Stari Egipat

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Stari Egipat
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz istorije.

Veliki broj drevnih hramova, piramida i grobove u stijeni upadljivo je obilježje današnjeg Egipta. To su svjedočanstva vrlo razvijenog vjerovanja koja su tisućama godina vladala u dolini Nila, ali je naše poznavanje tih vjerovanja nepotpuno.

Glavni izvori su: hramovi, piramide, sadržaji grobove, papirusi i natpisi na kamenu i kipovi različitih bogova. Drugi važan izvor se nalazi u komentarima grčkih promatrača i putopisaca, ali su oni kasnijeg datuma.

Stari Egipćani su više okrenuti, ne ovozemaljskom, već zagrobnom životu i blaženstvu koje ih tamo čeka. U svemu su gledali život oličena u dnevnom rađanju sunca na istoku, i godišnjem plavljenju Nila, što nisu bili samo najznačajniji događaji u njihovom životu već i simboli pobjede života nad smrću, svjetla nad tamom.

Egipćanina tog davnog vremena poznaje Neter-Neter, Praizvor sveukupnog života. Tako su i sve pojave, posebno živa bića i predmeti, inkarnacija specifične funkcije života, proistekle iz tog izvora života. Odatle proističu i sami Neter, Principi, Ideje koje egiptolozi krste imenima posebnih bogova, pa otuda i politeizam kod drevnih Egipćana, dok su oni u suštini samo životvorni aspekti Apsolutnog bića zvanog Neter-Neter. Mada su drevni Egipćani poznavali veliki broj naočigled samostalnih antropomorfnih i zoomorfnih božanstava, oni su u suštini bili monoteist jer su poznavali jedno Apsolutno božanstvo. Svi ostali bogovi su bili manifestacije moći tog Apsolutnog bića, koje su nazivali Neter-Neter, tj.. Prapočetak, Nestvoreni Tvorac koji je bez prošlosti i budućnosti, Onaj koji jeste.

Neter, koje uvjetno zovemo bogovima, su aspekti Neter-Neter. Razlikujemo metafizičke, kozmičke i prirodne Neter, tj. bogove.
•Metafizički: Atum, Ptah, Ra, Amon, Tot, Mut, Konso i Hator-Tefnut-Sakmet. Najznačajniji su Atum, Ptah i Ra. Međusobni odnos ove trijade je uslovio postanje kozmologija (doktrina) Heliopolisa, Memphisa, Hermopolis i Tebe.
•Kozmički: Šu, Tefnut, Geb, Nut, Set, Neftida, Oziris, Izida, Horus.
•Prirodni (htonski): Taurt, Hapi, Sotis, Bijes ...

Predanja o nastanku svjeta

Heliopoliska kosmologija: Najstarije predanje je nastalo u Heliopolisu, centru boga sunca Ra, kojeg su stari Grci zvali Helios. Odatle i naziv za Heliopolis, što znači Grad sunca.
Za Heliopolis vezujemo dva religiozna fenomena: kult Raa i eneadu bogova.

Eneada je sustav od devet bogova (Atum, Šu, Tefnut, Geb, Nut, Oziris, Izida, Set, Neftida.)
Egipćani su vjerovali da je svemir u početku bio ispunjen prvobitnim oceanom, zvanim Nun, iz kojeg je izronio Atum, stvorivši samog sebe. S toga su ga smatrali dvopolni bogom. On je stvorio prvi božanski par-Šu i Tefnut-(koji predstavljaju zrak i vlagu). Oni su roditelji Geba (zemlja) i njegove sestre i žene Nut (nebo). Oni rađaju dva para bogova: Ozirisa i Izide, Seta i Neftidu.

Memfiska kosmologija: Oko 3000. pne faraon Menes je ujedinio Gornji i Donji Egipat i izgradio novi glavni grad Memfis, poznat kao «Bijeli zid». Bog Ptah je proglašen tvorcem svijeta. Heliopoliska eneada mu je podređena. Pored njega je lavlja božica Sakmet «moćna». Ona čini par s Ptah i nazivaju je «ljubavnicom boga Ptaha». Nefertum je simbol svjetlosti i bog lotosovog cvijeta, koji zajedno s Ptah i Sakmet čini Memfiska trijadu.

Hermopoliska kosmologija: Heliopoliska eneada u Hermopolisu biva zamijenjena oktoadom, grupom od osam bogova: Nun i Naunet, Huh i Hauhet, Kuk i Kauket, Amon i Amaunet. Oni su zajedno stvorili svijet i vladali njime u doba koje se smatralo zlatnim. Oni označavaju elementarne sile: Nun-voda, Huh-beskrajnost, Kuk-mrak, Amon-zrak (ono što je nevidljivo). Ovaj kult stavlja naglasak na rođenje prvobitne vode i praiskonkih bića ali i na rođenje djeteta-sunca čiju pojavu pozdravljaju ta bića. Također značajno mjesto u ovoj doktrini zauzima i Tot, bog mudrosti, mjeseca i računanja. Nazivan je gospodarom istine i magije i predstavljan je kao čovjek s glavom ibis ili kao majmun. Bio je poznat kao pisar, glasnik bogova i pronalazač govora.

Tebanska kosmologija: Glavni bog je Amon. Ova doktrina je spojila u Amonu vidove svih drugih bogova tvoraca. Stvoreno je božansko trojstvo, koga čine: Amon, Mut i Konso. Amonova žena Mut je božica Kraguj, a njihov sin Konso je smatran za boga mjeseca kao i Tot. U egipatskoj religiji se javlja sinkretizam, spajanje više bogova u jedno božanstvo, kao npr.. Amon-Ra.

Ra je bog sunca. Zvali su ga "ocem bogova" i njihovim kraljem. On je bio i duhovni otac faraona, u kome su gledali svog zaštitnika is njime se poistovećivali. Njegovo ime su koristili kao atribut svom imenu i kraljevskoj tituli. Predstavljan je kao soko ili kao čovjek sa sokolovo glavom, na kojoj je sunčev disk kao simbol života. Smatrao se ocem ljudi, koji su nastali iz suza Raovog oka. To je možda i igra riječi, jer «suze» i «ljudi» na egipatskom zvuče slično.

Vjerska reforma - pokušaj uvođenja monoteizma

U vrijeme 18. dinastije došlo je do vjerske reforme koju je sproveo faraon Amenofis IV


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:48 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Stari rim - ii makedonski rat Maja 0 1,460 27-08-2012 12:01 PM
zadnja poruka: Maja
  Stari obrti u Dubrovniku Dzemala 0 1,819 30-08-2010 12:36 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Egipat - istorija kulture i civilizacije Vesnica 0 2,857 18-05-2010 12:29 AM
zadnja poruka: Vesnica
  Drevni Egipat, mit i istorija Vesnica 0 2,803 18-05-2010 12:06 AM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: