Sofoklova dramatizacija mita o Edipu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,089
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Sofoklova dramatizacija mita o Edipu
UVOD


Još od samih početaka zapadne književnosti, grčke pesnike tragičare privlačili su junaci koji su svojim postupcima prekoračivali granice koje su im kao ljudima bile postavljene. I sam Aristotel je smatrao da tipični junak tragedije ne treba da bude ni potpuni zločinac niti pravednik i svetac, već samo običan čovek koji pred svetom nosi svoju krivicu. A ta krivica, koja je osnova tragedije, daleko je kompleksnije pitanje od razlikovanja dobra i zla, to je odgovornost čoveka unutar kosmičkog poretka. Čovek ulazi u tragediju onog trenutka kad istupi iz uređenog sveta, a tada nam pokazuje i svoju izuzetost, koja prevazilazi prosečnost i svakodnevnicu, te se javlja pitanje da li je tragično osećanje sveta i tragična krivica posledica našeg ličnog izbora i da li sami određujemo cenu koju ćemo platiti.

Već je rečeno da čovek mora izmisliti mitove da bi nastala tragedija. Religiozni život Grčke je prepun stotinama bogova, boginja i mističnih priča u kojima grčki umetnici traže inspiraciju za stvaranje umetnosti. Ovo shvatanje postaje centralna ideja koja želi da se stvori o umetnosti: bez jakog i bogatog života ispunjenog mitovima i fantastičnim pričama, kultura polako propada iznutra zbog nedostatka nege. Umetnost nije stvorena iz moralnih ili racionalnih principa, nego iz dubine duša ljudi.

Sadržaj

UVOD 3
1 Sofokle kao dramski pisac 5
2 Mit o Edipu u Sofoklovoj drami 6
2.1 Tebanska legenda o Edipu i njegovoj deci 6
2.2 Mit i Sofoklova tragedija 8
2.2.1 Pitanje Edipove krivice 10
2.2.2 Jokastina uloga 11
3 Antigona i kraj Edipove loze 13
ZAKLJUČAK 16
LITERATURA 18


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:22 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Dramatizacija priče Crvenkapa Dzemala 0 2,937 03-03-2011 04:44 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: