Principi standardizacije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Principi standardizacije
Neki principi standardizacije bili su primenjivani još u davna vremena. Tako su stari Egipćani još pre više od 5000 godina oblikovali velike kamene blokove određenih i istih mera radi izgradnje piramida. Za gradnju gradskog vodovoda u starom Rimu izrađivane su cevi istih promera. Smatra se ipak da je uvođenje standardizacije kao svesne delatnosti na stvaranju i primeni standarda u cilju postizanja reda u određenoj oblasti, nastalo u 18. veku kada su snabdevači vatrenim oružjem i municijom standardizovali njihove elemente radi masovnije izrade i lakšeg snabdevanja vojske. Serijska i masovna proizvodnja nastaju sa prelazom sa ručnog na mašinski rad i tada nastaje problem uzajamnog razmenjivanja delova i sklopova što nameće potrebu za većom primenom standardizacije. Tako se krajem prošlog veka standardizuje Vitvortov navoj koji se kao cevni navoj i danas koristi, tada se javljaju prvi interni standardi u pojedinim kompanijama i preduzećima koja žele da iskoriste prednosti masovne proizvodnje.

U nacionalnim okvirima o standardizaciji počelo je da se stara najpre Britansko udruženje za standardizaciju osnovano 1901. godine. Za vreme Prvog svetskog rata osnivaju se nacionalne organizacije za standardizaciju u Nemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim i u Japanu i Sovjetskom Savezu. Prvo međunarodno udruženje za standardizaciju ISA (International Fedearation of the National Standardizing Assotiations) osnovano je 1926. godine sa ciljem da donošenjem međunarodnih standarda olakša industrijsku saradnju zemalja i međunacionalni promet dobara. Posle Drugog svetskog rata, 1946. godine osniva se međunarodna organizacija za standardizaciju ISO (International Organization for Standardization) u kojoj su i danas zastupljene sve industrijski razvijene zemlje. Ova institucija se stara o donošenju međunarodnih standarda i preporuka, a rad organizacije ISO odvija se pod tehničkim komitetima za razne oblasti tehnike.

Ozbiljniji rad na standardizaciji u Jugoslaviji otpočinje relativno kasno u odnosu na razvijene zemlje. Tek 1950. godine počinje sistematski rad na standardizaciji, a 1952. godine izdaju se prvi jugoslovenski standardi u današnjem obliku. Zakon o jugoslovenskim standardima je donešen 1960. godine. Ovaj zakon reguliše osnovna pitanja u vezi donošenja i primene Jugoslovenskih standarda s ciljem da se obezbedi kvalitet i poboljša proizvodnja u različitim industrijskim granama. Novi zakon o standardizaciji koji je dao podsticaj razvoju novih standarda u našoj zemlji donešen je 1977. godine. Ovim zakonom je propisano obavezno korišćenje JUS standarda na celokupnoj teritoriji države. Odstupanja od standarda su moguća samo u izuzetnim prilikama kada za to postoje posebni tehnički i ekonomski razlozi.

SADRŽAJ:

1. Uvod . 3 - 4 str.

2. Pojam i koristi od standarda . 5. str.

2.1 Oblici standardizacije 6. str.

2.2. Unifikacija . 7 - 8 str.

2.3. Tipizacija 9 - 10 str.

2.4. Specifikacija . 10. str.

3. Standardni brojevi i tipizacija konstrukcija 11 -14 str.

4. Unifikacija konstruktivnih elemenata . 15 - 18 str.

5. Unifikacija mašinskih delova . 18 - 20 str.

6. Princip agregatnosti 21 - 24 str.

7. Otklanjanje podešavača 25 - 27 str.

8. Racionalnost energetske šeme 28 - 40 str.

9. Zaključak 41 - 42 str.

10. Literatura . 43. str.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:03 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Principi rada i performanse GPS-a - diplomski - ij derrick 0 1,427 24-07-2013 12:43 AM
zadnja poruka: derrick
  Principi humanisticke psihologije i njihova primena u nastavnom procesu - diplomski Dzemala 0 2,791 05-03-2011 10:23 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Pojam , osobine i principi carinske politike Srbije Dzemala 0 1,843 25-05-2010 08:50 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: