Prodaja kapitala putem javne aukcije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Prodaja kapitala putem javne aukcije
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Prodaja kapitala, odnosno imovine javnom aukcijom, jeste metod privatizacije javnim nadmetanjem potencijalnih kupaca, u skladu sa utvrdjenim uslovima prodaje.
Na aukciji se prodaje 70% vrednosti društvenog kapitala preduzeća. Početna cena na aukciji je 20% od vrednosti kapitala koji se nudi na prodaju. Depozit koji se uplaćuje je 50% od početne cene na aukciji. Depozit je novčani iznos čijom uplatom kupac potvrdjuje svoju ozbiljnu nameru da učestvuje u aukciji. Ministar nadležan za poslove privatizacije utvrdjuje visinu i način uplate depozita. Po okončanju aukcije, kupcu se iznos depozita uračunava u kupoprodajnu cenu, dok se ostalim učesnicima vraća.
Kada je vrednost preduzeća verifikovana od strane Agencije, Agencija izdaje Javni poziv u službenom glasniku i dnevnoj štampi za prodaju 70% vrednosti društvenog kapitala subjekta privatizacije najranije 30, a najkasnije 15 dana, pre dana održavanja aukcije. Javni poziv sadrži:
1.naziv subjekta privatizacije i matični broj,
2.procentualni iznos kapitala koji se nudi na prodaju,
3.datum, mesto, adresu i vreme održavanja aukcije,
4.finansijske i druge podatke o subjektu,
5.šifru aukcijske prodaje,
6.rok i način podnošenja prijave za učešće na aukciji,
7.datum,vreme i mesto registracije učesnika,
8.cenu,mesto i način dobijanja aukcijske dokumentacije,
9.iznos i način uplate depozita za učešće na aukciji,
10.kratak opis postupka aukcije,
11.početnu cenu za aukciju,
12.obavezno ulaganje u prvoj godini,
13.sredstva plaćanja,
14.datum,vreme i mesto obilaska subjekta privatizacije.

Javni poziv može da sadrži i obavezu za ulaganje sredstava u subjekt privatizacije, rešavanje pitanja zaposlenih, obebezbedjenje kontinuiteta poslovanja i zaštite životne sredine.
Takođe obaveštava subjekta privatizacije o utvrđenoj vrednosti i nalaže mu da donese sledeće odluke:
1.odluku o emisiji akcija (ako preduzeće nije već korporatizovano),
2.odluku o prenosu 30% društvenog kapitala bez naknade zaposlenima,
3.odluku o prodaji 70% društvenog kapitala,
4.odluku o obljavljivanju javnog poziva za upis akcija bez naknade.

Subjekat privatizacije i Agencija utvrđuju datum i vreme obilaska subjekta privatizacije. Zainteresovana lica mogu da izvrše obilazak subjekta privatizacije kada otkupe aukcijsku dokumentaciju (program privatizacije, ugovor o čuvanju poverljivih podataka, nacrt ugovora o prodaji, prijava učešća na aukciji).

Prodaju kapitala metodom javne aukcije sprovodi Aukcijska komisija koju obrazuje Agencija za privatizaciju. Komisija obavlja sledeće poslove:
•registruje lica koja imaju pravo učešća na aukciji,
•nadgleda i sprovodi aukciju,
•proglašava kupca,
•proglašava javnu aukciju neuspelom,
•potpisuje zapisnik.

Komisija za aukciju sastavlja zapisnik o svom radu i izveštaj o rezultatima javne aukcije, koje dostavlja Agenciji, ministarstvu nadležnom za poslove privatizacije i Vladi Republike Srbije, u roku od 15 dana od dana završetka postupka prodaje putem javne aukcije.

Na aukciji ucestvuju: komisija za aukciju, predsednik preduzeća koje se privatizuje i potencijalni kupci (lično ili putem zastupnika).

Lica koja mogu učestvovati na aukciji su domaća i strana pravna i fizička lica:
-koja su otkupila aukcijsku dokumentaciju,
-ragistrovani kao učesnici na aukciji,
-uplatili depozit (depozit može biti u gotovom novcu, polaganjem prvoklasne bankarske garancije ili u dospelim i nedospelim obveznicama),
-na aukciji se mogu pojaviti više fizičkih lica ujedinjenih u konzorcijum i koja su ovlastila jedno lice da u njhovo ime učestvuje na samom činu aukcije.

Na aukciji ne moze ucestvovati fizicko ili pravno lice koje nije izmirilo poreske obaveze, odnosno koja ima dugovanja prema preduzeću. Na aukciji se kao kupac ne moze pojaviti clan Komisije za aukciju, njegov srodnik u prvom naslednom rodu, pravno lice čiji je vlasnik član Komisije za aukciju ili njegov srodnik u prvom naslednom rodu.
Uslovi za sprovodjenje aukcije su ispunjeni ako je najmanje jedno lice steklo status učesnika aukcije i ako je prisutno lično ili zastupljeno preko ovlašćenog predstavnika. U vreme koje je predvidjeno za početak javne aukcije, aukcioner će otvoriti prvo nadmetanje gde sredstva plaćanja mogu biti u gotovom novcu i dospelim obveznicama koje dospevaju zaključno sa danom prodaje kapitala. Ako na prvom nadmetanju učestvuje vise lica aukcionar oglašava početnu cenu kao i svako naredno uvećanje. Ukoliko se nakon trećeg poziva za prihvatanje novoutvrdjene cene, ne oglase zainteresovani kupci, udarcem čekića aukcionar označava aukciju zavrsenom. Prodajna cena postaje najveća ponudjena vrednost, a kupcem se proglašava učesnik koji je prvi ponudio najvišu cenu. Ako nakon oglašavanja početne cene nije bilo zainteresovanih ni posle trećeg poziva, aukcionar udarcem čekića proglašava prvo nadmetanje neuspelim i odmah otvara drugo nadmetanje.
Na drugom nadmetanju učestvuju prijavljeni za drugo nadmetanje, kao i učesnici prvog nadmetanja ako je ono bilo neuspešno gde sredstva plaćanja mogu biti i u nedospelim obveznicama koje ne dospevaju zaključeno sa danom prodaje kapitala. Ako na drugom nadmetanju učestvuje više lica aukcionar oglašava početnu cenu kao i svako naredno uvećanje. Ukoliko se nakon trećeg poziva za prihvatanje novoutvrdjene cene ne oglase zainteresovani kupci, udarcem čekića aukcionar označava aukciju završenom. Prodajna cena postaje najveća ponudjena vrednost, a kupcem se proglašava učesnik koji je prvi ponudio najvišu cenu. Ako nakon oglašavanja početne cene nije bilo zainteresovanih ni posle trećeg poziva, aukcija se proglašava neuspelom, a učesnici gube pravo na vraćanje depozita.
Kada drugom nadmetanju prisustvuje samo jedno lice koje je steklo status učesnika, to lice se poziva da prihvati početnu cenu tri puta. Ako prihvati početnu cenu proglašava se kupcem pri čemu je početna cena ujedno i prodajna cena. Ako učesnik ne prihvata početnu cenu aukcija se proglašava neuspelom, a on gubi pravo na vraćanje depozita.
Ako se I aukcija proglasi neuspelom, javni poziv za II aukciju objavljuje se u roku od 7 dana od dana proglašavanje I aukcije neuspelom.
Početna cena na II aukciji je prepolovljena u odnosu na početnu cenu na I aukciji pa time i depozit, u odnosu na depozit za I aukciju. II aukcija takođe ima dva nadmetanja kao i I i ona se odvijaju na isti način.

Kupac koji je pobedio na aukciji potpisuje ugovor sa Agencijom o kupovini subjekta privatizacije i time se obavezuje na sledeće:
a.obaveza investiranja u subjekat u roku od 12 meseci (visina ulaganja je data u javnom pozivu, a inače predstavlja 150% amortizacije iz predhodne poslovne godine), te investicije moraju biti izvršene u gotovom novcu ili u drugim materijalnim sredstvima.
b.Obaveza ne otpuštanja radnika u vidu tehnološkog viška u narednih godinu dana
c.Obaveza da se nastavi kontinuitet poslovanja odnosno da se deklariše da će se baviti delatnostima subjekta u naredne dve godine
d.Obaveza da će utvrditi dividendu za svaku od 2 godine nakon dana ispunjenosti uslova u iznosu od najmanje 10 procenata od dobiti (ako je u poslovanju ostvarena dobit) Subjekta posle namirivanja poreza i zakonskih rezervi
e.Da će u roku od 15 meseci od Dana ispunjenosti uslova dostaviti Agenciji potvrdu pripremljenu od strane svojih revizora koja dokazuje da je Kupac postupao u skladu sa obavezama iz ugovora (obavezno ulaganje) sa navedenim tačnim iznosom i vrstom uloga u kapital Subjekta
f.Da obezbedi da će poštovati kolektivni ugovor koji su zaposleni zaključili sa Subjektom privatizacije (preduzećem)
g.Tokom perioda od 2 godine od dana ispunjenosti uslova Kupac će, po isteku svake finansijske godine, predložiti i glasati da Subjekat donese odluku o raspodeli bonusa zaposlenima u iznosu od najmanje 5% od neto dobiti posle namirenja propisanih poreza i rezervi;
h.Kupac neće prodati, preneti ili na bilo koji drugi način otuđiti prodajni kapital ili nove akcije stečene ili upisane naknadno, u postupku dokapitalizacije u periodu od 2 godine od dana ispunjenosti uslova
i.Kupac neće opteretiti Prodajni kapital pravom zaloge odnosno jemstva tokom perioda od 1 godine od dana ispunjenosti uslova osim radi pribavljanja sredstava za upis novih akcija u postupku dokapitalizacije
Sredstva koja su ostvarena od prodaje kapitala preduzeca u postupku privatizacije uplacuju se u budzet Republike Srbije i to:
•10% Republickom fondu za penziono i invalidsko osiguranje zaposlenih,
•5% za finansiranje razvoj infrastrukture teritorijalne autonomije prema sedištu preduzeca.
•5% za finansiranje razvoja infrastrukture lokalne samouprave prema sedištu preduzeca.
•5% za isplatu naknade licima cija je imovina nacionalizovana,
•za podsticanje privrednog razvoja,
•za unapredjenje zaštite životne sredine,
•za vraćanje duga ciji je obveznik ili garant Republika Srbija,
•za finansiranje troškova sprovodjenja aukciske prodaje.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:43 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Prijevoz živih životinja zračnim putem Maja 0 2,558 19-03-2012 10:59 PM
zadnja poruka: Maja
  Tržište kapitala 3 Maja 0 1,253 02-02-2012 07:32 PM
zadnja poruka: Maja
  Savremeni koncept Nove javne uprave sa posebnim osvrtom na javna preduzeca u R. S Maja 0 1,517 02-02-2012 12:55 PM
zadnja poruka: Maja
  komunikacija putem interneta- maturski rad daddob 1 8,975 25-01-2011 01:04 AM
zadnja poruka: Kuzman
  Uvoz - izvoz kapitala Vesnica 0 2,065 11-05-2010 05:33 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: