Seminarski rad - ekspertni sistemi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Seminarski rad - ekspertni sistemi
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.Vještačku inteligenciju možemo definisati kao naučnu disciplinu pomoću koje se električna računala programiraju za složene zadatke nalik zadacima koji se postavljaju pored čovjeka, ali ne nužno na način koji bi ih rješavao čovjek.
Naime, «inteligentno» ponašanje mašina može se temeljiti na nekim njegovim prednostima pred ljudskim mozgom, ali naravno i na njegovim nedostatcima.
Prednost kompjutera jeste u njegovoj mogućnosti da obavlja veliki broj jednostavnih artimetičkih i logičkih operacija u za čovjeka nezamislivo kratkom vremenu. Elektroničko računalo takođe može potpuno precizno memorisati veliki broj podataka uz brzu mogućnost njihovog pronalaženja u svojoj memporiji. Čovjek, naprotiv, takve zadatke obavlja vrlo sporo, neefikasno i uz zamaranje i dosadu.
Nedostižne su prednosti ljudskog mozga pred «inteligencijom» mašina u sposobnosti obavljanja vrlo kreativnih i selektivnih traženja pretraživanja podataka, uz korištenje složenih i ne do kraja determiniranih kriterija.
Karakteristika ljudskog rasuđivanja je kreativnost, sposobnost asociranja, upućivanje i mogućnost prevladavanja informacijske podloge odlučivanja putem originalnosti i novih ideja.
Čovjek posjeduje vrlo malu kratkotrajnu memoriju, na primjer dovoljno da pamti neki šestocifreni telefonski broj tako dugo dok ne dobije vezu ili obavi razgovor. Kasnije ga brzo zaboravi, osim ako ga koristi često. Međutim, ljudski mozak ima veliku dugotrajnu memoriju koja je organizirana ne na principu adresa (kao kompjuterska), nego na temelju asocijacija. To znači da se svaka memorisana činjenica ili događaj može povezati sa svakom drugom takvom činjenicom ili vrlo ograničena i temelji se na krutim pravilima, pretočenim u egzaktne algoritme.
Moderna i buduća istraživanja na području vještačke inteligencije omogućit će čovjeku da bolje shvati vlastite misaone procese i da bolje rješava vlastite probleme. Tako ćemo postati sposobniji programirati mašinu koja će oponašati složenije ljudske intelektualne radnje nego što to možemo danas.
Koncepcije vještačke inteligencije ne mogu se testirati i razvijati bez elektroničkog računala. Svoje glavne uspjehe to naučno područje duguje jednoj drevnoj igri, igri šaha. Šah je veće desetljećima poligon za istraživanje ideja i teoretskih konstrukcija usporedbe načina mišljenja čovjeka i mašine. Često se održavaju i pravi šahovski turniri između kompjutera ili između mašina i ljudi. Napredak na tom području može se ilustrirati činjenicom da mašine više nisu inferiorni i vrsnim šahistima...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
20-07-2010 11:36 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Sistemi podrske odlucivanja-22 Dzemala 0 1,445 20-07-2010 11:47 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Seminarski rad - metodi prikupljanja podataka Dzemala 0 1,451 20-07-2010 11:46 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: