sa fašističkom italijom, čuvena takozvana osovina Berlin – Rim.
Na početku drugog svetskog rata pristupa im i Japan. Ovaj savez se zove „trojni pakt“. Jasni interesi, Nemačka da gospodari Evropom, Italija sredozemljem, a Japan pacifikom. Prvi cilj, rušenja versaskog mira bio je da povrati kontolu nad Sarskom i Rurskom oblasti, što je učinio 1935. Tu se nalazi teška industrija, potrebna za naoružanje, čelik, ugalj. Ovo je bio prvi spoljno politički uspeh Hitlera.

1936. Hitler izvršava remilitarizaciju Rajnske oblasti, poslao je vojsku na oblast, do granice. Na osnovu ovoga Francuska i Velika Britanija mogle s uda krenu u rat sa Nemačkom, ali nisu to uradili, iz kukavičluka, već su samo diplomatski protestovali. Ovo je podiglo Hitlerov ugled u nemačkoj, uzdigao se. Sledeće što radi, je pripajanje rodne Austrije u Nemačku.

1938. anšlus, dobrovoljno pripajanje Austrije. Hitler godinama planira ovo, da bi lakše ostvario, pomogao je stvaranje nešto nalik nacističkoj partiji u Austriji, oni propagiraju spajanje sa nemačkom. Kako je Hitler uspevao sve više, bilo je sve više pristalica njegove stranke. Većina Austrije i vrh Austrije bio je protiv pripajanja. Predsednik 12. Marta zakazuje referendum, po svim procenama većina je bila da Austrija ostane samostalna, zbog toga Hitler nije smeo da dozvoli održavanje referenduma, 11. Marta nemačka vojska prodire u Austriju, iz nekoliko pravaca sa severa. Deo koji je bio za pripajanje pozdravio je vojsku, pevao, dok ovi koji nisu bili za to, povukli su se po kućama, tako da nema protivljenja pripajanju. Još jedan ogroman uspeh Hitlera, postaje bog u Nemačkoj. Posle ovoga Hitler ubrzava, obrušava se na čekoslovačku, da oslobodi sudetske nemce, da ih pripoji matici. Ovde već Velika Britanija i Francuska pokazuju da to neće dozvoliti. Obe strane pokušavaju da nadju diplomatsko rešenje, kako bi se izbegao rat. Održava se dvodnevna Minhenska konferencija 1938. Okupila su se četvorica vodećih u evropi, na jednoj strani Musolini i Hitler, a sa druge premijeri Velike Britanije i Francuske. Dogovor je bio još veći poraz za zapadne sile, dozvolili su da Hitler bez otpora uzme sudetsku oblast, samim tim razoriće čehoslovačku. Zapadne sile su obećale da će čuvati Čehoslovačku, ali to nisu uradili. Zapadne sile su ovde dobile samo Hitlerovo pismeno obećanje da Nemačka ništa više neće tražiti u evropi. Vodje zapadnih sila su izmedju rata i sramote izabrali sramotu, ali će dobiti rat za manje od godinu dana. Hitler razara i uzima čehoslovačku i pravi marionetsku posebnu državu Slovačku. Ovo nije bila Hitlerova poslednja želja, hteo je da uzme i Poljsku. Kako bi izbegao „napad“ Velike Britanije i Francuske, pre napada na poljsku, par dana ranije sjajan spoljnopolitički korak, potpisao je pakt o nenapadanju sa SSSR-om.

23. avgust 1939. Ugovor o nenapadanju. Na ovom ugovoru bio je javni deo i tajna klauzula o podeli Poljske pod izgovorom da je Poljska napala Nemačku. Velika Britanija i Francuska ponovo se kolebaju, Velika Britanija se podelila čak na one koji su za rat i one za mir. Čerčil je pobedio i objavljuje rat Nemačkoj 3. Septembra 1939. Francuzi su čekali bukvalno odluku Velike Britanije. Kada je stigla vest da je VB objavila rat, i Francuska objavljjuje rat Nemačkoj. Ovime počinje drugi svetski rat!


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:03 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Događaji posle hladnog rata u Srbiji i put Srbije ka Evropskoj Uniji derrick 0 1,111 09-02-2014 01:03 AM
zadnja poruka: derrick
  Ekonomija SR Nemačke posle Drugog svetskog rata derrick 0 1,043 08-09-2013 04:04 PM
zadnja poruka: derrick
  Osvajanja cara Dušana i politika od 1346-1355 godine derrick 0 832 08-09-2013 03:23 PM
zadnja poruka: derrick
  Warner Bros (istorijski pregled – od osnivanja do kraja II sv. rata derrick 0 1,172 08-09-2013 10:14 AM
zadnja poruka: derrick
  Turska osvajanja pd xi vijeka do smrti cara Dušana Maja 0 1,083 27-08-2012 11:54 AM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: