Egipat - istorija kulture i civilizacije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Egipat - istorija kulture i civilizacije
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz istorije.

Veliki broj drevnih hramova, piramida i grobova u steni upadljivo je obeležje današnjeg Egipta. To su svedočanstva vrlo razvijenog verovanja koja su hiljadama godina vladala u dolini Nila, ali je naše poznavanje tih verovanja nepotpuno.
Glavni izvori su: hramovi, piramide, sadržaji grobova, papirusi i natpisi na kamenu i kipovi različitih bogova. Drugi važan izvor nalazi se u komentarima grčkih posmatrača i putopisaca, ali su oni kasnijeg datuma.
Stari Egipćani su više okrenuti, ne ovozemaljskom, već zagrobnom životu i blaženstvu koje ih tamo čeka. U svemu su gledali život oličen u dnevnom rađanju sunca na istoku, i godišnjem plavljenju Nila, što nisu bili samo najznačajniji događaji u njihovom životu već i simboli pobede života nad smrću, svetla nad tamom.
Egipćanin tog davnog vremena poznaje Neter-Neteru, Praizvor sveukupnog života. Tako su i sve pojave, posebno živa bića i predmeti, inkarnacija specifične funkcije života, proistekle iz tog izvora života. Odatle proističu i sami Neteri, Principi, Ideje koje egiptolozi krste imenima posebnih bogova, pa otuda i politeizam kod drevnih Egipćana, dok su oni u suštini samo životvorni aspekti Apsolutnog bića zvanog Neter-Neteru. Mada su drevni Egipćani poznavali veliki broj naočigled samostalnih antropomorfnih i zoomorfnih božanstava, oni su u suštini bili monoteisti jer su poznavali jedno Apsolutno božanstvo. Svi ostali bogovi su bili manifestacije moći tog Apsolutnog bića, koje su nazivali Neter-Neteru, tj. Prapočetak, Nestvoreni Tvorac koji je bez prošlosti i budućnosti, Onaj koji jeste.
Neteri, koje uslovno nazivamo bogovima, su aspekti Neter-Neteru. Razlikujemo metafizičke, kosmičke i prirodne Netere, tj bogove.
Metafizički: Atum, Ptah, Ra, Amon, Tot, Mut, Konsu i Hator-Tefnut-Sakmet. Najznačajniji su Atum, Ptah i Ra. Međusobni odnos ove trijade je uslovio postanje kosmologija (doktrina) Heliopolisa, Memfisa, Hermopolisa i Tebe.
Kosmički: Šu, Tefnut, Geb, Nut, Set, Neftida, Oziris, Izida, Horus.
Prirodni (htonski): Taurt, Hapi, Sotis, Bes...

PREDANJA O NASTANKU SVETA


Heliopoliska kosmologija

Najstarije predanje je nastalo u Heliopolisu, centru boga sunca Ra, koga su stari Grci zvali Helios. Odatle i naziv za Heliopolis, što znači Grad sunca.
Za Heliopolis vezujemo dva religiozna fenomena: kult Raa i eneadu bogova.
Eneada je sistem od devet bogova (Atum, Šu, Tefnut, Geb, Nut, Oziris, Izida, Set, Neftida.)
Egipćani su verovali da je svemir u početku bio ispunjen prvobitnim okeanom, zvanim Nun, iz kog je izronio Atum, stvorivši samog sebe. S toga su ga smatrali dvopolnim bogom. On je stvorio prvi božanski par-Šu i Tefnut- (koji predstavljaju vazduh i vlagu). Oni su roditelji Geba (zemlja) i njegove sestre i žene Nut (nebo). Oni rađaju dva para bogova: Ozirisa i Izidu, Seta i Neftidu.

Memfiska kosmologija


Oko 3000. pne faraon Menes je ujedinio Gornji i Donji Egipat i izgradio novi glavni grad Memfis, poznat kao «Beli zid». Bog Ptah je proglašen tvorcem sveta. Heliopoliska eneada mu je podređena. Pored njega je lavlja boginja Sakmet «moćna». Ona čini par sa Ptahom i nazivaju je «ljubavnicom boga Ptaha». Nefertum je simbol svetlosti i bog lotosovog cveta, koji zajedno sa Ptahom i Sakmet čini memfisku trijadu.

Hermopoliska kosmologija

Heliopoliska eneada u Hermopolisu biva zamenjena oktoadom, grupom od osam bogova: Nun i Naunet, Huh i Hauhet, Kuk i Kauket, Amon i Amaunet. Oni su zajedno stvorili svet i vladali njime u doba koje se smatralo zlatnim. Oni označavaju elementarne sile: Nun-voda, Huh-beskrajnost, Kuk-mrak, Amon-vazduh (ono što je nevidljivo). Ovaj kult stavlja naglasak na rođenje prvobitne vode i praiskonkih bića ali i na rođenje deteta-sunca čiju pojavu pozdravljaju ta bića. Takođe značajno mesto u ovoj doktrini zauzima i Tot, bog mudrosti, meseca i računanja. Nazivan je gospodarom istine i magije i predstavljan je kao čovek sa glavom ibisa ili kao majmun. Bio je poznat kao pisar, glasnik bogova i pronalazač govora.

Tebanska kosmologija

Glavni bog je Amon. Ova doktrina je spojila u Amonu vidove svih drugih bogova tvoraca. Stvoreno je božansko trojstvo, koga čine: Amon, Mut i Konsu. Amonova žena Mut je boginja kraguja, a njihov sin Konsu je smatran za boga meseca kao i Tot. U egipatskoj religiji se javlja sinkretizam, spajanje više bogova u jedno božanstvo, kao npr. Amon-Ra.
Ra je bog sunca. Zvali su ga «ocem bogova» i njihovim kraljem. On je bio i duhovni otac faraona, u kome su gledali svog zaštitnika i s njime se poistovećivali. Njegovo ime su koristili kao atribut svom imenu i kraljevskoj tituli. Predstavljan je kao soko ili kao čovek sa sokolovom glavom, na kojoj je sunčev disk kao simbol života. Smatrao se ocem ljudi, koji su nastali iz suza Raovog oka. To je možda i igra reči, jer «suze» i «ljudi» na egipatskom zvuče slično.

VERSKA REFORMA-POKUŠAJ UVOĐENJA MONOTEIZMA


U vreme 18. dinastije došlo je do verske reforme koju je sproveo faraon Amenofis IV (AmenhotepIV), pokušavši da ukine kult Amona i da uvede kult Atona (predstavljan kao sunčev disk), kao jedinu državnu religiju. Značaj ove reforme je više bio politički i društveni nego verski. Borba među bogovima bila je odraz borbe među ljudima. Svoje ime, koje znači «Amon je zadovoljan», promenio je u ime Ehnaton, koje znači «To se sviđa Atonu». Preselio je i prestonicu iz Tebe u Ahetaton (današnja Amarna), čije ime znači «horizont Atona». Zatvorio je sve Amonove hramove, proteravši sveštenstvo, i izbrisao njegovo ime (prema zakonu magije uništiti ime znači uništiti osobu koja ga nosi). Nakon Ehnatonove smrti Atonizam je oštro suzbijen, izbrisano je Ehnatonovo ime i vraćen Amonov kult.

SVETE ŽIVOTINJE

Sveti bikovi i krave:
Mnevis (eg. Nemur)-simbol plodnosti, u Heliopolisu su ga obožavali kao «živog Raa, boga sunce»;
Apis (eg. Hapi)-simbol plodnosti Nila;
Bukis-bio na glasu zbog svoje borbenosti;
Krave su bile svete jer su ih poistovećivali sa Izidom, Nut i Hator. Hator je boginja neba, lepote, ljubavi, muzike i plesa.
Sveti ovnovi:
Ne uzimajući u obzir ovnove Knuma, Harsafesa, Amona, prave ovnove su štovali u mnogim gradovima zbog njihove polne moći i energije. Npr. Banebdetet, u Mendesu.
Sveti krokodili:
Najčuveniji su oni koji su povezani sa božanstvom Sebek.
Svete ptice:
Benu (Beni) je pre izmišljena ptica nego čaplja, kojoj je bila nalik. Prikazivali su je kao zlatnog jastreba sa čapljinom glavom, pa su je Grci poistovetili sa feniksom.
Horus, najpre bog neba predstavljan je kao soko ili jastreb. Sunce i mesec su bili njegove oči, što objašnjava njegovo ime koje na egipatskom glasi Hor i znači «lice». Postoje dva Horusa ali ih je narodno shvatanje poistovetilo. Zapravo se može razlikovati barem petnaest Horusa koji su raspoređeni u dva oblika. Jedan se odnosi na sunčani kult, a drugi na Ozirisov.
Tu je i ibis, Totova ptica. Tot je takođe predstavljan i kao majmun. Lastavice su posvećene Izidi.
Druge životinje:
Mačke-boginja Bast, u Bubastisu; Zec-kao oblik Raa i Ozirisa; Šakal-Anubis, koji je imao važnu ulogu u svetu mrtvih; Skarabej-Kefri; Kobra-ureus, Raovo oko. . .

MIT O OZIRISU I IZIDI

Oziris je plod ljubavi između Geba i Nut. Kada je Ra primetio da mu je žena Nut neverna, on je prokune da rodi dete «nijednog meseca, nijedne godine». Ali Nut je imala još jednog ljubavnika, Tota, koji joj je poklonio pet dana i dodao ih egipatskoj godini od 360 dana. Za ovih pet dana kletva nije važila, te Nut prvog dopunskog dana rodi Ozirisa, a u preostala četiri rodi: Horusa, Seta, Izidu, Neftidu. Kasnije se Set oženi Neftidom, a Oziris Izidom.
Vladajući na zemlji, kralj Oziris je Egipćane izveo iz divljaštva, dao im zakone i naučio ih je obožavanju bogova. Pre njegovog vremena Egipćani su bili ljudožderi, ali Izida pronađe pšenicu i ječam, a Oziris uvede gajenje tih žitarica. Takođe je on prvi brao plodove s drveća, pokazao da se vinova loza penje uz štapove i


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:29 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Orlovi i lavovi (istorija balkanskih ratova 1817-1974) - Gi Gotje derrick 0 1,654 09-02-2014 12:46 AM
zadnja poruka: derrick
  Istorija i politički razvoj Evropske Unije derrick 0 1,460 08-09-2013 03:58 PM
zadnja poruka: derrick
  Istorija pejzazne arhitekture Maja 0 2,607 29-08-2012 10:43 AM
zadnja poruka: Maja
  Istorija Vizantije od 9. vijeka do 1453 - seminarski Maja 0 2,016 29-08-2012 10:41 AM
zadnja poruka: Maja
  Istorija novinarstva-seminarski Dzemala 0 1,950 12-08-2011 09:28 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: