Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Turska osvajanja pd xi vijeka do smrti cara Dušana
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
UVOD

Pod uticajem klinijevskog pokreta i jakog vjerskog zanosa na Zapadu, krajem DŽI vijeka raste antimuslimansko raspoloženje. Dok Španija potpomognuta francuskim krstašima zaustavlja tursko nadiranje, Normani osvajaju Siciliju od Arapa, a Đenova i Piza flotom napadaju muslimane na Korzici, Sardiniji i sjevernoj Africi, hrišćanski Istok je pokleknuo pred islamskom najezdom. Na mjesto oronulog kalifata nastanjuju se turska plemena, prvo kao obični najamnički vojnici, a poslije su postali toliko moćni da su sami zbacivali i ubijali kalife.

Ova plemena, iako nižeg stupnja društvenog razvoja izlazili su iz epohe varvarstva kada su krenuli u osvajanje islamskog svijeta. Vješto organizovani pod vođstvom kana još od VI vijeka počeli su da migriraju zapadno od Bajkalskog jezera. Od gvožđa koje su pronalazili u svojim planinama pravili su tvrdo oružje kao i njihov surovi zakonik koji je kažnjavao smrću pored uobičajenog izdajstva i ubistva i preljubu i kukavičluk. Žene su im rađale brže nego što su ginuli u ratovima. Brojčano ojačani počeli su da silaze u drugoj polovini DŽ vijeka sa planine Altaja u plodne ravnice između Amu-Darja, Tibeta i Bukare. Dva turska plemena su se posebno isticala: Oguzi(Uguzi) i Seldžuci. Salur, poglavica Oguza, prvi je primio islam 965. godine, a pleme mu nazvano Turkomani (pravovjerni Turci).

Druga grupa Turaka se ujedinila pod Seldžukom, osnivačem dinastije Seldžukida i nazvani su Seldžuci. Seldžuk je ubrzo zavladao Transoksijanom kao i Turkestanom. Sultan Mahmud iz Gaznija u namjeri da zaustavi suparničku tursku silu zarobi i utamniči jednog Seldžukovog sina u Indiji 1029. godine. Neustrašivi i razbjesneli seldžučki Turci pod vođstvom Tugrul-bega zauzmu veći dio Persije i pošalju kalifu al-Kajimu u Bagdadu izaslanstvo s porukom da se oni pokoravaju njemu i islamu, čime su utrli put svom daljnjem napredovanju. Kalif se ponadao da ga seldžučki ratnici mogu izbaviti od buvajhidskih sizerena i pozove Tugril-bega da mu pritekne u pomoć. Tugrul-beg zauzme Bagdad 1055. godine, a Buvajhidi pobjegnu. Kalif se oženi Tugrilovom nećakom, a Tugrila 1058. godine učinio ,,Kraljem istoka i zapada’’.


SADRŽAJ

PREDGOVOR ...................1
PRVI DIO - KRSTAŠKI RATOVI UVOD .........2
I KRSTAŠKI RAT ................4
LATINSKO KRALJEVSTVO JERUSALIMA ..........6
II KRSTAŠKI RAT ..........6
III KRSTAŠKI RAT ......................8
IV KRSTAŠKI RAT I PAD CARIGRADA ......8
PROPAST KRSTAŠKIH RATOVA .............9
ISHODI KRSTAŠKIH RATOVA .............10
DRUGI DIO – OSMANLIJE
MONGOLSKA NAJEZDA ....................11
POSLJEDICE MONGOLSKE NAJEZDE - OSMANLIJE ........12
TAKTIKA TURSKOG OSVAJANJA ...............16
LITERATURA ......................26
Referentni URL