Spoljnotrgovinsko poslovanje i kontratrgovina

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Spoljnotrgovinsko poslovanje i kontratrgovina
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Pod međunarodnim platnim prometom se podrazumevaju sva plaćanja i naplate između domicilnih i stranih lica (bez razlike da li plaćanja vrše pravna, fizička lica ili država), odnosno procedure i postupci u vezi sa međunarodnim plaćanjima, bez obzira da li je osnov za ta plaćanja promet robe, vršenje usluga (npr. turizam, saobraćaj i špedicija, osiguranje itd), dužničko-poverilački odnosi (davanje međunarodnih javnih ili privatnih /cross-border/ kredita ili njihova otplata) ili nešto drugo. Sve učesnike u međunarodnom prometu možemo posmatrati kao rezidente (lica koja obavljaju ekonomsku aktivnost u zemlji) i nerezidente (lica koja obavljaju ekonomsku aktivnost van posmatrane zemlje), pa međunarodni platni promet možemo definisati i kao plaćanja i naplate između rezidenta i nerezidenta. Bitno je naglasiti da se pojam rezidenta odnosno nerezidenta u ekonomiji razlikuje od istih pojmova u pravu.
Međunarodna plaćanja se po nekoliko karakteristika razlikuju od domaćih plaćanja. Najočiglednija od njih je da, pošto su se kod međunarodnih plaćanja u interakciji rezident i nerezident koji po pravilu koriste razičite valute, to se pojavljuju najmanje dve različite valute. Kažemo najmanje dve jer se zapravo jako često koristi i treća, konvertibilna valuta (najčešće američki dolar), u kojoj se plaćanja obavljaju. Dakle, strana koja plaća po pravilu raspolaže samo svojom nacionalnom valutom, a strana koja naplaćuje očekuje svoju nacionalnu valutu, dok se samo plaćanje odvija u nekoj od najjačih svetskih valuta. S obzirom da i subjekt koji izvršava plaćanje i subjekt koji prima sredstva raspolažu, po pravilu, samo svojom nacionalnom valutom, to je nezaobilazan element međunarodnih plaćanja pretvaranje jedne valute u drugu.
Dakle nezaobilazno je konvertovanje valuta tokom procesa, pa je nezaobilazan element deviznog kursa. Uz to, nastaju promene još jednog makroekonomskog agregata – platnog bilansa, kao sistematskog prikaza svih međunarodnih plaćanja koja jedna zemlja vrši sa ostatkom sveta (i ne samo plaćanja već i transakcija koje nisu odmah plaćene ali su izvršene). Tako naizgled čisto mikroekonomsko pitanje – kada jedan subjekt vrši međunarodna plaćanja – ima za posledicu promene najvažnijih makroekonomskih agregata – platnog bilansa i deviznog kursa.

Sadržaj

UVOD
1.1 Realizacija spoljnotrgovinskih poslova 4
1.2 Kontratrgovina 12
1.3 Međunarodni kontratrgovinski poslovi 14
1.4 Zabrana zloupotrebe monopola – dominacije na tržištu 17
1.5 Pravo na konkurenciju 20
1.6 Sklapanje kartelnih sporazuma 21
1.7 Zloupotreba monopola 22
ZAKLJUČAK 23
LITERATURA 24


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:34 AM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Poslovanje hotela Palas - diplomski VS1 0 1,010 17-06-2013 05:57 PM
zadnja poruka: VS1
  Elektronsko poslovanje u kulturi - Diplomski VS1 0 864 17-06-2013 02:28 PM
zadnja poruka: VS1
  Značaj uvoza i izvoza za poslovanje savremenih - master derrick 0 1,175 03-03-2013 06:29 PM
zadnja poruka: derrick
  Programi koji se koriste za carinsko poslovanje - diplomski Maja 0 1,189 17-01-2012 08:05 PM
zadnja poruka: Maja
  Važnost branda za poslovanje tvrtke - diplomski - hr derrick 0 1,477 15-01-2012 04:26 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: