Sistemi podrske odlucivanja-22

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Sistemi podrske odlucivanja-22
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


POJAM I VRSTE ODLUČIVANJA


Pod odlučivanjem se najčešće podrazumeva proces odobravanja jedne ili više alternativnih akcija, koje se preduzimaju kako bi se postigao neki cilj.
Odlučivanje kao proces i odluke kao akcija, razvrstavaju se prema sledećim kriterijumima:
• broju osoba koje donose odluke,
• količini informacija i znanja u momentu donošenja odluka,
• strukturisanosti odlučivanja i
• prema oceni da li su raspoložive informacije dovoljne ili nisu dovoljne za odlučivanje.
Prema prvom kriterijumu razlikuje se individualno i grupno odlučivanje, dok se prema drugom kriterijumu razlikuje odlučivanje: u uslovima izvesnosti, uslovima rizika, uslovima neizvesnosti i kombinacije rizika i neizvesnosti.
U uslovima izvesnosti odluke se donose ako svaka od alternativnih akcija vodi određenom ishodu. U uslovima neizvesnosti se odlučuje ako je verovatnoća ishoda akcije nepoznata. U uslovima rizika odlučivanje je karakteristično po tome što svaka od alternativnih akcija vodi nekom iz skupa mogućih specifičnih ishoda, pri čemu se svaki ishod pojavljuje sa poznatom verovatnoćom. Odlučivanje u uslovima kombinacije rizika i neizvesnosti zasniva se na podacima dobijenim empirijskim istraživanjem i analiziranim u formi statističkog zaključivanja.
Prema trećem kriterijumu odlučivanje može biti strukturisano (programirano) i nestrukturisano (neprogramirano). Strukturisano odlučivanje karakteristično je po ponovljivošću (pod istim ili sličnim usloviama) i izvesnošću da se odrede pravila odlučivanja. Nestrukturisano odlučivanje je po pravilu jednokratno ili retko ponovljivo, bez mogućnosti određivanja pravila odlučivanja. Često ne postoji oštra granica između struktrisanog i nestrukturisanog odlučivanja, tako sa se javlja polustrukturisano odlučivanje, koje ima karakteristike i jednog i drugog.
Prema četvrtom kriterijumu odluke se dele na terminalne i istraživačke. Za donošenje terminalnih odlika na raspolaganju su informacije koje u datim okolnostima omogućavaju izbor neke od alternativnih odluka. Istraživačke odluke se donose u cilju prikupljanja dodatnih informacija, s obzirom da su raspoložive informacije nedovoljne.
Postojeće teorije odlučivanja mogu se svrstati u dva osnovna teoretska pristupa odličivanju: preskriptivnom (normativnom) i deskrtiptivnom. Preskriptivne teorije opisuju kako bi trebalo i obrazlažu zašto bi trebalo da se ponaša racionalna osoba prilikom odlučivanja. Deskriptovne teorije se zasnivaju na nastojanju da se opiše, objasni, razume, predvidi i poboljša ponašanje ljudi pri odlučivanju....


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:47 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Uloga informacije u procesu odlucivanja Dzemala 0 2,254 10-09-2010 08:24 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Seminarski rad - ekspertni sistemi Dzemala 0 2,655 20-07-2010 11:36 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: