Ratovi ruza

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ratovi ruza
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Oko Ratova ruža, upotreba samog termina za označavanje jednog perioda u engleskoj istoriji, izazivao je oštre polemike među istoričarima, učiteljima i dr., dugo vremena.
Naime, u XX veku došlo je do oštre reakcija protiv ovog mračnog i tradicionalnog pogleda. Sa potpunijim i dubljim razumevanjem politike poznog srednjeg veka, moderni naučnici pokušali su da razjasne građanski sukob na način na koji su ga mogli razumeti ljudi petnaestog veka, da izlože stvarna i prava politička pitanja, koja su izazvala građanski rat a ne da u istorijsko razmatranje projektuju sopstvene predrasude.
Rezultat je bio stvaranje mnogo manje cinične slike o političkom društvu petnaestog veka. Važnost borbi, broj učesnika u njima, broj žrtava – svetu tome pridavano je mnogo manje značaja.
Danas je dokazano da na većinu Engleza rat nije imao veliki uticaj.
Zla koja su pogađala društvo petnaestog veka postojala su i pre nego što su borbe počele. Građanski ratovi, su malo doprineli kako pogoršavanju ovih zala, tako i njihovom eleminisanju; ništa nisu promenili i imali su malo trajnijih posledica.
Pre svega, dokazano je da su ratovi imali zapanjujuće mali uticaj na englesku civilizaciju. Mirovne delatnosti – privreda, obrazovanje, verski život, književnost, arhitektura, slikarstvo – odvijale su se kao i ranije...

Ratovi ruža

Koreni građanskog rata


Henri V je verovatno bio najsposobniji kralj koji je ikada sedeo na prestolu Engleske. Pa ipak, i pored svih njegovih briljantnih uspeha u zemlji i inostranstvu, nasleđe koje je ostavio svojoj zemlji, imalo je sumorna obeležja. Kada je umro u Vensenu u avgustu 1422. godine u trideset petoj godini, nasledni prestola Engleske i Francuse bio je njegov maloletni sin Henri VI koi nija imao ni devet meseci pa je zemlja bila suočena sa najdužim maloletstvom u svojoj istoriji.

Ambiciozni rat za osvajanje Francuske koji je Henri V započeo 1415. godine bio je daleko od kraja i veći deo Francuske ostao je izvan njegove kontrole. Francuski ratovi već su opteretili englesku krunu teškim bremenom duga, koji se stalno uvećavao pod iscrpljujućim pritiskom tokom devedeset i dve godine ratovanja. Henrijeva preokupacija Francuskom sasvim ga je sprečila da se bavi uregentnim problemima bezakonja i nereda koji su pogodili njegovo englesko kraljevstvo.
Sve ove teškoće doprinele su iole neposredno, izbijanju građanskg rata trideset i tri godine kasnije. Kraljevo maloletstvo uvek je bilo plodno vreme za rađanje stranačkih sukoba, a nepostojanje efikasnog kralja neizbežno je smanjilo kraljevsku kontrolu nad već moćnom aristokratijom, čiji su mnogi članovi bili umešani u nadmetanje za sticanje pogodnosti koje nosi politička moć....

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Ratovi ruža 4
1.1 Koreni građanskog rata 4
1.2 Početak rata 7
1.3 Podeljeni Jork 1469. – 1471. godine 10
1.4 Jork i Tjudor 1483. – 1487. godina 11
1.5 Posledice Ratova ruža na englesku politiku i društvo 13
ZAKLJUČAK 15
LITERATURA 16PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:16 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Krstaški ratovi Maja 0 2,150 29-08-2012 10:23 AM
zadnja poruka: Maja
  Balkanski ratovi VS1 0 2,173 17-02-2012 06:11 PM
zadnja poruka: VS1
  Julije Cezar galski ratovi, građanski ratovi Maja 0 2,118 14-02-2012 12:48 PM
zadnja poruka: Maja
  Rat dveju ruža Dzemala 0 1,649 13-08-2011 10:43 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Napoleonovi ratovi Dzemala 0 2,917 29-08-2010 11:36 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: