Svetska banka

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Svetska banka
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Međunarodne finansijske institucije se osnivaju međudržavnim ugovorom ili sporazumom većeg ili manjeg broja suverenih zemalja u cilju rešavanja razvojnih, stabilizacionih, finansijskih, monetarnih i drugih sličnih problema zemalja članica.

Nastanak ovih institucija započinje za vreme i neposredno posle Drugog svetskog rata, sa ciljem eliminisanja postojećih konflikata između pojedinih grupacija zemalja, kao i sa ciljem izgradnje jednog efektivnog sistema međunarodnih prava i dužnosti,pre svega u oblasti ekonomije. Ovo je zbog toga što su upravo ekonomske krize u prošlosti često dovodile do lokalne i međunarodne političke nestabilnosti, pa i ratova. Velika ekonomska kriza u predratnoj Nemačkoj imala je za posledicu nastanak i uspon fašizma, a duboka depresija američke i celokupne evropske privrede krajem devedesetih i tokom tridesetih godina dvadesetog veka, do velike nezaposlenosti i socijalne nesigurnosti koja je pretila da uruši kompletnu svetsku ekonomiju. Zato se javila potreba za stvaranjem međunarodnih institucija kako bi različite zemlje mogle preko njih međusobno da sarađuju u raznim oblastima i pomažu jedna drugoj. Takođe, njihova svrha je bila i ublažavaje tenzija između pojedinih zamelja kako bi se obezbedio mir u svetu. Smatralo se da se to najbolje može postići kroz ekonomski prosperitet svih ili velike većine zemalja, a međunarodne finansijske institucije su tebale da imaju značajnu ulogu u ostvarivanju takvog prosperiteta.

Kao rezultat nastojanja da se unapredi međunarodno finansiranje i ubrza proces obnove i rakonstrukcije, kao i dalji razvoj, nakon Drugog svetskog rata osnovano je nekoliko bankarskih i finansijskih međunarodnih organizacija, među kojima je najznačajnija kreditna organizacija- Međunarodna banka za obnovu i razvoj, odnosno Svetska banka.

SVETSKA BANKA – NASTANAK I CILJEVI

Formirana je 1945. godine na Monetarnoj i finansijskoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Bretton Woods-u. Za početak rada Banke se uzima 25. jun 1946., nakon što je Sporazum ratifikovan od strane učesnica Bretonvudske konferencije.

Grupa Svetske banke se sastoji iz pet usko povezanih institucija:
- Svetska banka za obnovu i razvoj
- Svetska razvojna institucija
- Svetska finansijska korporacija
- Agencija za garantovanje multilateralnih investicija
- Investicioni centar za rešavanje investicionih sporova

Osnovni ciljevi Svetske banke je podizanje životnog standarda nerazvijenih zemalja usmeravanjem finansijskih sredstava iz razvijenih zemajau zemlje u razvoju. Glavni zadatak jeste stvaranje pogodnih operativnih uslova za privatan sektor i dopunskih fondova za privatna preduzeća, pogotovo za dugoročne investicije u infrastrukturi.

Svetska banka svoju politiku kreditiranja prilagođava potrebama pojedinačnih država članica. Tako, za zemlje sa niskim dohotkom, kao i za one koje su u procsu tranzicije, pažnje se usmerava na stvaranje pravnog i regulativnog okvira, razvoj bankarskog sistema i privatizaciju. Kod onih sa srednjim dohotkom koje su već počele sa reformama, Banka pokušava da ponovi uspeh država koje su već razvile svoj privatni sector i sada privlače zantan privatni capital. Za zemlje koje sun a nešto većem stupnju razvoja, težište aktivnosti je na razvitku tržišta kapitala za finansiranje dugoročnih ulaganja.

Postoje dva vida zajmova Svetske banke. U prvom slučaju, novac za ove zajmove se prikuplja od investitora širom sveta, koji kupuju obveznice izdate od strane Banke. Drugi tip zajmova namenjen je siromašnim zamljama koje, na novac koji su pozajmile, nisu sposobne da plate kamate po važećoj tržišnoj stopi. Zato Svetska banka ne može putem izdavanja obveznica da prikupi potrebna sredstva za pozajmljivanje. Davanjem zajmova najsiromašnijim zemljama bavi se Svetska razvojna institucija.

Svetska banka daje zančajnu podršku privatnim ulaganjima. Takođe, ona podržava privatizaciju javnih preduzeća, radi smanjenja socijalnih troškova i obezbeđivanja veće konkurentnosti. Pored toga, Banka podstiče restruktuiranje banaka, a kada se one komercijalizuju i ojačaju, povećava se njihovo kreditiranje da bi mogle da obezbede finansiranje dugova privatnim investitiorima.

OGRANIZACIONA STRUKTURA SVETSKE BANKE

Glavni organ Svetske banke je Odbor guvernera. On se sastoji od predstavnika svake zemlje članice. To su redovno ministry finansija ili guverneri centralnih banaka. Odbor guvernera određuje uslove za prijem novih članova, donosi odluke u vezi sa povećanjem ili smanjenje kapitala Banke, zaključuje aranžmane o saradnji sa drugim međunarodnim regionalnim i nacionalnim finansijskim institiucijama, donosi odluke o suspenziji zemalja članica, donodi odluke o podeli dobiti i likvikadciji poslovanja banke id r. Svoje odluke Odbor donosi na skupštini koja se održava jednom godišnje.

Drugi po značaju je Odbor izvršnih direktora ili Izvršni odbor sa sedištem u Vašingtonu, kao izvršni organ Banke. Sastoji se od 24 izvršna direktora, od kojih 5 imenuju zemlje članice sa najvećim brojem glasova (SAD, Nemačka, Francuska, V. Britanija), a ostalih 19 biraju ostale zemlje članice. S obzirom da ostale članice nemaju dovoljn broj glasova da bi mogle da same izaberu svog izvršnog direktora, to više zemalja, putem dogovora, formira ‘’izborno telo’’ ili grupaciju i bira jednog zajedničkog izvršnog direktora.

Postoji i predsednik banke koji rukovodi poslovanjem Međunarodne banke za obnovu i razvoj, u skladu sa opštim smernicama poslovne politike koju su definisali Odbor guvernera i Izvršni odbor.

Svetska banka organizovana je kao akcionarsko društvo u kome pojedine zemlje članice imaju svoje udele. Veličina udela jedne zemlje zavisi od veličine ekonomije te zemlje u poređenju sa svetskom ekonomijom. Tako na primer, države članice Grupe 7 (SAD, Nemačka, Japan, Francuska, V. Britanij, Italija i Kanada) poseduju oko 45% akcija Banke, A same SAD imaju oko 17%.

KAPITAL BANKE

Formiranje kapitala Banke determiniše:
1) Učešće zemalja članica
2) Sreddstva koja Banka mobiliše sa međunarodnog tržišta kapitala
3) Otplate ranije datih kredita i
4)Sreddstva iz ostvarene dobiti iz poslovanja Banke

Učešće zemalja članica u kapitalu Banke ima dva dela- uplaćeni (upisani) i garancijski kapital. Zemlje članice uplaćuju 2% u zlatu ili u dolarima i 18% u nacionalnoj valuti na račun Banke koji je otvoren kod centralne banke te zemlje članice. Od ovog


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:06 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Evropska centralna banka 2 Maja 0 1,464 02-02-2012 03:51 PM
zadnja poruka: Maja
  Centralna banka BiH 2 Maja 0 1,919 02-02-2012 03:28 PM
zadnja poruka: Maja
  Sportski objekti u kojima se igra fivb svetska liga Dzemala 0 2,428 25-06-2010 01:49 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Crkvena umetnost u Beogradu izmedju 2 svetska rata VS1 0 3,482 01-06-2010 06:52 PM
zadnja poruka: VS1
  Svetska banka Vesnica 0 2,519 11-05-2010 10:14 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: